Απεργία στα φαρμακεία, επισχέσεις εργασίας οι γιατροί

Τίποτα πια δεν δουλεύει στο σύστημα υγείας...

Οι επισχέσεις εργασίας διαδέχονται τις απεργίες, καλύπτοντας τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί, εκατοντάδες φαρμακοποιοί στο υπουργείο υγείας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις εξαγγελίες του Υπουργού υγείας που απελευθερώνουν πλήρως την αγορά φαρμακείου, αλλά και για το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ

εξακολουθεί να μην προχωρά στην εξόφληση των χρεών, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει υποσχεθεί ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ αύριο προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθοριστεί η στάση του κλάδου στη συνέχεια.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού και διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, με κυρίαρχο ζήτημα την πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τους δικαιούχους, ούτε τους προμηθευτές του.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, επεσήμανε: «Δέκα εκατομμύρια Έλληνες και όλοι οι φαρμακοποιοί, απαιτούν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ. Εάν δεν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται.

Πέραν του Υπουργείου Υγείας ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για την οριστική επίλυση του προβλήματος, αλλά και για την προώθηση των υπολοίπων προβλημάτων του κλάδου. Το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας».

Επισχέσεις γιατρών

Αντίστοιχα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί επαναφέρουν τις επισχέσεις εργασίας τους,

ύστερα από σύσταση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η οποία τονίζει πως ο Οργανισμός απέτυχε να τιμήσει τις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο στους κλινικούς ιατρούς όσο και στα συμβεβλημένα εργαστήρια.

Μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012.

Επίσης, χρωστά στο ιατρικό σώμα το 10% των εξετάσεων και πράξεων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2012, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση των συνταγών. Επιπλέον, οφείλει και τα δεδουλευμένα για ολόκληρο το 2011 και το μισό 2010, ανεβάζοντας το σύνολο των οφειλών σε περισσότερα από 1 δις. ευρώ!

Επίσης, παρότι οι γιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ και έχουν πληρωθεί για τους πρώτους μήνες του 2012, ο Οργανισμός, δεν έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών στους ιατρούς, τακτική που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα