Ανακεφαλαιοποίηση: Τα νούμερα δεν βγαίνουν

Προβληματισμός για την αρνητική καθαρή θέση των περισσοτέρων τραπεζών και τις δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στις διοικήσεις των τραπεζών για την επόμενη ημέρα, καθώς, μετά την απώλεια του συνόλου σχεδόν των ομολόγων εξαιτίας της επαναγοράς, τα νούμερα της ανακεφαλαιοποίησης… δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε επίπεδο τράπεζας,

Εθνική – Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση ενώ με θετικά κεφάλαια ήταν μόνο η Alpha Bank. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών το όφελος από την επέκταση της αναβαλλόμενης φορολογίας είναι μεν θετικό στοιχείο ωστόσο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει ουσιαστικά την θέση των τραπεζών. Στην καλύτερη περίπτωση το όφελος θα φτάσει τα 4 δις. ευρώ όταν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 27 δις. ευρώ, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα 4 δις. κρατικής βοήθειας που ήδη έχουν λάβει με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών.

Οι τράπεζες περιμένουν την κατάθεση του φορολογικού, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή, προκειμένου να βεβαιωθούν σε τι βαθμό κερδίζουν την επέκταση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Κατόπιν θα βάλουν τα μολύβια κάτω για να υπολογίσουν τον τελικό λογαριασμό. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου όπου και θα φανεί το που βρίσκεται η κάθε τράπεζα. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα του εξαμήνου δεν θα περιλαμβάνουν τον τελικό λογαριασμό ωστόσο τα μεγέθη τους θα βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική εικόνα και η αγορά θα μπορέσει με ασφάλεια να εκτιμήσει ποιες τράπεζες έχουν τις περισσότερες και ποιες τις λιγότερες πιθανότητες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας και να έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν στο μέλλον την κρατική συμμετοχή ανακτώντας τον πλήρη έλεγχο. Ωστόσο όσες τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν το 10% τότε το σύνολο της αύξησης θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Οι δε μέτοχοι δεν θα έχουν δικαίωμα να αποπληρώσουν το δημόσιο, δηλαδή θα χάσουν οριστικά τον έλεγχο και τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με αναλυτές το σημείο κλειδί είναι οι τράπεζες να κλείσουν τους λογαριασμούς με θετικά κεφάλαια. «Θα είναι πολύ δύσκολο μια τράπεζα με αρνητικά κεφάλαια να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές καθώς οι τελευταίοι θα πρέπει να τοποθετήσουν δυσανάλογα υψηλά κεφάλαια» τονίζουν.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαία τους κατά 27 δις. ευρώ ενώ ήδη οι μέτοχοι οφείλουν στο δημόσιο 4 δις. ευρώ από τις προνομιούχες. Δηλαδή το συνολικό κεφαλαιακό άνοιγμα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να επισ

Keywords
Τυχαία Θέματα