Χωρίς... σφυρίχτρες, την έχει!

Θρίλερ στη Βαρκελώνη! Ένας μαχητικός Παναθηναϊκός «έπεσε» στην πρώτη μάχη κόντρα στη Μπαρτσελόνα με 72-70 αλλά απέδειξε πως μπορεί να κοντράρει στα ίσα τους Καταλανούς (όταν αυτοί δεν έχουν τη βοήθεια των διαιτητών).
Ο Παναθηναϊκός ήταν συγκλονιστικός, οι παίκτες του έδωσαν το 110% των δυνατοτήτων τους, βρήκε όμως απέναντί του, εκτός από την Μπαρτσελόνα, και μία διαιτησία εχθρική απέναντί του που σφύριξε
προκλητικά «έδρα» και έσπρωξε τους Καταλανούς στη νίκη στην παράταση με 72-70.

Οι «πράσινοι» δίκαια διαμαρτύρονται για πολλές φάσεις που έκριναν το τελικό σκορ, καθώς οι διαιτητές σφύριζαν με άλλα κριτήρια στις επιθέσεις και τις άμυνες του Παναθηναϊκού και με άλλα σε αυτές της Μπαρτσελόνα, ιδίως όταν η «μπάλα» έκαιγε.

Το γραφικό της υπόθεση είναι ο πάγκος της ισπανικής ομάδας που πεταγόταν συνέχεια όρθιος -λες και πάθαιναν μαζικές ηλεκτροπληξίες- με τον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του να έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται σε κάθε φάση! H Eυρωλίγκα με τέτοιες διαιτησίες υποτιμά το ίδιο της το προϊόν.

Υπερπροσπάθεια από τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Γιόνας Ματσιούλις, Ρόκο Λένι Ούκιτς και Μάικ Μπράμος. Εκπληκτικός ο Τζέιμς Γκιστ, αλλά και ο Στεφάν Λάσμε όσο αγωνίστηκε (αποβλήθηκε με 5 φάουλ -δύο συνεχόμενα υπερβολικά επιθετικά τον έστειλαν στον πάγκο).

Πρόβλημα για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη οι βολές, με τους παίκτες του να δυσκολεύονται να βρουν στόχο από τη γραμμή. Με καλύτερη ευστοχία σ' αυτόν τον τομέα, θα κέρδιζαν ακόμα και τη διαιτησία.

Για την Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν... κλασικός Σάρας και άλλαξε τη ροή του αγώνα. Έδωσε ρυθμό στην ομάδα του όποτε το χρειάστηκε και πέτυχε κρίσιμα μακρινά σουτ.

Τίποτα δεν τελείωσε για τον Παναθηναϊκό που βροντοφώναξε «παρών» και πως μπορεί να την κοντράρει αυτή την Μπαρτσελόνα. Απλώς είναι αδύνατο να κερδίσει και τη διαιτησία.

Τη «χάζεψε»

Mε τους Διαμαντίδη, Ούκιτς, Ματσιούλις, Τσαρτσαρή και Σχορτσιανίτη ξεκίνησε το ματς το Τριφύλλι και με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, διέλυε κάθε αμυντικό σύστημα των Καταλανών, ευστοχώντας σε τρία σερί τρίποντα με τους Ούκιτς, Διαμαντίδη και Ματσιούλις. Οι τρεις τους έκαναν και καταπληκτική δουλειά στην άμυνα, υποχρεώνοντας σε λάθη τους γηπεδούχους, ενώ ο αρχηγός είχε κλέψει τη μπάλα δύο φορές στα πρώτα λεπτά. Ο εξαιρετικός Ματσιούλις αλλάζοντας χέρι πήρε καλάθι και φάουλ και στην επόμενη φάση ο Παναθηναϊκός έκλεψε ξανά τη μπάλα και με νέο τρίποντο του Διαμαντίδη έκανε το 9-21. Λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου, ο Τόμιτς, ο πιο επικίνδυνος παίχτης των Καταλανών μείωσε από το λόου ποστ, διαμορφώνοντας το σκορ της περιόδου (11-21).

Κακή περίοδος, νεκρά διαστήματα

Με εύστοχα τρίποντα από Ναβάρο και Χουέρτας, η Μπαρτσελόνα πλησίασε στις αρχές του β΄δεκαλέπτου ανεβάζοντας το ρυθμό, ενώ ο Τόμιτς έφερε τη διαφορά στο καλάθι (19-21). Με καταπληκτική μπακ ντορ πάσα του Γιασικεβίτσιους, ο Τζαγουάι ισοφάρισε για τους Καταλανούς. Ο Λιθουανός ανέβασε πολύ το ρυθμό των γηπεδούχων, οι οποίοι έβρισκαν ευκολότερα επιθετικές λύσεις. Η επανείσοδος στο παρκέ του Ούκιτς στη θέση του Μπανκς, ισορρόπησε ξανά το παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, που με τον Γκιστ να ευστοχεί σε δίποντο και σε σουτ τριών πόντων, έδωσε ισχνό προβάδισμα στους «πράσινους» με 27-28. Ο Ίνγκλις έβαλε μπροστά την Μπαρτσελόνα (29-28), με τον Πεδουλάκη να καλεί σε τάιμ άουτ. Ο Ναβάρο με τρίποντο από τη γωνία έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του. Στη λήξη του ημιχρόνου ο Ούκιτς αστόχησε σε τρίποντο, αλλά ο Μπράμος με λέι απ σε νεκρό χρόνο, έγραψε το 32-30.

Με δύο καλάθια του Λάσμε από μέση απόσταση και τον Γκιστ να συνεχίζει την καταπληκτική του εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο σκορ με 34-38 στις αρχές του γ΄δεκαλέπτου. Με νέο αυστηρό φάουλ, ο Ματσιούλις φορτώθηκε με 3ο φάουλ, αλλά ο Διαμαντίδης βρήκε εκπληκτικά τον Λάσμε που κάρφωσε στην καλύτερη φάση του αγώνα, ενώ με φάση-καρμπόν, οι δύο παίχτες του Παναθηναϊκού συνδυάστηκαν ιδανικά για το 36-43. Ο Γιασικεβίτσιους μείωσε για τους Καταλανούς με 5 σερί πόντους, ωστόσο ο Μπράμος απάντησε με τρίποντο και το ημίχρονο έληξε με προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό με 45-51.

Air Γκιστ

H συγκλονιστική εμφάνιση του Τριφυλλιού συνεχίστηκε και στο δ΄δεκάλεπτο, όπου ο Παναθηναϊκός διατηρούσε τη διαφορά και με 5 πόντους του Ούκιτς έκανε το 49-56. Ο Σάδα είχε ζεστό χέρι και μείωνε συνεχώς για τους Καταλανούς, ωστόσο ο Γκιστ ήταν ασύλληπτος και με νέο εντυπωσιακό κάρφωμα σημείωσε το 54-60. Με δύο τρίποντα από Ναβάρο και Γιασικεβίτσιους ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι, αλλά η ζημιά συνέχισε να γίνεται από το διαιτητικό τρίο, οι οποίοι φόρτωσαν μέσα στο ίδιο λεπτό τον Λάσμε με δύο επιθετικά φάουλ. Ο Γκαμπονέζος έτσι συμπλήρωσε πέντε φάουλ και τέθηκε εκτός αγώνα, για αδιανόητα σφυρίγματα που τέτοια έγιναν εις βάρος του σωρό και δε δόθηκαν ποτέ. Ο Διαμαντίδης ΜΕ 1/2 βολές από φάουλ που πήρε από τον Γουάλας έβαλε μπροστά το Τριφύλλι, ο Σάδα έκανε το 62-61, ενώ ο Τόμιτς, συνεχίζοντας την καλή του εμφάνιση έδωσε αέρα τριών πόντων στους Καταλανούς. Ο τεράστιος Διαμαντίδης με τρίποντο από τα 8,5 μέτρα έκανε το 64-64. Ο Γιασικεβίτσιους στο τελευταία επίθεση έχασε τον έλεγχο της μπάλας, αλλά οι διαιτητές θεώρησαν πως την έβγαλε ο Διαμαντίδης. Στα τελευταία 2,5 δεύτερα, οι γηπεδούχοι βρήκαν τον Τόμιτς, αλλά ο Γκιστ σαν από μηχανής Θεός έκοψε εντυπωσιακά και έστειλε το ματς στην παράταση.

Ο ορισμός του αντιαθλητικού

Ο Σάδα με τέσσερις σερί πόντους έβαλε τη Μπαρτσελόνα μπροστά στο σκορ με 68-67, αλλά ο τεράστιος Γκιστ με τρίποντο «έγραψε» το 69-70. Ο Ναβάρο απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 72-70. Ο Γκιστ 25 δεύτερα πριν από την λήξη έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει (αν και δεν του δόθηκε φάουλ από τον Τόμιτς) και ο Σάδα κατευθείαν στις βολές. Ο παίκτης της Μπαρτσελόνα αστόχησε και στις δύο, με τον Γκιστ 3 δευτερόλεπτα να κερδίζει φάουλ, το οποίο ήταν ο ορισμός του αντιαθλητικού, αλλά δε δόθηκε ποτέ ως τέτοιο. Ο Αμερικανός αστόχησε στην πρώτη και έχασε και τη δεύτερη επίτηδες, αλλά το ριμπάουντ πήγε στους Καταλανούς που πήραν μία ανέλπιστη, όπως εξελίχτηκε το παιχνίδι νίκη με 72-70, και σίγουρα με τη βοήθεια της διαιτησίας.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64, 72-70

Μπαρτσελόνα (Πασκαουάλ): Σάδα 13, Χουέρτας 8, Αμπρίνες, Ναβάρο 14, Γιασικεβίτσιους 11, Ουάλας,Ίνγκλις 4, Χεζόνια, Λόρμπεκ, Τζαουάι 9, Εμπαιέ, Τόμιτς 13

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 5, Ματσιούλις 6, Ούκιτς 9, Λάσμε 14, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 14, Μπανκς, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 5
Keywords
Τυχαία Θέματα