Από το Double του 2010, στο χάος του 2012…

Πώς ο Παναθηναϊκός από τη δόξα και τη χλιδή του Double του 2010 οδηγήθηκε στην οικονομική-αγωνιστική καταστροφή του 2012...
Στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το 2008 μπήκαν στα ταμεία του Συλλόγου 64 εκατομμύρια ευρώ. Προσέφεραν
από την τσέπη τους χρήματα οι Βγενόπουλος, Πατέρας, Γιαννακόπουλος, Ζωλότας, Δάβαρης, Νίκας, Ξυλάς, καθώς και ορισμένοι φίλαθλοι - μικρομέτοχοι. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έβαλε ούτε μισό ευρώ, ωστόσο παρέμεινε μεγαλομέτοχος. Αυτή ήταν άλλωστε η επιθυμία του. Να παραμείνει εντός της ΠΑΕ, να μην πληρώνει ο ίδιος και όταν έρθει η ώρα να τα διαλύσει όλα. Τους στόχους του τους πέτυχε.

Το GreenZone θυμάται μερικές σημαντικές στιγμές που βίωσε ο Παναθηναϊκός από το Double του 2010 και την αποχώρηση από τα κέντρα αποφάσεων των «πολυμετοχικών» μέχρι την εξαθλίωση του 2012. Κάθε μία έπαιξε τον ρόλο της για να διαμορφωθεί η φετινή οικονομική - αγωνιστική εικόνα.

* Το 2010 ο Παναθηναϊκός κατακτάει το πρωτάθλημα. Δεν προλαβαίνουν να κοπάσουν τα πανηγύρια και ξεκινάει ο πόλεμος κατά του προέδρου του Τριφυλλιού Νικόλα Πατέρα από τις δύο εφημερίδες που υποτίθεται πως στηρίζουν τον Σύλλογο. Από την Πράσινη και από το Derby.

Ο πρόεδρος του Double, του 50-50, του... 5ου Ολυμπιακού, αυτός που απομάκρυνε από τον χώρο του αθλητισμού προσωπικότητες όπως ο Κόκκαλης, ο Γκαγκάτσης, ο Ψυχομάνης, που έφερε στον Παναθηναϊκό παίκτες όπως οι Τζιμπρίλ Σισέ, Κώστας Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεμπάστιαν Λέτο ονοματίστηκε από Πράσινη εφημερίδα ως «πρόεδρος γλάστρα».

* Τον Σεπτέμβριο του 2010 Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας δίνουν τα χέρια στο ξενοδοχείο Plaza. Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε είχε ως στόχο την ομόνοια για να μπορέσει ο σύλλογος να βγει από αδιέξοδα. Ωστόσο, ο Τζίγγερ δεν τήρησε σχεδόν κανέναν όρο:
α) οικονομικά δεν πλήρωσε ό,τι αναλογούσε στο ποσοστό του και έτσι αντί για 9,1 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να δώσει 5 εκατ. ευρώ.

β) ένας από τους όρους ήταν ο εξής:
«Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα αποκηρύξει δημόσια κάθε διχαστική κίνηση που εκπορεύεται από το "περιβάλλον" του και το ίδιο θα κάνουν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας αν προκύψει τέτοιο ζήτημα».

Τα φιλικά προς τον Βαρδινογιάννη media δεν σταμάτησαν την πολεμική πολιτική, με τη δικαιολογία πως δεν έχει πλέον σχέση ο Τζίγγερ μαζί τους. Ούτε καν με τον Κώστα Γκόντζο…

γ) Ένας ακόμη όρος ήταν:
«Την όλη ευθύνη για την κατάληξη του γηπέδου στον Βοτανικό και την διαχείριση της ΓΗΠΕΛ θα διατηρήσει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης ο οποίος υποχρεούται ή να φτιαχτεί το γήπεδο με όρους θετικούς για την ΠΑΕ ή να τερματίσει το project χωρίς απαιτήσεις τρίτων εις βάρος της ΠΑΕ».

Όχι μόνο δεν φρόντισε ο Τζίγγερ για την κατασκευή του γηπέδου με όρους θετικούς για την ΠΑΕ, αλλά ούτε ποτέ τερμάτισε το project χωρίς απαιτήσει τρίτων. Ως αποτέλεσμα φτάσαμε στο σήμερα και στον κίνδυνο της κατεδάφισης της Λεωφόρου με αντάλλαγμα ένα... εμπορικό
Keywords
Τυχαία Θέματα