Ο «μπαμπούλας» των πιθανών συνεπειών και το μετρήσιμο πραγματικό μέγεθος

08:16 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την περασμένη Παρασκευή πλήθος διεθνών μέσων, φιλοξενούσαν επώνυμες και ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών ακόμα και αναλυτών από το Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν αναμενόταν να κάνει μία επίθεση με τρόπο που θα απέφευγε μεγάλη σύγκρουση και κλιμάκωση της έντασης.

Υπήρχαν μάλιστα ρεπορτάζ (Reuters), που ανέφεραν ότι το Ιράν είχε στείλει σήμα και στην Ουάσιγκτον, ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση. Το νυχτερινό ρεπορτάζ του πρακτορείου ανέφερε ότι, «Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν ειδοποίησε ευρέως λίγες μέρες πριν από την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ

με drones και πυραύλους, επιτρέποντας την αποτροπή μαζικών απωλειών και αχαλίνωτης κλιμάκωσης, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος το αρνήθηκε». Ταυτόχρονα βεβαίως ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα, «μην το κάνετε».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ της απάντησης στο Ιράν, αλλά εμφανίζεται διχασμένο ως προς την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Sky Νews.

Κατόπιν αυτών, κάθε αγορά θα αξιολογήσει πιθανόν ξεχωριστά τα γεγονότα και τα τιμολογήσει αναλόγως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν ακολουθούν η μία την άλλη, το φαινόμενο της αγέλης είναι ξεκάθαρο σε καλές και κακές ημέρες, αν και υπάρχουν μερικές χρονικές διαφοροποιήσεις.

Είναι γεγονός ότι η επίθεση του Ιράν, δεν είχε ουσιαστικές απώλειες για το Ισραήλ, αλλά όλο αυτό το παιχνίδι με τα σπίρτα πάνω από τη δεξαμενή του πετρελαίου, που δεν πιάνει φωτιά, μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό και πάντως πολύ επικίνδυνο. Κάθε νέο επεισόδιο, προσθέτει βάρος και οδηγεί σε νέα χειρότερα επεισόδια.

Οι αγορές θα τιμολογήσουν λοιπόν, κάθε αγορά ξεχωριστά. Ήδη είχε την αμφιβολία, για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, με τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για τις μεγάλες αγορές στην Ευρώπη. Ειδικά όμως στις ΗΠΑ, που ο πληθωρισμός δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της έλλειψης προσφοράς όπως στην Ευρώπη, αλλά κατά ένα μέρος οφείλεται και στο κλασικό αποτέλεσμα διόγκωσης των δαπανών, είναι πολύ δύσκολο για τη Fed να ξεκινήσει έναν κύκλο μειώσεων των επιτοκίων, με τη Wall Street σε ιστορικά υψηλά. Χωρίς προηγούμενη διόρθωση.

Από τα μέσα Ιανουαρίου και για τρεις μήνες, η Wall Street, έπαιξε ένα chicken game με τη Fed, για το ποιος θα ρίξει πρώτος τις τιμές ή τα επιτόκια. Το φοβερό θα είναι αν η Wall Street συνεχίσει έτσι, και διορθώσουν οι άλλες αγορές ποντάροντας στο σενάριο κατ’ όνομα εντάσεων χωρίς κλιμάκωση. Αλλά πάντως ενδέχεται οι αγορές να βρήκαν τη δικαιολογία διόρθωσης, τιμολογήσουν το ρίσκο και να δούμε τη συνέχεια από άλλη βάση.

Ωστόσο, οι εντάσεις αυτές επιδρούν αρνητικά στις τιμές και τον πληθωρισμό. Το σενάριο για μειώσεις επιτοκίων έχει για την ώρα δεχθεί το χειρότερο δυνατό χτύπημα αλλά όλα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στην πραγματικότητα κι όχι από το φόβο για τις άγνωστες πιθανές συνέπειες. Να δούμε λοιπόν πόσο τιμολογεί και το ΧΑ τις άγνωστες πιθανές συνέπειες, διότι σύντομα ο μπαμπούλας θα έχει μετρήσιμο σχήμα και μέγεθος.

Keywords
Αναζητήσεις
o-baboulas-ton-pithanon-synepeion-kai-to-metrisimo-pragmatiko-megethos.htm
Τυχαία Θέματα