Τα γεωπολιτικά, οι δικαιολογίες και δύο χρόνια πίκρας των traders του πετρελαίου

08:05 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τα γεωπολιτικά ζητήματα να έχουν βαρύνει αποφασιστικά οι New York Times, δημοσίευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αναχαίτιση των πυραύλων και του drones του Ιράν από το Ισραήλ, μπορεί να μην απαιτήσει περαιτέρω αντίποινα, γιατί θεωρείται «σημαντική στρατηγική νίκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ισραήλ είχε αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά υπαναχώρησε μετά από συστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για προσοχή και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, ειδικά μετά την επιτυχή

άμυνα της χώρας. Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε αργότερα από πηγή του Λευκού Οίκου με την πρόσθετη πληροφορία, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Μπ. Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν. Ταυτόχρονα  αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν διέψευδε ότι το Ιράν είχε δώσει σήμα.

Να δούμε όμως πως θα τα μεταφράσει όλα αυτά η αγορά, πως θα εξελιχθούν και τι θα γίνει με τους ανεύθυνους πληθωριστές που έχουν σπεύσει να προδικάσουν άμεση άνοδο των τιμών, σαν τους κληρονόμους που μαλώνουν ήδη για την κληρονομιά, πάνω από το κρεβάτι του μελλοθάνατου.

Πάντως, αν θέλουν να υποχωρήσουν τώρα οι αγορές, έχουν έτοιμη την δικαιολογία. Ήδη διαβάζουμε για φόβους ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια κλπ. Λες και δεν έχουν περικόψει την παραγωγή με διαδοχικές αποφάσεις οι χώρες του ΟΠΕΚ και λες και δεν την «έχουν φάει», από τον Σεπτέμβριο του 2022, όλοι κερδοσκόποι της ευκολίας του πετρελαίου, που από τότε το έβλεπαν στα 150. Και πήραν τα μισά για να έρθουν στα ίσα τους.

Ο κάθε trader της Wall Street που έγινε φίρμα της μίας σεζόν μετά από ένα επιτυχημένο trade στο πετρέλαιο και φαντασιώνεται την αγορά μίας Porsche επειδή αγόρασε νέα φανταχτερή γραβάτα που γράφει στο γυαλί, φρόντιζε τότε να κάνει προβλέψεις, έχοντας φορτώσει τους πελάτες του με χάρτινα προϊόντα. Θα δείξει σωστά το σταματημένο ρολόι τους τώρα;

Την Παρασκευή το ΧΑ αντέδρασε με μεγάλη υποχώρηση στα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν ουσιαστικά, πιθανό χτύπημα του Ιράν. Οι μετοχές διόρθωσαν έντονα και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, πίσω στις 1.400 μονάδες.

Μαζί με αυτό κάηκε ο ενθουσιασμός για το μεγάλο deal της ΔΕΗ και της Mytilineos, ύψους 2 δισ. ευρώ, που μεγαλώνει και τις δύο επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αφού η ΔΕΗ επιτυγχάνει το στόχο της εξάπλωσής της στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η Mytilineos, δημιουργεί μία μεγάλη κατασκευή και πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων σε 4 χώρες συνολικής δυναμικότητας 2 GW.

Η ΔΕΗ βάζει τις βάσεις για να γίνει μία μεγάλη ενεργειακή δύναμη στις ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη και η Mytilineos, δημιουργεί νέο μεγάλο έσοδο και θέτει τις βάσεις για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Αυτά δεν αποτιμώνται σε μία ημέρα και με αυτό το κλίμα. Αλλά δεν μπορούν και να αγνοηθούν γιατί είναι σαφές ότι και οι δύο εταιρίες είναι έτοιμες να αλλάξουν για άλλη μία φορά πίστα.

Ο γνωστός αυστηρός Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, που έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας από τους Δελφούς, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας πρωταγωνίστρια της μεγάλης μετάβασης προς την πράσινη οικονομία, πρωτοστατεί στη μάχη για νέο χρηματοδοτικό σχήμα, μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο μεταξύ, όπως σας έχουμε πει από καιρό, υπάρχουν χώρες με μεγάλα προβλήματα απορρόφησης των κονδυλίων, οι οποίες πιέζουν για να δοθεί παράταση για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος.

Το ζήτημα αρχίζει να τίθεται πιεστικά στο τραπέζι των συζητήσεων και υπάρχουν αντιδράσεις ως προς αυτό, αλλά τελικά και κάποιες βόρειες χώρες που αντιδρούν, έχουν μεγάλα προβλήματα και θα πρέπει να το δουν ρεαλιστικά ως προς την ανάγκη να δοθούν λύσεις. Όμως, οι ανησυχίες που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις επαναφέρουν την ανάγκη για επενδύσεις στην ενέργεια. Όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αποθήκευση με μπαταρίες και φυσικά στα δίκτυα.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-geopolitika-oi-dikaiologies-kai-dyo-chronia-pikras-ton-traders-tou-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα