Κατηγορίες για «γενοκτονία» αντιμετωπίζει το Ισραήλ

08:42 11/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει στην Αίγυπτο την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποκλιμακώσει και να αποτρέψει περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια στιγμή όμως ο στρατός του Ισραήλ δεν σταματάει τις επιχειρήσεις του. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ γίνονται μάχες και διπλωματικές προσπάθειες, το Ισραήλ θα βρεθεί από σήμερα αντιμέτωπο ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με κατηγορίες για «γενοκτονία» εξαιτίας της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τις χαρακτήρισε «παράλογες».

Οι βομβαρδισμοί

Όπως προαναφέραμε, σήμερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία προχώρησε σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, την κυριότερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Τα προβλήματα υγείας των Παλαιστινίων

Η δημόσια υγεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως καταγγέλλουν διεθνείς οργανισμοί, είναι σε τραγικό στάδιο, καθώς το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο. Η διανομή βοήθειας είναι αντιμέτωπη με «σχεδόν ανυπέρβλητα» εμπόδια, τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Άξιο αναφοράς, ότι στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας των μαχών, ο Ζακί Σαχίν, συνταξιούχος γιατρός, μεταμόρφωσε το ιατρείο του σε τμήμα επειγόντων περιστατικών…

Ο Μπλίνκεν

Ο πόλεμος έχει εισέλθει επισήμως στον τέταρτο μήνα του και παρά τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να βάλει ένα τέλος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επισκέπτεται για τέταρτη φορά την περιοχή και προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου, καθώς η Χαμάς έχει πολλούς συμμάχους και ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Σημειωτέον, ότι στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, οι ανταλλαγές πυρών με τη λιβανική Χεζμπολά είναι καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου. Η έντασή τους κλιμακώθηκε έπειτα από το αποδιδόμενο στο Ισραήλ αεροπορικό πλήγμα της 2ης Ιανουαρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού στο οποίο σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι. «Αφού πολεμήσαμε στη Γάζα ξέρουμε πώς να το κάνουμε και στον Λίβανο αν πρέπει», διεμήνυσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χαλεβί.

Εν κατακλείδι, έπειτα από περίπου μια εβδομάδα επαφών στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως οι συνομιλητές του αναφέρθηκαν στην ανάγκη να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να εξαπλωθεί περαιτέρω και ότι πρέπει να βρεθεί ένας «καλύτερος δρόμος» που θα μπορούσε να πάρει η περιοχή, ιδίως «οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι».

Keywords
Αναζητήσεις
katigories-gia-genoktonia-antimetopizei-to-israil.htm
Τυχαία Θέματα