To Emea.gr βρέθηκε στο Athens Pride 2023 – Ένα απέραντο steet party

12:34 11/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για αρχή ζήσαμε το μεγαλύτερο street party που έχει συμβεί ποτέ στην Αθήνα. Άρματα, δεκάδες περίπτερα ενημέρωσης και πώλησης, μπαρ, χορηγοί και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ήταν όλοι εκεί. Ουσιαστικά το Pride λειτούργησε ως ένας μεγάλος ασφαλής χώρος για όλες και για όλους, όπως και αν προσδιορίζονται, όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις τους. Ομάδες Proud Seniors, Οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ, παρέες όλων των ηλικιών, χιλιάδες νέα

παιδιά, όλα αυτά που διεκδικούν και ζητούν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι, ήταν ανάμεσά μας. Υπάρχουν. Και αυτό είναι το νόημα της ορατότητας.

Με την εξαίρεση μιας μικρής ομάδας νεοναζί που επιτέθηκαν σε συμμετέχοντες και πραγματικά είχαν άγιο που έδρασαν στις σκιές, το φεστιβάλ ήταν από τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών. Αφήνοντας στην άκρη το ζητούμενο της αυτοοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων από τα κάτω, από τα μέλη των κοινοτήτων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, η αλήθεια είναι πως η διοργάνωση πήρε άριστα.

Από κάθε σημείο άκουγες μουσική, παντού έβλεπες άτομα χαμογελαστά και παρότι μπορεί να εκπλήξει κάποιους, το Pride δεν αφορά μόνο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αφορά αντίστοιχα και όσους τους στηρίζουν, όσους θέλουν να συμμετέχουν σε μια γιορτή της διαφορετικότητας, όσους αγωνίζονται για την εξίσωση των δικαιωμάτων της κοινότητας. Έβλεπες δεκάδες παρέες νεαρών κοριτσιών να χορεύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενδεικτικό πως η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως σεξουαλικού προσανατολισμού και αυτοπροσδιορισμού. 


Οι πολιτικές παρουσίες ήταν μετρημένες, αυτοί που μπορέσαμε να διακρίνουμε ήταν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου , ενώ με την πορεία του Pride …τράκαρε και ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με την Σία Κοσιώνη, όπως πήγαιναν σε μια άλλη εκδήλωση, όπου σταμάτησαν και μίλησαν με παρευρισκόμενους. Βέβαια μιλάμε για τόσες χιλιάδες κόσμου που χόρευε, όπου είναι πολύ πιθανό και ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου να υπήρξαν και άλλοι πολιτικοί και βουλευτές.

Μουσική έπαιζε από όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής, αλλά και ποπ, όμως την παράσταση έκλεψαν οι Batala Atenas, μια υπέροχη Marching Band που αποτελεί τιμή για την πόλη και μετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα αλλά και όλο τον κόσμο. Οι Batala Atenas λοιπόν έδιναν τον ρυθμό και όλοι χόρευαν ευτυχισμένοι.

Βέβαια επειδή δεν μπορούμε να αποκοινωνικοποιήσουμε μια τέτοια διοργάνωση, πρέπει να αναφέρουμε πως ήταν μια διοργάνωση ορατότητας. Δεκάδες νέα παιδιά και μεγαλύτεροι βγήκαν να διασκεδάσουν χωρίς τον φόβο επιθέσεων ή χλευασμού από άτομα σκοταδιστικής νοοτροπίας.

Θα το βαρύνουμε λίγο το ξέρω, όμως όταν βλέπεις παιδιά με σημάδια στα χέρια από αυτοτραυματισμούς, τότε και μόνο τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντική είναι η αποδοχή της οικογένειας, του φιλικού και συγγενικού περίγυρου και τότε και μόνο τότε μπορείς να αντιληφθείς ένα ψήγμα του προνομίου σου να λογίζεσαι ως «φυσιολογικός» από μια μερίδα ανθρώπων, απλά και μόνο επειδή είναι στρέιτ.

Το μήνυμα όμως περάστηκε με τον καλύτερο τρόπο, είναι γιορτή της διαφορετικότητας και της ορατότητας, είναι το μεγαλύτερο street party της χρονιάς στην Αθήνα, είναι η ημέρα του χρόνου που όλοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχισμένοι για αυτό που είναι. Και χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες τέτοιες μέρες ασφάλειας -ανεξαρτήτως concept- και η κοινωνία να καταλάβει πως η περιθωριοποίηση του διαφορετικού τελειώνει.

Σε αυτό βοηθούν οι χορηγοί και οι μεγάλες εταιρείες, όχι γιατί αντιλαμβάνονται πως έχουν περισσότερα να κερδίσουν οικονομικά από το να χάσουν πελάτες που τα έχουν όλα στο μυαλό τους σε κουτάκια και αντιστέκονται στην πρόοδο, αλλά γιατί φέρνουν τον αέρα αποδοχής των πολυεθνικών, σε ζητήματα όπως αυτό που στο εξωτερικό είναι λυμένα προ πολλού. Και περνούν το μήνυμα: Το διαφορετικό δεν είναι μειοψηφία, μειοψηφία είναι όσοι δεν αποδέχονται την διαφορετικότητα.

Να σημειωθεί πως έβλεπες άτομα όλων των εθνικοτήτων, ενώ συναντήσαμε και άτομα που ήρθαν στη χώρα μας αποκλειστικά για το Pride

Keywords
Αναζητήσεις
to-emeagr-vrethike-sto-athens-pride-2023--ena-aperanto-steet-party.htm
Τυχαία Θέματα