Blueground: Η ιστορία της Startup που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του PropTech

11:02 11/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αν κάποιος ρωτήσει ποια είναι τα success stories του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, μία από τις πρώτες εταιρείες που θα έρθουν στο μυαλό μας σίγουρα θα είναι η Blueground. H ελληνική PropTech Startup μπορεί να ξεκίνησε με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα, ωστόσο σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο του real estate με διαμερίσματα

σε όλο τον κόσμο και όπως όλα δείχνουν μετρά αντίστροφα για να γίνει ο επόμενος ελληνικός «μονόκερος». Πάμε όμως να μάθουμε την ιστορία της εταιρείας που κατάφερε να «ταράξει τα νερά» στο real estate, φέρνοντας την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο.

Η ιστορία της Blueground ξεκινάει το 2013. Εκείνη την περίοδο ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου δούλευε ως σύμβουλος και για αυτό τον λόγο ταξίδευε συχνά σε διαφορετικές χώρες όπου έμενε εκεί για κάποιους μήνες. Για τον λόγο αυτό πάντα έψαχνε για ποιοτικούς χώρους διαμονής κατά τα επαγγελματικά του ταξίδια. Όπως είχε περιγράψει ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Techcrunch «ξόδευα τόσο χρόνο σε ξενοδοχεία, αλλά δεν έμοιαζαν σε τίποτα με ένα σπίτι. Δεν είχα ούτε τον απαραίτητο χώρο ούτε την απαραίτητη ηρεμία».

Φυσικά, υπήρχε και επιλογή ενοικίασης διαμερίσματος, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να ήταν προβληματική. «Είναι δύσκολο να βρεις το κατάλληλο κατάλυμα και συνήθως έχουν ελάχιστη περίοδο μίσθωσης έναν χρόνο ενώ πρέπει να υπογράψεις διάφορα έγγραφα και να βρεις έπιπλα», είχε αναφέρει ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας πως υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ξεκίνησε την εταιρεία του με μερικά διαμερίσματα στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά έκλεισε και τις πρώτες της συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες (Coca-Cola, ΕΛΠΕ).

Τα χρόνια που ακολούθησαν η ανάπτυξη της Blueground ήταν πέρα για πέρα εντυπωσιακή. Το 2015 έλαβε την πρώτη της χρηματοδότηση ύψους 240.000 ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα και τον Venture Capitalist Απόστολο Αποστολάκη, ενώ την ίδια χρονιά ξεπέρασε τα 100 υπό διαχείριση ακίνητα.

Τον Ιανουάριο του 2016 η εταιρεία «σήκωσε» τη δεύτερη της χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από το VC fund VentureFriends και στα μέσα της ίδιας χρονιάς επεκτάθηκε στις αγορές της Κωνσταντινούπολης και του Ντουμπάι. Επίσης, στα τέλη του 2016 η Blueground διαχειριζόταν πάνω από 350 ακίνητα.

Το 2017 η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά έκανε «άνοιγμα» στην αγορά της Νέας Υόρκης και αύξησε τα υπό διαχείριση διαμερίσματα στα 600. Το 2018 η Blueground συγκέντρωσε άλλα 20 εκατ. δολάρια και επεκτάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, τη Βοστώνη και το Σικάγο.

Το 2019 η Blueground «σήκωσε» ακόμη 50 εκατ. δολάρια από το ευρωπαϊκό fund Prime Ventures και το αμερικανικό fund WestCap.

Φυσικά, οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, το 2021 η εταιρείες κατάφερε να εξασφαλίσει το κολοσσιαίο ποσό των 180 εκατ. δολαρίων από διεθνείς και ξένους επενδυτές, το οποίο την βοήθησε να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της.

Μέχρι σήμερα, τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολάρια, ενώ έχει παρουσία σε 31 πόλεις με 15.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της.

Η καινοτομία της Blueground

Στα περίπου 10 χρόνια λειτουργίας της η Blueground έχει πραγματικά καταφέρει να φέρει την επανάσταση στον χώρο του real estate, αλλάζοντας τα δεδομένα στην μίσθωση ακινήτων, προσφέροντας επιπλωμένα, υψηλής ποιότητας διαμερίσματα σε στελέχη εταιρειών για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής. Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους εύκολα και γρήγορα μέσα από το website της με ενημερωμένη διαθεσιμότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με την ομάδα υποστήριξης πελατών μέσω της ειδικής mobile εφαρμογής. Την ίδια ώρα, η Blueground αποτελεί τον ιδανικό ενοικιαστή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, τα συμβόλαια μακράς διάρκειας και η δυνατότητα συμμετοχής σε καινοτόμα προϊόντα που αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από ένα απλό ενοίκιο είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Στρατηγικές εξαγορές

Τον Νοέμβριο του 2022 η Blueground έκανε δυναμικό μπάσιμο στην αγορά της Λατινικής Αμερικής εξαγοράζοντας την βραζιλιάνικη Startup, Tabas, η οποία διαθέτει πλέον περισσότερα από 1,000 διαμερίσματα στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μπραζίλια. Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφάσισε να διευρύνει τον το γεωγραφικό της πεδίο στις ΗΠΑ, εξαγοράζοντας την Travelers Haven, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του.

Πρόσφατα, στις 30 Μαρτίου η Blueground απέκτησε την Nestpick, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών με τον μήνα. Παράλληλα με την εξαγορά η Blueground ξεκίνησε και το Partner Network, ένα δίκτυο επιπλωμένων διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας υπό την διαχείριση επιλεγμένων συνεργατών της. Το Partner Network προσθέτει πάνω από 18.000 νέες επιλογές διαμερισμάτων που μπορούν να νοικιάσουν οι πελάτες της παγκοσμίως από το website της εταιρείας.

Keywords
Αναζητήσεις
blueground-i-istoria-tis-startup-pou-evale-tin-ellada-ston-pagkosmio-charti-tou-proptech.htm
Τυχαία Θέματα