Μικροί σεφ …μεγάλα κατορθώματα

Πολύ συχνά τελευταία, ολόκληρες εκπομπές της τηλεόρασης αφιερώνονται στην παρουσίαση μικρών σεφ οι οποίοι διαγωνίζονται για την καλύτερη συνταγή αλλά και την καλύτερη εκτέλεσή της.

Της Χριστιάνας Γ. Παυλίδου D.U., MSc , κλινικής διατροφολόγου-διαιτολόγου, www.pavlidispednut.gr

Πόσο καλό είναι όμως για ένα παιδί αυτής της ηλικίας να ασχολείται με την μαγειρική; Η απάντηση είναι «πολύ καλό» ίσως και «υπέροχο»!

Ναι στη μαγειρική!

Μια από τις βασικές

συμβουλές που δίνουμε στους γονείς, είναι να ασχολούνται όσο περισσότερο γίνεται με τα παιδιά τους και την εκμάθηση των τροφών στο σπίτι ή στο σούπερ μάρκετ. Η διαδικασία των εβδομαδιαίων αγορών, η καταγραφή μιας λίστας των απαραίτητων τροφίμων μαζί με τα παιδιά , τους προσφέρει μια καλή σχέση με το φαγητό, αλλά και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για την σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα παιδιά που ασχολούνται με την μαγειρική, θα μάθουν καλύτερα να διαχωρίζουν τις τροφές ανάλογα με το τι προσφέρουν και να τις συνδυάζουν ανάλογα. Ξεκινώντας από την αγορά για παράδειγμα ενός κιλού κάποιου φρούτου όπως το μήλο, ένα σαββατοκύριακο θα μπορέσει το παιδί να το μυρίσει, να το ψήσει στο φούρνο μαζί με τους γονείς ώστε να δει την διαφορά του ωμού και του ψημένου στην γεύση και στην όψη. Μια καλή ιδέα είναι να προετοιμάσει μαζί με τους γονείς του μια φρουτοσαλάτα ώστε να εντυπωσιαστεί από τα χρώματα, την ποικιλία και τις γεύσεις των φρούτων!

Μικροί σεφ που θα ασχοληθούν με την μαγειρική «δύσκολων» τροφών, όπως το ψάρι και τα όσπρια, θα τα αγαπήσουν πιο εύκολα από τα παιδιά που δεν έχουν δει ποτέ τις φακές ωμές και την μορφή τους μετά το μαγείρεμά. Το ψάρι, εκτός της γνωστής «άσχημης» οσμής, παρόλο που είναι πολύ θρεπτικό, συχνά το αποφεύγουν τα παιδιά και οι γονείς τους, είτε γιατί είναι δύσκολη η προετοιμασία του, ίσως δεν είναι εύγευστο ή και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι αρκετά ακριβό. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Να πάρουμε μαζί με τα παιδιά μας αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και να τυλίξουμε φέτες γλώσσας φρέσκιας ή κατεψυγμένης, να ψιλοκόψουμε ντομάτα και διάφορα άλλα λαχανικά, όπως πιπεριά, να τα τυλίξουμε όλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο και να δούμε το αποτέλεσμα μετά από 10-20 λεπτά στο φούρνο! Επίσης, πόσο πιο νόστιμος θα ήταν ο σολωμός μαζί με σάλτσα και μακαρόνια που ετοιμάσαμε όλοι μαζί;

Τι μπορούμε να κάνουμε με τα όσπρια; Να πάρουμε (πάντα μαζί με τα παιδιά μας) φασόλια ξερά, να τα βάλουμε στο νερό να μουλιάσουν το βράδυ και «μαγικά» να δούμε πώς άλλαξαν το πρωί! Να τα βράσουμε με λίγη ντομάτα και καρότο που θα κόψουμε όλοι μαζί (οι μεγάλοι με κανονικό μαχαίρι και οι μικρότεροι με πλαστικό τα ήδη κομμένα κομμάτια σε μικρότερα!) και να απολαύσουμε το δημιούργημά μας. Πόσο πολύ θα άρεσε στους μικρούς μας σεφ, να πλάσουμε και να φτιάξουμε ρεβυθοκεφτέδες; Πόσο ωραία θα ήταν μια σαλάτα με φακές ή μαυρομάτικα φασόλια;

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να ασχοληθούν με την μαγειρική, τους προσφέρει μια καλή σχέση με το φαγητό,

Keywords
Τυχαία Θέματα