Έγκυμοσύνη και κατοικίδια: μαζί ή χώρια;

Η αντίληψη ότι οι έγκυοι και τα κατοικίδια (ιδίως οι γάτες) δεν πάνε μαζί είναι ευρέως διαδεδομένη, σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλές γυναίκες αναγκάζονται να στερηθούν το αγαπημένο τους ζωάκι.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και μπορούν να αποφευχθούν με απλά μέτρα προφύλαξης. Ποια είναι αυτά και από τι μας προστατεύουν πραγματικά;

Της Δέσποινας Κατόπη, μαιευτήρος-γυναικολόγου, με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, επιστημονικής συνεργάτιδας ΜΗΤΕΡΑ

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος γεμάτη αλλαγές, προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες

για την έγκυο και τους οικείους της. Η μέλλουσα μητέρα αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει καλό και τι ενδεχομένως θα μπορούσε να βλάψει την ίδια ή το μωρό της. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να σκέφτεται: είναι σωστό να συνεχίσω να ζω με το αγαπημένο μου κατοικίδιο;

Ο περίγυρος συνήθως πιέζει για απομάκρυνση του ζώου. Αρκετοί γιατροί συχνά δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για το αν πραγματικά υπάρχουν κίνδυνοι, ποιοι είναι αυτοί, πώς μεταδίδονται και πώς εκδηλώνονται.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί μολυσματικοί παράγοντες μεταδίδονται από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, όμως ελάχιστοι από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιμώξεις και ακόμη λιγότεροι μπορεί να βλάψουν το ανθρώπινο έμβρυο. Επειδή οι περισσότερες μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με απλά καθημερινά μέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης και η ενημέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.

Η τοξοπλάσμωση

Πρακτικά, το μόνο παράσιτο που μπορεί μολύνοντας τη μητέρα να βλάψει το έμβρυο είναι το Toxoplasma gondii. Η τοξοπλάσμωση στον ενήλικα είναι μία συνήθως ήπια λοίμωξη, με πυρετό ή/και διόγκωση των λεμφαδένων. Εάν όμως προσβάλει μια έγκυο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να περάσει τον πλακούντα οδηγώντας σε συγγενή τοξοπλάσμωση του εμβρύου. Αυτή, αντιθέτως, είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με δυσμορφίες και νοητική υστέρηση.

Ο άνθρωπος μολύνεται από τις ωοκύστεις του τοξοπλάσματος που αποβάλλονται στα κόπρανα της γάτας (και ΟΧΙ από απευθείας επαφή με το ζώο) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

• Με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος που περιέχει ωοκύστεις.

•Με την κατανάλωση όχι καλά πλυμένων λαχανικών μολυσμένων με περιττώματα γάτας.

• Φέρνοντας τα χέρια στο στόμα χωρίς πλύσιμο έπειτα από άμεση επαφή με περιττώματα γάτας, έπειτα από κηπουρικές δουλειές ή αλλαγή της άμμου υγιεινής.

Η μόλυνση της εγκύου είναι πραγματικά σπάνια γιατί:

• Η ίδια η γάτα για να μολυνθεί πρέπει να καταναλώσει ωμό κρέας που έχει ωοκύστεις. Αυτό κυρίως συμβαίνει στις γάτες που ζουν και τρέφονται εκτός σπιτιού με τρωκτικά και με ωμά αποφάγια.

• Η γάτα μολύνεται συνήθως σε μικρή ηλικία και αποκτά ανοσία. Είναι απίθανο να ξαναμολυνθεί ως ενήλικη γάτα.

• Οι ωοκύστεις στα κόπρανα γίνονται μολυσματικές 1 - 5 μέρες μετά. Αν αλλάζεται η άμμος υγιεινής καθημερινά, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται.

Δαγκωματιές και γρατζουνιές

Σε ποσοστό 5% - 15% μπ

Keywords
Τυχαία Θέματα