Τροφές που σε βλάπτουν αν δεν τις καταναλώνεις σωστά!

10:40 10/9/2019 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν πολλά επικίνδυνα φαγητά για την υγεία και λίγο-πολύ τα γνωρίζεις. Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι υπάρχουν τροφές που σε βλάπτουν αν δεν τις καταναλώσεις με τον σωστό τρόπο. 

Υπάρχουν έρευνες που λένε πως το κοτόπουλο είναι καρκινογόνο, το junk food και τα αναψυκτικά το ίδιο και ορισμένα μανιτάρια μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες υγιεινές τροφές

που σε βλάπτουν αν δεν τις καταναλώσεις σωστά, όπως για παράδειγμα το μέλι και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

Τροφές που σε βλάπτουν αν δεν τις καταναλώνεις σωστάΚρέας, πουλερικά και θαλασσινά

Όταν μαγειρεύεις το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά, η υψηλή θερμοκρασία κάνει τις πρωτεΐνες να αλλάξουν το τρόφιμο και να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία. Για να αποφύγεις τυχόν κινδύνους για την υγεία, θα πρέπει να τα μαγειρεύεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο, η χαμηλή θερμοκρασία θα μειώσει τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών στο φαγητό. Παράλληλα, θα πρέπει να το γυρνάς μεριά συχνά ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις ενώσεις που δημιουργούν καρκίνο.

Μέλι

Photo: unsplash/Arwin Neil Baichoo

Προς έκπληξη πολλών το μέλι περιέχει πολλές τοξίνες. Μετά τη συλλογή, το μέλι περνάει από μια διαδικασία παστερίωσης για να εξαλείψει αυτές τις τοξίνες. Ωστόσο, τρώγοντας μη παστεριωμένο μέλι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία! Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μη παστεριωμένο μέλι ή μέλι που δεν ήταν κατάλληλα παστεριωμένο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και εμετό.

Διάβασε γιατί ζαχαρώνει το μέλι και τι πρέπει να κάνεις!

Πατάτες

Ναι, ακόμη και οι αγαπημένες σου πατάτες μπορούν να σε βλάψουν. Αν δεν αποθηκεύονται σε σωστές συνθήκες ή αν τις έχεις πολύ καιρό, μπορεί να ξεκινήσουν να βγάζουν ρίζες. Τότε σημαίνει πως πρέπει να τις πετάξεις.

Αυτές οι πατάτες μπορεί να περιέχουν δηλητήριο και ακόμη και μία ψημένη πατάτα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως εμετό, πόνος στην κοιλιά και διάρροια.

Αμύγδαλα

Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη αμυγδάλων: γλυκά και πικρά. Τα πικραμύγδαλα περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες κυανιούχου υδρογόνου και τρώγοντας μόλις 5 έως 10 ακατέργαστα, πικραμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ενήλικες και θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες στα παιδιά.

Ωστόσο, τα κατεργασμένα πικραμύγδαλα είναι ασφαλή για κατανάλωση καθώς όλο το κυανιούχο υδρογόνο εξάγεται κατά τη διάρκεια της διεργασίας.

Ψωμί

Μα πώς γίνεται να σε βλάψει το ψωμί…. θα αναρωτιέσαι κι έχεις δίκιο. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι τύποι ψωμιού που προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Το συσκευασμένο, λευκό ψωμί περιέχει εξαιρετικά επεξεργασμένο αλεύρι και πρόσθετα που μπορεί να το κάνουν ανθυγιεινό. Όταν το καταναλώνεις συχνά, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ακόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει διάφορα συντηρητικά, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι που είναι κακό για την υγεία.

Γάλα

Pixabay

Στη φυσική του μορφή, το γάλα είναι ένα μείγμα νερού, πρωτεϊνών, σακχάρων, ορυκτών και βιταμινών. Παρ’ όλο που το γάλα προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε. Η κατανάλωση του γάλατος σε κανονικές ποσότητες είναι υγιές, αλλά η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου απ’ το γάλα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες και καρκίνο του προστάτη στους άνδρες. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης πρόσληψης γάλακτος είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή.

Κάσιους

Η κατανάλωση ακατέργαστων κάσιους μπορεί να έχει θανάσιμη επίδραση στην υγεία ειδικά αν είσαι αλλεργικός στον δηλητηριώδη κισσό. Γνωρίζουμε ότι τα ακατέργαστα κάσιους μπορείς να τα αγοράσεις από ένα κατάστημα, αλλά όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα δεν είναι ωμά αλλά έχουν μπει στον ατμό για να αφαιρεθεί μια  χημική ουσία που ονομάζεται «urushiol» που μπορεί επίσης να βρεθεί σε δηλητηριώδη κισσό.

Αν δεις ωμό κάσιους στη φύση μη σκεφτείς να τα δοκιμάσεις για κανέναν λόγο!

Διαβάστε επίσης:

Πότε είναι επικίνδυνο να καταναλώνεις ντομάτες;

Photo: unsplash/Hüseyin

Το άρθρο Τροφές που σε βλάπτουν αν δεν τις καταναλώνεις σωστά! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα