Επιχειρήσεις – παράδειγμα προς μίμηση προσφέρουν δωρεάν σχολικά γεύματα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη

20:45 9/9/2019 - Πηγή: iPop

Λίγες ημέρες πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, τα οποία φέτος ξεκινάνε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, δύο επιχειρήσεις σε δύο διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας προσφέρουν δωρεάν σχολικά γεύματα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί για τις περισσότερες οικογένειες ένα ευχάριστο γεγονός, τα παιδιά χαίρονται που θα δουν τους φίλους τους, που θα γεμίσουν τις τσάντες τους με σχολικά βιβλία κτλ. Δεν

είναι το ίδιο, όμως, ευχάριστο και για εκείνους τους γονείς που σκέφτονται πώς θα καλύψουν τα έξοδα της επιστροφής των παιδιών τους στο σχολείο, πώς θα αγοράσουν τα σχολικά είδη, τις τσάντες και τα ρούχα που τους ζητάνε οι μικροί πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο.

Μερικές οικογένειες δυσκολεύονται ακόμη να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το σχολικό τους κολατσιό και μέχρι τη στιγμή που το κράτος θα εξασφαλίζει το ίδιο γεύμα για όλα τα παιδιά, δύο επιχειρήσεις η μία στην Πτολεμαΐδα και η άλλη στο Ναύπλιο δίνουν ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς.

Συγκεκριμένα, το εστιατόριο «The Old Park Project» στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook μια ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι όσες οικογένειες «για χίλιους δύο λόγους, δεν μπορούν να καλύψουν τη σίτιση των παιδιών τους, ειδικά τώρα που ανοίγουν σε λίγες μέρες τα σχολεία, μπορούν να έρχονται καθημερινά στο μαγαζί μας στο The Old Park Project, ώστε να παίρνουν δωρεάν σάντουιτς για τα παιδιά τους. Όσα παιδιά κι αν έχουν… !!!», επισημαίνοντας ακόμη ότι θα κρατηθεί αυστηρά η ανωνυμία τους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του «The Old Park Project» στο Facebook αναφέρει:

«Στον Δήμο Εορδαίας …
Όσες οικογένειες για χιλιους δυο λογους …
Δεν μπορουν να καλύψουν την σίτιση των παιδιών τους …
Ειδικα τωρα που ανοίγουν σε λιγες μέρες, τα σχολεία
Μπορουν να έρχονται καθημερινά στο μαγαζί μας στο
The Old Park Project
Ωςτε να παίρνουν δωρεάν σάντουιτς για τα παιδιά τους …
Όσα παιδιά κι αν έχουν … !!!
Θα κρατηθεί αυστηρά η ανωνυμία τους ….
Ενα τηλέφωνο να κανουν μονο στο 2463400830 για να τους ετοιμάζουμε το φαγητό τους …
Μονο βραδινές ωρες γιατι πρωί που πανε τα παιδάκια σχολείο θα πρέπει να έχουν το Σάντουιτς στην τσαντουλα τους ….
Θα βάζετε το σάντουιτς λιγες ωρίτσες στο ψυγείο και θα τους το δίνετε πριν φυγουν για το μάθημα.
Κανένα πεινασμένο παιδάκι πλέον στα δημοτικά σχολεία της Πτολεμαιδας!!!».

To iPop.gr επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του «The Old Park Project», κ. Ηλία Κολοβέτσιο, ο οποίος μας ανέφερε ότι πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν αυτήν τη σπουδαία πρωτοβουλία, καθώς κι ο ίδιος έχει παιδιά και θέλει να έχουν την εικόνα του καλού:

Πήραμε την απόφαση επειδή μεγαλώνουμε παιδιά κι επειδή τα παιδιά μου εμένα είναι 7 και 8 χρονών και ήθελα να έχουν την εικόνα του καλού: “Σπέρνεις καλό, θερίζεις καλό”. Δηλαδή, με αφορμή τα δικά μου παιδιά που δεν θα ήθελα να είναι σε αυτή την κατάσταση, κι αφού μπορούμε, είπαμε για οποιοδήποτε παιδάκι, εφτά ημέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο, κάθε μήνα, να έρχονται εδώ να παίρνουν σάντουιτς, να τους φτιάχνουμε πράγματα, φαγητά κτλ.

Ο ίδιος στη συνέχεια, ανέφερε ότι ήδη σαν επιχείρηση σιτίζουν 130 άπορες οικογένειες, μέσω του «Καλού Σαμαρείτη», μέσω του «Χαρίζω από καρδιάς» και κάποιων ΜΚΟ. «Κάνουμε πολλά πράγματα, στείλαμε καμιά δεκαριά οικογένειες σε ξενοδοχείο στη Χαλκιδική all-inclusive, επειδή ένα παιδάκι μου είπε ότι δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του θάλασσα, δηλαδή είναι κρίμα, κι όπως μπορεί ο καθένας βοηθάει. Ήταν μια απόφαση δικιά μου γιατί είμαι ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν τα παιδιά», θα μας πει ακόμη ο κ. Κολοβέτσιος.

Υπάρχουν πολλά παιδιά που πηγαίνουν στο εστιατόριο και τους ζητάνε φαγητό επειδή πεινάνε; «Ναι, υπάρχει αυτή η εικόνα γιατί απ’ την πρώτη στιγμή που κάναμε την ανακοίνωση, έχουν έρθει πάνω από 30 οικογένειες, οπότε υπάρχουν εκ των πραγμάτων για να έρχονται και να ζητάνε φαγητό».

Είχε την ίδια εικόνα πριν κάνει την ανάρτηση στο Facebook; Ο ιδιοκτήτης του «The Old Park Project» εξηγεί ότι δεν είχαν την εικόνα από πριν, «μόνο απ’ τα σχολεία, τα δημοτικά, που ήταν κάποια παιδάκια που δεν είχαν σίτιση, που οι γονείς τους δεν είχαν τα προς το ζην, αλλά δεν είχαμε μια συνολική εικόνα».

«Βγήκαμε και είπαμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ‘ρθει εδώ, να κρατηθεί η ανωνυμία του, γιατί ο κόσμος ντρέπεται να το κάνει αυτό, δεν είναι εύκολο», επισημαίνει σε άλλο σημείο ο κ. Κολοβέτσιος, ο οποίος προσθέτει ακόμη ότι δεν γνωρίζει άλλες επιχειρήσεις που να έχουν κάνει το ίδιο, αλλά ωστόσο μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση, εμφανίστηκαν εκατοντάδες μηνύματα από άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που του πρόσφεραν τη βοήθεια τους.

Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις το ίδιο παράδειγμα. Μας έστειλαν πολλά μηνύματα, μπήκαν 200.000 άνθρωποι στην ανακοίνωση, πήραμε μόνο 500 με 600 μηνύματα για βοήθεια, δηλαδή εμφανίστηκαν φούρνοι, εμφανίστηκαν αλλαντοβιομηχανίες που ήθελαν να προσφέρουν. Ήταν η αφορμή, απλά να γίνει εφαρμογή όποιος νομίζει και μπορεί, γιατί και για τον επιχειρηματία είναι ένα σημαντικό κόστος να ταΐζει 100 οικογένειες τον μήνα

Με άλλα λόγια, προσφέρθηκε βοήθεια απ’ τον ιδιωτικό τομέα αλλά απ’ το δήμο δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του, όπως αναφέρει ο ίδιος στο iPop.gr, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν δομές απ’ το κράτος, γιατί εάν πρόσφεραν κάτι δεν θα υπήρχε κι αυτή η ανάγκη:

Το μόνο που θα πρότεινα είναι ο κόσμος να αποκτήσει τη συνείδηση του “σπέρνω καλό, θερίζω καλό”. Εάν μάθουν από μικρές ηλικίες τα παιδιά να βοηθάνε, να αλληλοστηρίζονται, οι οικογένειες να αλληλοστηρίζονται, πιστεύω ότι θα καλυτερέψει και η κοινωνία

Σχετικά με την εικόνα που έχει για τις άπορες οικογένειες στην πόλη, ο ίδιος απαντάει ότι ναι τις βλέπει: «Υπάρχουν και οι οικογένειες που δεν κάθονται καν σε μια επιχείρηση γιατί ντρέπονται και δεν έχουν να πληρώσουν. Επεμβαίνω εγώ πάντα και κερνάμε. Έχουμε κεράσει εκατοντάδες παγωτά, εκατοντάδες σάντουιτς, εκατοντάδες χυμούς, εκατοντάδες burger, γιατί λυπόμαστε. Εάν κάποιο παιδάκι πεινάει, θα φάει όλη η οικογένεια μαζί. Γιατί όταν πεινάει το παιδάκι, αυτόματα σημαίνει ότι πεινάει και η οικογένεια, γιατί δεν γίνεται να έχεις πεινασμένο παιδάκι και να είναι ο πατέρας χορτάτος. Οπότε με αφορμή το παιδάκι επεμβαίνουμε και στηρίζουμε και την οικογένεια είτε με ρούχα, είτε με φαγητά».

Ο κ. Κολοβέτσιος μας μίλησε και για ακόμη μια σημαντική πρωτοβουλία που εφαρμόζει η επιχείρηση του κι αυτό είναι ότι κάθε Κυριακή κάνει το τραπέζι με όλα τα καλά που μπορεί να φανταστεί κανείς σε άπορες οικογένειες που το έχουν ανάγκη: «Έχουμε 134 άπορες οικογένειες και κάθε Κυριακή τους κάνουμε ένα τραπέζι. Είναι κάθε Κυριακή και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο και το παιδί, γιατί νιώθει ωραία, νιώθει ότι κάποιος τον προσέχει» και σημειώνεται ότι αυτό είναι αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, αποκλειστικά σαν επιχείρηση.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι απ’ το 2016 επεμβαίνουν δραστικά στις οικογένειες, άλλα έτσι επώνυμα μέσα απ’ το Facebook ανέλαβαν για πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια ανάρτηση του «The Old Park Project» στο Facebook γίνεται viral, καθώς πριν από λίγους μήνες ένα post που καλούσε τους πολίτες να μην πετάνε τους σπόρους των φρούτων που καταναλώνουν, αλλά να τους στεγνώνουν και να τους επιστρέφουν στη φύση, συγκέντρωσε πάνω από 11.000 likes.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου στην Πτολεμαΐδα: «Ένα πολύ απλό πράγμα, πολύ έξυπνο, δηλαδή με μια απλή κίνηση εάν υπάρξει συνείδηση των παιδιών, γιατί εκεί εστιάζεις: Για να αλλάξεις την κοινωνία, πρέπει να αλλάξεις τα παιδιά. Εκεί είναι το μυστικό. Έφαγες ένα ροδάκινο, ένα κεράσι, πέταξε τους σπόρους σε μια άκρη, σε ένα χωραφάκι, η φύση τα απολαμβάνει αυτά. Ίσως φυτρώσει, ίσως όχι. Αλλάζει η κοινωνία, είναι μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά».

Μεταφερόμαστε στο Ναύπλιο και το «Αμπακος Ταχυφαγειον», το οποίο κι αυτό με τη σειρά του προσκάλεσε γενναιόδωρα μέσω της σελίδας του στο Facebook, τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τη σίτιση των παιδιών τους, τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, να πηγαίνουν στο μαγαζί τους και να παίρνουν δωρεάν σάντουιτς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αμπακος Ταχυφαγειον στο Facebook αναφέρει:

«Όσες οικογένειες δεν μπορουν να καλύψουν την σίτιση των παίδων τους ειδικα τωρα που ανοιξαν τα σχολεία, μπορουν να έρχονται στο μαγαζί να παίρνουν δωρεάν σάντουιτς. Θα κρατηθεί αυστηρά η ανωνυμία τους. Ενα τηλέφωνο να κανουν μονο στο 2752306804 για να τους ετοιμάζουμε το φαγητό, μονο βραδινές ωρες γιατι πρωί που πανε τα παιδάκια σχολείο ειμαστε κλειστα μεχρι τις δώδεκα. Θα βάζετε το σάντουιτς λιγες ωρίτσες στο ψυγείο η μεσα στον φούρνο, δεν παθαινει τίποτα, θα τους το δίνετε πριν φυγουν για το μάθημα».

Σε δηλώσεις του στο iPop.gr, ο ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου κ. Vasileios Cordos, ανέφερε ότι: «Εμείς το σκεφτήκαμε πολύ απλά, γιατί δεν είδαμε κάποια κίνηση απ’ την πλευρά του δήμου, ούτε απ’ την εκκλησία εδώ στο Ναύπλιο, στο συσσίτιο που υπάρχει, οπότε είπαμε εμείς να προσφέρουμε ένα γεύμα στα παιδιά εάν χρειαστεί και σε όποιον το έχει ανάγκη».

Όπως κι ο ιδιοκτήτης του «The Old Park Project», έτσι και ο κ. Cordos δήλωσε ότι έχει δει στην πόλη του παιδιά που πεινάνε και ότι είναι αρκετά αυτά που του ζητάνε φαγητό. Σχετικά με το εάν ξέρει άλλες επιχειρήσεις που να έχουν αναλάβει την ίδια πρωτοβουλία στην πόλη του, ο ίδιος μας απάντησε ότι στο Ναύπλιο δεν γνωρίζει κάποια άλλη: «Δεν έχω δει κάτι, μπορεί βέβαια να υπάρχει κάτι, αλλά να μην το έχουμε δει, να μην το έχουν δημοσιεύσει».

Μάλιστα, είναι ενήμερος και για την πρωτοβουλία του «The Old Park Project», την ανάρτηση του οποίου αναδημοσίευσε και στη σελίδα της επιχείρησης του στο Facebook, γιατί κάποιος που τους ακολουθεί μπορεί να μένει στην Πτολεμαΐδα και γιατί σε τέτοια θέματα δεν χωράει ο ανταγωνισμός, αλλά η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά.

«Η ανάρτηση έγινε και με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί νομίζω ότι θα νιώθουν και λίγο άσχημα εάν δεν έχουν φαγητό στο σχολείο», σημειώνει ο κ. Vasileios Cordos, ο οποίος αναφέρει ακόμη ότι σκέφτηκαν να κάνουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση από κοινού με τον συνεργάτη του κ. Ilias Sivilias.

Σχετικά με το εάν έχει επικοινωνήσει με τον δήμο ή εάν του έχει προσφέρει κάποιος βοήθεια, ο ίδιος μας απάντησε ότι μόνο ένας ιδιώτης προσφέρθηκε να του δώσει εάν χρειαστεί λαχανικά κτλ.: «Βοήθεια απ’ τον δήμο όχι δεν υπάρχει».

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς το μαγαζί λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ παλιά υπήρχε για 28 χρονιά με άλλον ιδιοκτήτη. «Την ίδια ημέρα που έγινε αυτό σε εμάς, ο δήμος Ναυπλιέων, είχε σαν θέμα τη διαμόρφωση των προαυλίων, δηλαδή πώς θα είναι τα προαύλια στα σχολεία, αν θα έχουν κάποια ασφάλεια για τα παιδιά κτλ., αλλά δεν ασχολήθηκαν με το θέμα τις σίτισης», σημειώνει τέλος ο ιδιοκτήτης του Αμπακος Ταχυφαγειον.

Διαβάστε ακόμη:

Βοήθησε κι εσύ να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με αξιοπρέπεια και χαμόγελα για όλους

Photo: Unsplash/Tim Mossholder

Το άρθρο Επιχειρήσεις – παράδειγμα προς μίμηση προσφέρουν δωρεάν σχολικά γεύματα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
μίμηση, δωρεαν, μίμηση, σχολεια, ελλαδα, προσφορες, project, facebook, ωρες, ipop, μκο, φούρνοι, παγωτο, burger, σημαίνει, likes, νέα, βιβλια, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, κοινωνια, ipop, σχολικα ειδη, το θεμα, θαλασσα, θεμα, μκο, ναυπλιο, ρουχα, τηλεφωνο, χαλκιδικη, ψυγειο, αρθρο, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, απλα, αφορμη, βοηθεια, φαγητο, φαγητα, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δημος, δηλωσεις, δικη, δωδεκα, δωσει, ευχαριστο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εβδομαδα, εξοδα, επωνυμα, ερχονται, εξυπνο, ζωη, ιδια, ιδιο, εικονα, κινηση, λαχανικα, λογια, μηνυματα, μηνες, μυστικο, ξενοδοχειο, παντα, οικογενεια, παγωτα, παιδι, παιδια, παιδακια, πρωι, συνεχεια, σειρα, σιτιση, σχολικα βιβλια, σχολειο, τσαντες, φυση, φούρνοι, φορα, ωρες, ασφαλεια, burger, δημοτικα, εφαρμογη, ειδη, ειπαμε, project, κυριακη, likes, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα