Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας;

09:25 10/9/2019 - Πηγή: iPop

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας πιλοτικά προς τον Γενάρη, με στόχο να διαπιστώνεται αμέσως το αληθινό ωράριο των μισθωτών.

Πώς θα δουλεύει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας;

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στόχος είναι σε

δεύτερη φάση να επεκταθεί στην ιδιωτική οικονομία εν γένει.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ethnos.gr, η σχετική νομοθετική παρέμβαση δεν προβλέπεται να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που πάει προς δημόσια διαβούλευση και Βουλή, έτσι αναμένεται σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να σταλεί καταρχήν πρόσκληση για διάλογο στους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. στους κοινωνικούς εταίρους), ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές παράμετροι. Όπως αναφέρουν ειδικοί, απαιτείται περίπου ένα δίμηνο για τα τεχνικά θέματα εφαρμογής του μέτρου, ενώ θα χρειαστεί να δημοσιευτούν και εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ως ρεαλιστικό χρόνο για πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος πιθανότατα τον ερχόμενο Γενάρη.

Για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μίλησε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μιλώντας για ένα μέτρο που θα κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και θα στοχεύει στον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης.

Στόχος είναι να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου αυτού ηλεκτρονικού- ψηφιακού συστήματος το αληθές ωράριο απασχόλησης του μισθωτού στην πράξη, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η υποδηλωμένη εργασία, η ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Έτσι, όπως γράφει το ethnos.gr, δεν αποκλείεται να προβλεφθεί ψηφιακή σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής κάρτα μισθωτών με το σύστημα «Εργάνη». Για την ακρίβεια αναμένεται να εξετασθεί τεχνικά κατά πόσο μπορεί εύκολα η νέα ηλεκτρονική κάρτα να συνδεθεί απευθείας με την «Εργάνη» και τι είδους τροποποιήσεις χρειάζονται γι αυτό.

Η κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αρχικά είχε θεσμοθετηθεί αρχικά το 2011, αλλά τελικά δεν κατάφερε να υλοποιηθεί (παρόλο που είχε ημερομηνία έναρξης 1η Σεπτεμβρίου του 2011) ενώ δεν εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Photo: Pixabay

Το άρθρο Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα