Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

14:50 9/8/2021 - Πηγή: iPop

Το Ρεύμα του Κόλπου, μαζί με τη βόρεια προέκτασή του, είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό το σημαντικό ρεύμα στον Ατλαντικό Ωκεανό που βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο και έχει επιπτώσεις στα καιρικά συστήματα ολόκληρου του πλανήτη, δείχνει σημάδια αστάθειας λόγω της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες. Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει και οι επιπτώσεις για τον πλανήτη και τον άνθρωπο θα είναι οδυνηρές.

Το Ρεύμα
του Κόλπου καταρρέει

Το Ρεύμα του Κόλπου συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Συχνά περιγράφεται ως “μεταφορική ζώνη” που παίρνει ζεστά επιφανειακά νερά από τις τροπικές περιοχές και τα διανέμει στον βόρειο Ατλαντικό. Το πιο κρύο, αλμυρό νερό στη συνέχεια βυθίζεται και ρέει νότια. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature and Climate Change, προειδοποιεί για σχεδόν πλήρη απώλεια σταθερότητας του ρεύματος κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα και οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι κοντά στην κατάρρευση.

Αυτό είναι το σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – Οι ιστορικές προτάσεις που ελπίζουμε να κάνουν την διαφορά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η κυκλοφορία εξασθενεί. Η έντονη βροχή και το λιώσιμο των πάγων καθιστούν το νερό στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό λιγότερο αλμυρό, γεγονός που το καθιστά ελαφρύτερο και λιγότερο πιθανό να βυθιστεί. Εάν το νερό σε αυτήν την περιοχή γίνει πολύ ελαφρύ, ολόκληρη η κυκλοφορία μπορεί να διαταραχθεί. Η κατάρρευση αυτού του συστήματος θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές και απότομες αλλαγές, όπως γρήγορη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο ακραίους χειμώνες στη Δυτική Ευρώπη και διαταραχές στα συστήματα μουσώνων στις τροπικές περιοχές.

Κλιματική αλλαγή: Λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση

flickr

Θα μπορούσε επίσης να έχει καταρράκτη και να αποσταθεροποιήσει άλλα συστατικά του κλιματικού συστήματος της Γης, συμπεριλαμβανομένου του πάγου της Ανταρκτικής και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Η μελέτη αυτής της εβδομάδας χρησιμοποίησε οκτώ σύνολα δεδομένων που εξετάζουν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας και την αλατότητα στον Βόρειο Ατλαντικό σε μια περίοδο 150 ετών και διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην αποσταθεροποίηση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της κυκλοφορίας θα σήμαινε σημαντική ψύξη στην Ευρώπη, αλλά ίσως πιο ανησυχητική είναι η επίδραση στα τροπικά συστήματα μουσώνων της Νότιας Αμερικής, της Δυτικής Αφρικής και της Ινδίας, ειδικά στη Δυτική Αφρική καθώς μια κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνθήκες μόνιμης ξηρασίας.

Υπάρχει λύση; Η εκτενής Έκθεση του Ο.Η.Ε.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν και πότε μπορεί να καταρρεύσει το ρεύμα, αλλά καλούν τον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κάθε γραμμάριο επιπλέον αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα αυξηθεί στην πιθανότητα κατάρρευσης του ρεύματος στο μέλλον, οπότε η εκπομπή όσο δυνατόν λιγότερων, τόσο σε ατομικό όσο και φυσικά σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, είναι η μόνη λύση.

Η εκτενής έκθεση 43 σελίδων της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει διαρκέσει χρόνια, προσφέρει μια πιο καταληκτική ματιά στην έκταση της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής. Επίσης, δίνει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον, ανάλογα με τη δράση που λαμβάνει ο κόσμος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πλανήτης έχει υποστεί υπερθέρμανση 1,1 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πλησιάζοντας τους 1,5 βαθμού που έχει τεθεί ως όριο από τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες της επιτροπής του Ο.Η.Ε. προειδοποιούν: “Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και η αποδάσωση “πνίγουν” τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αναστρέψουμε τον κλιματικό όλεθρο. Όμως, όπως ξεκαθαρίζει η έκθεση, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και χώρος για προφάσεις. Βασίζομαι στους ηγέτες των κυβερνήσεων και όλους τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουν την επιτυχία της COP26″.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα