Το πρόβλημα υγείας που συνδέεται η εμμηνόπαυση και λίγοι γνωρίζουν

11:49 28/1/2020 - Πηγή: iPop

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία και μια νέα έρευνα εντοπίζει ένα ακόμη σύμπτωμα. Πώς εμμηνόπαυση και προβλήματα μνήμης συνδέονται; 

Ναι, σύμφωνα με τους ερευνητές

εμμηνόπαυση και προβλήματα μνήμης έχουν άμεση σύνδεση, κυρίως λόγω των εξάψεων που προκαλούνται. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν πως οι φυσιολογικές εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με προβλήματα λεκτικής μνήμης αλλά και τη δυσκολία ανάκτησης ορισμένων αναμνήσεων.

Οι εξάψεις ή οι ξαφνικές αισθήσεις ζεστασιάς, φαίνεται πως παρεμβαίνουν σε ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση που συνδέονται με την κωδικοποίηση και την ανάκληση στοιχείων μνήμης στον ιππόκαμπο και στον προμετωπιαίο φλοιό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που περνούν απ’ την εμμηνόπαυση συχνά αναφέρουν μια πτώση στις δεξιότητες μνήμης, ειδικά όσον αφορά την ανάκληση ιστοριών ή συγκεκριμένων λέξεων. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρήσει πώς οι εξάψεις επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες των γυναικών καθώς κωδικοποιούν και ανακτούν τις μνήμες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά την εμμηνόπαυση;

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 14 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 53 ετών. Κάθε γυναίκα ολοκλήρωσε τις αξιολογήσεις fMRI ενώ συμμετείχε σε δραστηριότητες κωδικοποίησης και αναγνώρισης λέξεων, καθώς και πρόσθετα ερωτηματολόγια και τεστ μνήμης.

Φυσικά, θα χρειαστούν περαιτέρω και πιο αναλυτικά τεστ για να κατανοήσουμε πλήρως σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και τα προβλήματα μνήμης. Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η μελέτη απεικονίζει για πρώτη φορά ότι οι σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη φαίνεται ότι παρεμποδίζονται από τις εξάψεις τη συγκεκριμένη περίοδο της γυναίκας.

«Τα ευρήματα αυτής της προκαταρκτικής μελέτης -αν και μικρά- υποστηρίζουν μια συσχέτιση μεταξύ των αντικειμενικά παρακολουθούμενων εξάψεων και των δυσμενών λειτουργικών αλλαγών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη μνήμη. Περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί αν οι εξάψεις προκαλούν πράγματι αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο και αν η θεραπεία αυτών θα εμποδίσει ή θα εξομαλύνει αυτά τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Dr. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του North American Menopause Society.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη εμμηνόπαυση; Αυτά είναι τα σημάδια!

Το άρθρο Το πρόβλημα υγείας που συνδέεται η εμμηνόπαυση και λίγοι γνωρίζουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα