Το παιδί σου κοιμάται με το στόμα ανοιχτό; Πόσο επικίνδυνο είναι και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από αυτή τη συνήθεια;

12:45 14/1/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι και τα δικά σου παιδιά κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό; Πόσο καλό τους κάνει αυτή η συνήθεια στον ύπνο τους;

Αν είσαι γονιός, πρέπει να ξέρεις πως η αναπνοή από το στόμα στα παιδιά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποδείξει ορισμένα ιατρικά ζητήματα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθείς από την πρώτη κιόλας φορά που θα δεις ότι και τα δικά σου παιδιά

κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό.

Η αναπνοή από το στόμα ενώ κοιμάται δεν είναι φυσιολογική

Η αναπνοή από τη μύτη συμβαίνει και υπάρχει για κάποιο λόγο κι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Οι μύτες φιλτράρουν τον αέρα τον οποίο αναπνέουμε, καθαρίζοντάς τον από τοξίνες και ξένα σωματίδια. Επιπλέον, ο αέρας υγραίνεται στους “δρόμους” της μύτης. Επιπλέον, οι μύτες ζεσταίνουν τον αέρα έτσι ώστε η θερμοκρασία του να είναι κατάλληλη για τους πνεύμονες.

Αν και είναι φυσιολογικό να αναπνέουμε μερικές φορές από το στόμα – όπως όταν μιλάμε ή συμμετέχουμε σε σωματική δραστηριότητα – είμαστε σχεδιασμένοι να αναπνέουμε κατά βάση από τη μύτη.

Υπάρχουν πολλά ιατρικά ζητήματα που μπορούν να κάνουν το παιδί να αναπνέει από το στόμα του. Αυτά αποτελούνται από ρινική συμφόρηση (που προκαλείται από αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή άλλα ζητήματα), φλεγμονή ή διαφορετικά είδη εμποδίων, όπως οι πολύποδες, για παράδειγμα. Μερικοί από εμάς ανέπτυξαν την αναπνοή από το στόμα ως συνήθεια στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Εάν το παιδί σου έχει συνηθίσει να κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, τότε καλό είναι να μην το παραμελήσεις. Ακολουθούν μερικά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από την αναπνοή απ’ το στόμα στα παιδιά.

Freepik Άπνοια ύπνου

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει έναρξη άπνοιας ύπνου ή να επιδεινώσει την άπνοια ύπνου εάν το άτομο την έχει ήδη.

Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν η αναπνοή ενός ατόμου σταματά ξαφνικά και στη συνέχεια ξεκινά ξανά. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν μια ξαφνική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, το δυνατό ροχαλητό, το ξύπνημα με ξηροστομία, την αϋπνία και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια ύπνου είναι από μόνη της επικίνδυνη και, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα καρδιάς, ήπατος και μεταβολισμού.

Γιατί δεν κοιμάται το παιδί σου το βράδυ;

Στεγνό στόμα και τερηδόνα

Όταν αναπνέουμε από το στόμα, η ροή του αέρα στεγνώνει τα χείλη και ολόκληρο το στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αλλαγές στα βακτήρια που ζουν φυσικά στο στόμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και προβλήματα των ούλων.

Pexels Οδοντικά προβλήματα και στενό πρόσωπο

Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί κακή σύγκλειση των δοντιών με τα τελευταία να γίνονται ιδιαίτερα στραβά. Επίσης, λόγω της λανθασμένης στάσης της γλώσσας, το πρόσωπο γίνεται πιο μακρύ και στενό, ένα χαρακτηριστικό που είναι αρκετά εμφανές σε παιδιά μετά την ηλικία των 5 ετών.

Εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί σου αναπνέει από το στόμα ενώ κοιμάται και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά ή και σε καθημερινή βάση, τότε καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό. Αν συμβεί για μια φορά, μπορεί να μην σημαίνει κάτι, ίσως η μυτούλα του παιδιού σου να είναι λίγο μπουκωμένη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το παιδί σου κοιμάται με το στόμα ανοιχτό; Πόσο επικίνδυνο είναι και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από αυτή τη συνήθεια; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα