Το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια κάνει τελικά κακό στην υγεία σου;

10:46 6/6/2020 - Πηγή: iPop

Μία από τις συνήθειες που μας άφησε ο covid-19 είναι ότι πλέον πλένουμε τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε απολυμαντικά για τα χέρια μας. Έχεις σκεφτεί ποτέ, όμως, αν το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια κάνει τελικά κακό στην υγεία σου;

Υπάρχουν θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού ότι η χρήση απολυμαντικού χεριών πολύ συχνά μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βεβαίως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η χρήση απολυμαντικού χεριών είναι κακή ή μας αφήνει πιο ευάλωτους σε λοίμωξη από βακτήρια ή ιούς.

Εν μέσω

της πανδημίας COVID-19, όλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά.

Για πολλούς, αυτό συνεπάγεται την συχνή χρήση αντισηπτικού. Μπορεί όμως αυτή η καλή συνήθεια να μετατραπεί δυνητικά σε ανθυγιεινή;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που υποθέτουν ότι το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια κάνει τελικά κακό στην υγεία σου. Για την ακρίβεια λένε πως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ιών ή παθογόνων που δεν μπορούν να σκοτωθούν από απολυμαντικά ή αντιβιοτικά έως και ότι με τη συχνή χρήση απολυμαντικού χεριών μειώνει την ικανότητα του ίδιου μας του οργανισμού να καταπολεμά τις ασθένειες

Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Έτσι, για να ξεχωρίσουμε τι είναι μυθοπλασία και τι όντως ισχύει διαβάσαμε όσα είπε η Anne Liu, MD, γιατρός που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες και αλλεργιολόγος / ανοσολόγος στο Stanford Medicine.

Το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια κάνει τελικά κακό στην υγεία σου;

H Dr Liu λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σαν επιλογή από το συχνό πλύσιμο των χεριών μας ή τη χρήση απολυμαντικών για τα χέρια με βάση το αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να πιστεύουμε ότι τα απολυμαντικά χεριών ή τα σαπούνια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου ή επηρεάζουν την αντοχή των βακτηρίων

Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν τη χρήση απολυμαντικού χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ όταν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, τόσο γενικά όσο και για την προστασία από το COVID-19.

Το CDC αναφέρει επίσης: «Η χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ δεν προκαλεί αντοχή στα αντιβιοτικά. … Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ σκοτώνουν τα μικρόβια γρήγορα και με διαφορετικό τρόπο από τα αντιβιοτικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα τα μικρόβια να προσαρμοστούν ή να αναπτύξουν αντίσταση”.

Ένας τρόπος που η απολύμανση των χεριών μπορεί έμμεσα να μας αφήσει ευπαθείς σε παθογόνα είναι μέσω του αποτελέσματος της ξήρανσης: «Έχω παρατηρήσει ότι όταν κάποιος πλένει συχνά τα χέρια του αφήνει το δέρμα πιο ξηρό και αυτό μπορεί να προδιαθέσει την εισβολή των βακτηρίων μέσα στο δέρμα» εξηγεί η Dr Liu και συμπληρώνει: “Αλλά όσο η επιδερμίδα είναι άθικτη, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα».

Η εύκολη λύση; Ενυδατώστε τα χέρια σας!

Αλλά έχω ακούσει ότι το να εκτίθεσαι σε μικρόβια κάνει καλό για το ανοσοποιητικό μας. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η συζήτηση σχετικά με το πώς τα μικρόβια είναι καλά για το ανοσοποιητικό μας προέρχεται από την υπόθεση υγιεινής, η οποία είναι η ιδέα ότι η έκθεση των ανθρώπων, και ιδίως των παιδιών, στα μικρόβια επιτρέπει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτυχθεί σωστά και τους βοηθά να αποφύγουν προβλήματα υγείας όπως το άσθμα και οι αλλεργίες. Βασικά: Αυτή η θεωρία λέει ότι είναι δυνατόν να καθαρίσει και να απολυμάνει κάποιος σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που τελικά θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. Αυτό όμως δεν ισχύει για την τρέχουσα πανδημία, παρά τις παρανοήσεις.

Μπορείς, λοιπόν, να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια;

Η Dr Liu λέει να συνεχίσουμε το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση τους, τα οποία είναι και τα δύο εξαιρετικά για την πρόληψη του COVID-19. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για την απολύμανση των χεριών ή ότι πλένουν τα χέρια τους πάρα πολύ, αρκεί να φροντίζουν το δέρμα τους», λέει η ίδια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε επίσης:

Κορονοϊός: Tips για να κάνεις τα ψώνια σου στα μαγαζιά με ασφάλεια!

Το άρθρο Το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό συνέχεια κάνει τελικά κακό στην υγεία σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα