Το 3ο Open House στη Θεσσαλονίκη

10:04 17/11/2014 - Πηγή: iPop

Κατοικίες, δημόσια κτίρια, επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία, καθώς και μνημεία άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό δωρεάν για 2 μέρες και ξενάγησαν τους επισκέπτες τους σε όλους τους χώρους.

Έξω απο κάθε επισκέψιμο κτίριο έβλεπες κόσμο να περιμένει υπομονετικά να μπει στα γκρουπάκια των ξεναγήσεων. Στο ρόλο του ξεναγού οι εθελοντές της διοργάνωσης, που «ταξίδεψαν» τους επισκέπτες στην ιστορία του κάθε χώρου.

63 κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ανάμεσά τους εντυπωσιακές κατοικίες, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο Λευκός Πύργος, κέρδισαν

την προσοχή και το θαυμασμό των Θεσσαλονικέων, που δεν σταμάτησαν να τα φωτογραφίζουν με τις μηχανές και τα κινητά τους.

Η κάμερα του iPop μπήκε στη μονοκατοικία του αρχιτέκτονα και Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Νίκου Καλογήρου, στο Επταπύργιο, που αν και δείχνει τόσο σύγχρονη, σχεδιάστηκε το 1987. Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας έκανε και την ξενάγηση και αποκάλυψε γιατί σχεδίασε έτσι το σπίτι και τι πρέπει να προσέξει όποιος ενδιαφέρεται να χτίσει μια κατοικία.

Το iPop επισκέφτηκε και τη Βίλλα Πετρίδη, κτίριο του 1900-1910, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το Δήμο Θεσσαλονίκης και άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Δυο λόγια για το Open House:

Η ιδέα του ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 26 πόλεις στον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, το Τελ Αβίβ, η Μελβούρνη και η Βαρκελώνη.
Στόχος του είναι η προβολή της αρχιτεκτονικής κάθε πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Οpen House πραγματοποιήθηκε το 2012 και δέχτηκε πάνω από 12.000 επισκέψεις δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά την πόλη και την αρχιτεκτονική της.
Το Open House Thessaloniki 2014 είναι ενταγμένο στο επίσημο πρόγραμμα του «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Βασικό στοιχείο του Open House είναι ότι πρόκειται για δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις αξίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των χορηγιών και του εθελοντισμού.

The post Το 3ο Open House στη Θεσσαλονίκη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα