Κολυμπώντας 101 χλμ στο Αιγαίο non-stop

09:31 17/11/2014 - Πηγή: iPop

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατρού. Η επιστημονική του κατάρτιση δεν είναι απλώς αξιόλογη: σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, έκανε μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου και έλαβε το διδακτορικό του στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με εξειδίκευση σε καταστάσεις υψηλού υψομέτρου και ψύχους και έρευνα σε Άλπεις και Ιμαλάια. Κι όμως, αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό

κομμάτι στο «βιογραφικό» του.

Το 2000 ολοκλήρωσε επιτυχώς τον διάπλου της Μάγχης με τον γρηγορότερο χρόνο που καταγράφηκε παγκοσμίως τη χρονιά εκείνη και το 2004 έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια πλευρά. Το 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει ένα κολυμβητικό εγχείρημα, για το οποίο προετοιμαζόταν επί 10 χρόνια.

«Αυτό που με γοήτευσε ήταν το άγνωστο». Συγκεκριμένα, επιχείρησε να κολυμπήσει 101 χλμ από την Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια της Κρήτης, «διαδρομή που μέχρι τότε έκαναν μόνο τα καράβια», όπως είπε ο κ. Τσιάνος στην ομιλία «Μια θάλασσα, δυο φορές», στο event των Industry Disruptors που έγινε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου. «Κανένας δεν είχε επιχειρήσει ποτέ να διασχίσει κολυμπώντας αυτό το απρόβλεπτο τμήμα του Αιγαίου, καθώς δεν γνωρίζαμε σε ποιο σημείο της Κρήτης θα καταλήγαμε, μια και τα υποθαλάσσια ρεύματα είναι ουσιαστικά άγνωστα και φυσικά, ο πλέον απροσδόκητος και αστάθμητος παράγοντας, οι καιρικές συνθήκες, ήταν αυτές που ανέκαθεν καθόριζαν το αν, το πότε και το πώς».

Η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη. «Η ανοιχτή θάλασσα είναι σαν τη ζωή. Συχνά ξεχνάμε τα δεδομένα», τονίζει. Δέκα χιλιόμετρα έξω από τα Κύθηρα με αέρα 7 μποφόρ, το λιμενικό τον σταμάτησε. Παράλληλα, το αλατόνερο του είχε κάψει τον οισοφάγο και τη γλώσσα. Δεν έριξε ευθύνες σε κανέναν για την αποτυχημένη προσπάθεια.

Ξεκίνησε για 2η φορά με τον ίδιο στόχο στις 3 το πρωί μιας Τετάρτης. «Η τύχη τείνει να ευνοεί τους κατάλληλα προετοιμασμένους», δήλωσε. Και όντως η δεύτερη έμελλε να είναι και η «τυχερή». Επιστράτευσε ακόμα και «τη σοφία του ψαρά» για την ολοκλήρωση της αποστολής του. Σε συνδυασμό με τα καθημερινά μετεωρολογικά δελτία, ψαράδες και ντόπιοι σε όλο το μήκος της διαδρομής επιβεβαίωναν τα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τη θέληση και την κολυμβητική του ικανότητα τον έκαναν να φτάσει μέχρι το τέλος.

«Προσπαθούσα να μαντέψω τι συναίσθημα θα έχω στο τέλος…. Και αυτό με φόβιζε». Αν και μάλλον τίποτα, καμία υπόθεση, καμία υποψία ή πρόβλεψη δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική. Ο «κύκλος» των 101 χλμ έκλεισε με τον πιο κατάλληλο τρόπο: «Όταν επιτέλους πάτησα στα κοφτερά βράχια του ακρωτηρίου της Κισσάμου, τα πόδια μου σκίστηκαν και μάτωσαν. Με γοήτευσε που βγήκα σε άγριο τοπίο ‒το θεώρησα ένα πολύ ταιριαστό τέλος της διαδρομής μου αυτό», σημειώνει ο ίδιος.

Το ταξίδι δεν σταματάει εκεί. Οι προκλήσεις για έναν άνθρωπο με τόση ψυχική δύναμη και αγάπη για το άγνωστο δεν σταματούν ποτέ. Τον έχουν χαρακτηρίσει, άλλωστε, «αθλητή μηχανή»…. Και τον Απρίλιο του 2015 προετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο των προκλήσεων και τη μάχη σχεδόν με κάθε στοιχείο της φύσης. Μετά το project Ice Water Fire θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που θα έχει ολοκληρώσει τρεις από τις πιο απαιτητικές αθλητικές προκλήσεις του κόσμου κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η τελευταία πρόκληση είναι η συμμετοχή του στον Marathon de Sables, έναν από τους πιο αντίξοους υπερμαραθωνίους δρόμου στην έρημο Σαχάρα, που έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel ως o σκληρότερος αγώναs δρόμου στη γη. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Το τελευταίο; Με έναν γεννημένο αγωνιστή, ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Ακολουθήστε τον Γεώργιο-Ιωάννη Τσιάνο στη σελίδα του στο Facebook.

Επιστροφή στην αρχική σελίδαΕπιστροφή στην κατηγορία

The post Κολυμπώντας 101 χλμ στο Αιγαίο non-stop appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα