Τι συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής;

13:55 7/8/2020 - Πηγή: iPop

Οι φακοί επαφής σου έχουν κάνει φυσικά τη ζωή πιο εύκολη. Τους φοράς και μπορείς να βλέπεις καθαρά, χωρίς να χρειάζεται να έχεις γυαλιά. Όμως, δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε με τους φακούς επαφής και κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε ζημιά στα μάτια μας. Ένα παράδειγμα είναι ο ύπνος με τους φακούς επαφής.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους φακούς επαφής (αλλά δεν μπήκες στον κόπο να ρωτήσεις)

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τους αφαιρούμε πριν πάμε για ύπνο, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι οι ύπνοι που απλά σε παίρνουν εκεί που κάθεσαι και δεν είναι για πολλές ώρες… Είναι κι

εκείνες οι φορές που γυρνάς ξενυχτισμένος και πέφτεις στο κρεβάτι σαν τούβλο, χωρίς να σε νοιάζει τίποτα. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής;

Τι σημαίνει ο ύπνος με τους φακούς επαφής;

Ο κερατοειδής απαιτεί οξυγόνο. Εάν φοράς φακούς, ο κερατοειδής σου λαμβάνει ήδη λιγότερο οξυγόνο. Αν κοιμηθείς με τους φακούς, τότε ο κερατοειδής σου παίρνει ακόμη λιγότερο αέρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποσότητα σε οξυγόνο μπορεί να μειωθεί τόσο πολύ που ο κερατοειδής σου να διογκωθεί. Το πρήξιμο δεν είναι τεράστιο, αλλά προκαλεί μικρά κενά μεταξύ των επιφανειακών κυττάρων των ματιών και τα βακτήρια είναι πιθανό να μπορέσουν να εισχωρήσουν.

Διάβασε εδώ όσα θες να ξέρεις για τους φακούς επαφής μέσα στην πανδημία

Παράλληλα, με το να κοιμάσαι με τους φακούς επαφής αυξάνεις αυτόματα την πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης των ματιών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει ότι με το να κοιμάσαι με τους φακούς επαφής, αυξάνεις τις πιθανότητες για κάποια μόλυνση κατά 6 έως 8 φορές. Ποιος είναι ο λόγος; Ότι τα βακτήρια μπορούν πολύ εύκολα να εγκατασταθούν στους φακούς κι όσο εσύ κοιμάσαι μ’ αυτούς, ουσιαστικά μένουν στο μάτι σου για τόσες ώρες.

Ακόμα, όμως, κι αν είσαι αρκετά τυχερός και δεν πάθεις μόλυνση, τα μάτια σου θα ταλαιπωρηθούν. Τα μάτια στεγνώνουν ενώ κοιμόμαστε και η αφαίρεση των φακών από τα ξηρά μάτια θα σου προκαλέσει ερεθισμό.

ShutterStockΠότε πρέπει να ανησυχήσεις εάν κοιμήθηκες με τους φακούς επαφής;

Εάν μετά τον ύπνο με τους φακούς, έχεις κάποιο απ’ τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινώνησε με τον γιατρό σου:

Πόνος ή δυσφορία στα μάτιαΜεγάλη ευαισθησία στο φωςΚόκκινα μάτιαΑλλαγή στην όρασή σουΠερισσότερα δάκρυα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Χρησιμοποίησε σωστά τους φακούς επαφής σου για να μην καταστρέψεις τα μάτια σου

Photo: Pixabay

Το άρθρο Τι συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα