Τι κάνει ένας διπλωμάτης και τελικά μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας;

20:01 25/2/2022 - Πηγή: iPop

Τι κάνει ένας διπλωμάτης; Αυτή είναι μια απορία που μπορεί να έχουμε αρκετοί. Οι διπλωμάτες είναι ικανοί να αποτρέψουν μια πολεμική συμπλοκή; Σύμφωνα με τον ορισμό του επαγγέλματος είναι: Ο υπάλληλος ή κρατικός λειτουργός που εκπροσωπεί το κράτος του σε μια ξένη χώρα και προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και τον συμπολιτών του.

Freekpik

Αυτή είναι η νούμερο ένα δεξιότητα που χρειάζεσαι για την επαγγελματική σου επιτυχία

Τι κάνει ένας διπλωμάτης

Ένας διπλωμάτης σχηματίζει και διατηρεί διεθνείς σχέσεις σε σχέση με θέματα ειρήνης και πολέμου, εμπορίου και οικονομίας, πολιτισμού,

περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είναι επίσης αυτός που διαπραγματεύεται συνθήκες και διεθνείς συμφωνίες προτού εγκριθούν επίσημα από οποιονδήποτε πολιτικό.

Επιπλέον έχει τη συνεχή ευθύνη να συλλέγει και να αναφέρει πληροφορίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εθνικά συμφέροντα και είναι συχνά είναι ο πιο κατάλληλος για να δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα καταγωγής.

Επίσης πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εκπροσωπήσει τις απόψεις της κυβέρνησης της χώρας καταγωγής στην κυβέρνηση της χώρας στην οποία έχει τοποθετηθεί και να πείσει αυτές τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν με τρόπους που θα προτιμούσε η κυβέρνηση της χώρας καταγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, οι διπλωμάτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής.

Η σύγχρονη διπλωματία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν, και εξακολουθεί να αλλάζει. Επομένως, ο ρόλος του διπλωμάτη υπόκειται σε αλλαγές στο μέλλον

Οι βαθμίδες

Στη σύγχρονη διπλωματία υπάρχουν αρκετές βαθμίδες κάτω από τον πρεσβευτή. Αυτές οι βαθμίδες σπάνια δείχνουν τη σημασία μιας αποστολής, αλλά μάλλον δείχνουν την προϋπηρεσία του διπλωμάτη στη διπλωματική σταδιοδρομία του έθνους του. Αυτό το σύγχρονο σύστημα κατάταξης ακολουθεί ένα παρόμοιο, αλλά όχι ακριβώς παράλληλο, μοτίβο σε διαφορετικές χώρες και έχει ως εξής:

Πρέσβης (Ύπατος Αρμοστής στις αποστολές της Κοινοπολιτείας)· Ο Πρέσβης εν τέλειΥπουργόςΥπουργός-ΣύμβουλοςΣύμβουλοςΠρώτος ΓραμματέαςΒ’ ΓραμματέαςΤρίτος ΓραμματέαςΑκόλουθος πρεσβείαςΒοηθός ΑκόλουθοςΠώς είναι ο χώρος εργασίας ενός Διπλωμάτη;

Ενώ ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν στις χώρες καταγωγής τους, οι περισσότεροι αποστέλλονται σε πρεσβείες και προξενεία του εξωτερικού σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, αλλά η δουλειά ενός διπλωμάτη θα τους οδηγήσει έξω από το γραφείο. Οι διπλωμάτες μπορούν να ταξιδέψουν στα Γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη ή στα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη ή στα σπίτια και τα γραφεία αρχηγών κρατών.

Συνήθως, ένας διπλωμάτης θα περάσει μόνο μια περίοδο περίπου τριών ετών σε μία χώρα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κενών θέσεων. Οι περισσότεροι διπλωμάτες θα υπηρετήσουν σε τουλάχιστον μία αναπτυσσόμενη χώρα, όπου υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά ασθενειών, σκληρά κλίματα ή κοινωνικές αναταραχές. Ορισμένες ανέσεις μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και η οικογένεια ή οι σύζυγοι που συνοδεύουν διπλωμάτες δεν έχουν συχνά το δικαίωμα να εργαστούν.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες θεωρούνται συχνά μέλη μιας αποκλειστικής και υψηλού κύρους επαγγέλματος και ένα κράτος συχνά παρέχει μεγάλη υποστήριξη στην υψηλή θέση, τα προνόμια και την αυτοεκτίμηση των διπλωματών του προκειμένου να διατηρήσει τη δική του διεθνή εικόνα. Δεδομένου ότι οι διπλωμάτες επιλέγονται πολύ προσεκτικά, τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης από τα μέλη της κοινότητας. Το διεθνές δίκαιο παρέχει στους διπλωμάτες ειδικά προνόμια και ασυλίες.

*Αν σε ενδιαφέρει το επάγγελμα του διπλωμάτη θα μπορούσες να εκπαιδευτείς και να βρεις πληροφορίες από την Διπλωματική Ακαδημία που λειτουργεί από το 1999 ως οργανική μονάδα υπαγόμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών

Στο διπλωματικό σώμα περιλαμβάνονται κυρίως οι Αρχηγοί των διπλωματικών αντιπροσωπειών των Πρεσβειών, ενώ σε πολλά κράτη περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό των Πρεσβειών που φέρει διπλωματικό χαρακτήρα, π.χ. σύμβουλοι, γραμματείς, ακόλουθοι (εμπορικοί, στρατιωτικοί, ναυτικοί), διερμηνείς κ.λπ. Ο κατάλογος του προσωπικού αυτών ανακοινώνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας που ενημερώνεται για κάθε επερχόμενη μεταβολή. Η οικογένεια του προσωπικού που φέρει τη διπλωματική ιδιότητα θεωρείται επίσης μέλος του Δ.Σ. ως “συμμεριζόμενη την τάξη και την παράσταση του διπλωματικού υπαλλήλου”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι κάνει ένας διπλωμάτης και τελικά μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Τι κάνει ένας διπλωμάτης και τελικά μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας;,