Από τον κορονοϊό στον πόλεμο. Υπάρχει τρόπος να βγω πιο δυνατός από τις κρίσεις;

17:43 25/2/2022 - Πηγή: iPop

Ίσως το σκέφτεσαι και εσύ αυτές τις μέρες. Πώς να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες και να βγω ψυχικά δυνατός μετά από όλα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγα. Κορονοϊός, πόλεμοι, βία σε κάθε μορφή, capital controls, ανέχεια, μνημόνια. Πώς να αντέξει ψυχολογικά ένας άνθρωπος μετά από όλα αυτά; Από την άλλη σκέφτομαι ότι οι παππούδες μας τα είχαν όλα αυτά για «πρωινό», έχοντας να αντιμετωπίσουν πείνα, κατοχή,

πόλεμο, φτώχεια, δυσκολίες υπαρκτές στην καθημερινότητα όπως έλλειψη ηλεκτρισμού, ύδρευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εμείς είμαστε αλλιώς μαθημένοι. Μάθαμε με ανέσεις και τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να δεχτούμε κάποια πράγματα.

Πώς να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες

Όλες αυτές οι κρίσεις που ανέφερα παραπάνω, όλες τους είναι κρίσεις που βιώσαμε έντονα όλοι εμείς που είμαστε σήμερα εδώ. Τότε πριν μπούμε σε όλα αυτά, νιώθαμε φόβο, απογοήτευση, τρομοκρατημένοι και ανασφάλεια για το πώς θα είναι η άλλη μέρα. Ήταν δύσκολα, είναι αλήθεια, τίποτα από αυτά δεν ήταν εύκολο ή χωρίς συνέπειες σε όλους μας. Άλλες φανερές και άλλες λιγότερο εμφανείς εξωτερικά αλλά σίγουρα με τον αντίκτυπό τους εσωτερικά.

Και ξέρεις τι κατάλαβα; Ότι όλα αυτά που φοβόμαστε, δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που μπορούμε να αντέξουμε εμείς οι άνθρωποι. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να σε παραλύσει και είναι το μοναδικό που δεν χρειάζεσαι σε μια κρίση. Είναι χρήσιμο μέχρι του σημείου που μπορεί να σε αποτρέψει από το κακό, μην πας και πέσεις με τα μούτρα κατά πάνω του, σε προφυλάσσει η αδρεναλίνη και το αίμα που φεύγει γρήγορα από την καρδιά στα πόδια, αυτό το αίσθημα που νομίζεις ότι σου κόβονται τα πόδια, για να κάνεις την αντίδρασή σου, την αντίδραση που θα σε βοηθήσει στην επιβίωσή σου.

Ποια είναι η απειλή που βιώνω αυτή τη στιγμή;

Φεύγω ή μένω ακίνητος; Αυτή ήταν η μοναδική ερώτηση που έκανε ο άνθρωπος των σπηλαίων όταν βρισκόταν σε απειλή. Η απειλή του ήταν τα άγρια ζώα και η καθημερινή τους επιβίωση. Εμείς ευτυχώς σήμερα δεν είμαστε αντιμέτωποι με λιοντάρια. Ο κορονοϊός, οι πόλεμοι, οι ανεργία, η ακρίβεια, είναι η σημερινές προκλήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Υπάρχει μια απειλή, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό που βιώνουμε εμείς ταυτόχρονα το βιώνει όλος ο πλανήτης, όπως στην περίπτωση της πανδημίας ή της οικονομικής κρίσης και όμως η αντίδρασή μας σε αυτό δεν είναι η ίδια. Ίσως έχεις διερωτηθεί γιατί κάποιοι πλούτισαν στις κρίσεις. Η απάντηση είναι μια. Γιατί είδαν μια ευκαιρία μέσα στην κρίση.

Η ζωή είναι σε ποσοστό 10% τα γεγονότα που μας συμβαίνουν και σε ποσοστό 90%, ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτά

Προσπαθώντας να συνεχίσω κανονικά τη ζωή μου, ενώ στην Ουκρανία γκρεμίζεται ο κόσμος

Στην πράξη τι μπορώ να κάνω;

Αφού πάρεις τον χρόνο σου να βιώσεις αυτό το άσχημο συναίσθημα που συνοδεύει την τραγωδία που ήρθε ξαφνικά, αφού θρηνήσεις για όλα αυτά που χάθηκαν και είναι φυσιολογικό να το βιώσουμε όλο αυτό. Την αναγνώριση και η βίωση όλων αυτών των καταστάσεων.

Εκτίμησε την κατάσταση, με όσο πιο καθαρό μυαλό μπορείς. Πάρε χαρτί και μολύβι και δες ποιες κινήσεις πρέπει να κάνεις. Τι θετικό υπάρχει μέσα σε αυτό που βιώνω τώρα. Ψάξε να βρεις ένα μόνο θετικό. Και στις μεγαλύτερες κρίσεις υπάρχουν κάποια θετικά, προσπάθησε να το βρεις αυτό για σένα και μετά δες τι κινήσεις θα κάνεις βάσει αυτού.Φυσικά δράσε! Μη μένεις παρατηρητής στην κρίση. Ανάλογα με αυτό που συμβαίνει κάθε φορά κάνε και αντίστοιχες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να μην είσαι αμέτοχος στις καταστάσεις.Βοήθησε! Πρόσφερε με όποιον τρόπο μπορείς στους άλλους δίπλα σου. Το να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια σου δίνει αυτήν την αίσθηση της ανημπορίας ενώ πραγματικά είσαι ένας δυνατός άνθρωπος που μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου.Έχεις βρει τους τρόπους να σε χαλαρώνεις όταν συμβαίνει κάτι που είναι έξω από τις δυνάμεις σου; Είναι η μουσική, η προσευχή, το περπάτημα, η άσκηση, ο διαλογισμός, ή συζήτηση, το διάβασμα; Κάνε αυτήν την έρευνα και ρώτησε τον εαυτό σου τι είναι αυτό που βοηθά εσένα. Θυμήσου όταν βυθιζόταν ο Τιτανικός οι μουσικοί έπαιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή μουσική. Φύγε μακριά από οτιδήποτε αρνητικό και τοξικό. Σε μια κρίση δεν χρειάζεσαι οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο στη ζωή σου. Χρειάζεσαι καθαρό μυαλό για να βρίσκεις διεξόδους και τα σύννεφα δεν είναι αυτά που χρειάζεσαι τώρα.Η ζωή συνεχίζεται! Μόνο το νεκρό ψάρι πάει με τη ροή του ποταμού, όλα τα άλλα πάνε από την αντίθετη πλευρά. Μην παραιτείσαι.Τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαρίσεις την υπαρξιακή σου βάση, όσο και αν αυτό μοιάζει άσκοπο αυτή τη στιγμή, αν ήδη δεν το έχεις κάνει. Φυσικά αν δεν έχεις ξεκάθαρο αυτό το σημείο θα μοιάζουν όλα ανώφελα και άσκοπα.Μείνε σταθερός όσο μπορείς σε μια ρουτίνα. Σε αυτό το πρόγραμμα που έχεις δομήσει την καθημερινότητά σου ή όσο μπορείς προσάρμοσέ το σύμφωνα με τις νέες ανάγκες. Η προσαρμογή είναι το κλειδί και ο άνθρωπος είναι το πιο εύκολα προσαρμόσιμα ον.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά αυτό ήταν κάτι που βιώνει η ανθρωπότητα από την έναρξη της ύπαρξής της. Ίσως αν τώρα έχεις την «πολυτέλεια» να μην παλεύεις για την επιβίωσή σου και είσαι ασφαλής, ίσως αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόσουν για να ξεκινήσεις αυτό που ανέβαλες τόσα χρόνια. Γιατί σήμερα άλλοι συνάνθρωποι μας θα εύχονταν να είχαν να παλέψουν με αυτόν το στόχο τον απώτερο και να πάνε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή τους από το να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Εκρήξεις στο Κίεβο: Ο Πούτιν ζητάει άμεση παράδοση της χώρας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Από τον κορονοϊό στον πόλεμο. Υπάρχει τρόπος να βγω πιο δυνατός από τις κρίσεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα