Τι επιδράσεις έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλό σου;

16:15 4/1/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις συχνά αϋπνίες ή λόγω υποχρεώσεων δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες; Ξέρεις πόσο κακό κάνεις τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλό σου και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλο; 

Το άγχος, οι καθημερινές δραστηριότητες και ο έντονος τρόπος ζωής δημιουργούν συχνά αϋπνίες σε πολλούς. Αυτό, όμως, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία σου, σύμφωνα με έρευνες.

Όμως, τι επιδράσεις έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλο;Με τον ύπνο απελευθερώνονται τοξίνες

Ο ύπνος αναζωογονεί το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και τα ενεργειακά σου επίπεδα, επιτρέποντας

στον εγκέφαλό σου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που αποθηκεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Αφαιρεί, επίσης, τις τοξίνες από τη νευρική δραστηριότητα που έχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν μένεις ξύπνιος ή δεν κοιμάσαι για αρκετές ώρες, το σώμα σου δεν απελευθερώνει αυτές τις τοξίνες και τις μετατρέπει σ’ ένα είδος αποθέματος.

Βραχυπρόθεσμα μπορεί να μην υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Μακροπρόθεσμα, όμως, στην περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν χρόνια αϋπνία, η χρήση όλων των αποθεμάτων του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του και να τον εκφυλίσει.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια

Η ομάδα των νευροεπιστημόνων του Michele Bellesi, στο Πολυτεχνείο του Marche, στην Ιταλία, πραγματοποίησε έρευνα σε ποντίκια χωρισμένα σε διαφορετικές ομάδες. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας μπορούσαν να κοιμηθούν όσο ήθελαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτά της δεύτερης αναγκάστηκαν να κοιμηθούν λιγότερο από οκτώ ώρες, ενώ εκείνα της τρίτης έπρεπε να παραμείνουν ξύπνια για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στους εγκεφάλους των τρωκτικών.

Στο τέλος του πειράματος, οι εγκέφαλοι των ποντικών που είχαν κοιμηθεί αρκετά είχαν δραστηριότητα 6%, εκείνων της δεύτερης ομάδας 8% και της τρίτης ομάδας, μετά από πέντε ημέρες, 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι όσο λιγότερο κοιμάται κανείς, τόσο περισσότερο τα κύτταρά του «καθαρίζουν».

Ωστόσο, το να μην κοιμάσαι για πολλές διαδοχικές νύχτες θα μπορούσε να υπερθερμάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να σε καταστήσει επιρρεπή σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η μακροχρόνια άνοια.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Μερικές φορές η έλλειψη ύπνου μπορεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Στην περίπτωση, όμως, που οι αϋπνίες συνεχίζονται για πολύ καιρό, αυτό μπορεί να έχεις σοβαρές επιδράσεις ακόμα και στον εγκέφαλό σου.

Διάβασε ακόμα:

Τι θέματα υγείας δημιουργεί ο ανήσυχος ύπνος στις γυναίκες;

Photo: Unsplash/Kinga Cichewicz

Το άρθρο Τι επιδράσεις έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλό σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα