Θρίλερ με το Brexit: O Τζόνσον έστειλε στις Βρυξέλλες ανυπόγραφη επιστολή

10:30 20/10/2019 - Πηγή: iPop

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με το Brexit, καθώς ο Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ όπου ναι μεν του ζητάει μια νέα αναβολή του Brexit, αλλά στη δεύτερη επιστολή του αναφέρει ότι δεν επιθυμεί αυτή την αναβολή, σύμφωνα με όσα δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος απ’ την τροπολογία που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, να ζητήσει από

την ΕΕ παράταση του Brexit έως και τις 31 Ιανουαρίου, καθώς οι βουλευτές το Σάββατο δεν υπερψήφισαν την προσπάθεια του να περάσει τη συμφωνία του για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Τζόνσον έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ. Συγκεκριμένα, έστειλε ένα αντίγραφο του κειμένου του νόμου Μπεν, ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

Χαρακτηριστικά, ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, την οποία δημοσίευσε στο Twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες, αναφέρει: «Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση».

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει ότι είναι σίγουρος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

If our Prime Minister can break the rule of law then basically anybody can. It’s the road to anarchy and lawlessness. It’s straight out of the Trump rulebook and Boris Johnson must be stopped. https://t.co/ZJQkqsvUp8 https://t.co/V8vAMjm18K

David Lammy (@DavidLammy) October 19, 2019

Οι αντιδράσεις και η οργή εναντίον του Μπόρις Τζόνσον

Σύγκριση με τις στρατηγικές του Τραμπ έκαναν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση του Τζόνσον να στείλει ανυπόγραφη επιστολή στον Τουσκ.

Ειδικότερα, ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι ανέφερε ότι: «Έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», ενώ δήλωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός οδηγεί τη Βρετανία στον δρόμο «της αναρχίας και της ανομίας».

Για ανώριμη άρνηση και «αλαζονική αίσθηση ότι είναι υπεράνω του νόμου», μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ.

Με ανάρτησή της στο Twitter η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Τζοάνα Τσέρι, χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τουσκ απ’ την πλευρά του επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι έλαβε τις επιστολές, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για τις διπλωματικές στρατηγικές του Βρετανού πρωθυπουργού: «Το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) October 19, 2019

Διαβάστε ακόμη:

Νέα ήττα για τον Τζόνσον | Πέρασε η τροπολογία για παράταση του Brexit

Photo: REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το άρθρο Θρίλερ με το Brexit: O Τζόνσον έστειλε στις Βρυξέλλες ανυπόγραφη επιστολή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα