Τα ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζεις

15:20 4/9/2019 - Πηγή: iPop

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε πως ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού αλλά πόσοι γνωρίζουν πως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο των ωοθηκών; Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Πολλές φορές αναφέρεται ως μια ύπουλη ασθένεια αφού στα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών πολλές φορές δεν δίνεις τη σημασία που πρέπει και πλέον ανιχνεύεται όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο και σε μεγάλο βαθμό δεν θεραπεύεται.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι σιωπηλός, είναι θορυβώδες, απλά δεν είμαστε

πολύ καλοί στην αποκρυπτογράφηση του θορύβου», αναφέρει ο William Hamilton, MD, επικεφαλής ερευνητής σε μια έρευνα για τα συμπτώματα της νόσου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 212 γυναίκες με διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών ηλικίας άνω των 40 ετών και ένα πρότυπο συμπτωμάτων. Ενώ αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους είναι κοινά σε πολλούς ανθρώπους και μπορεί να είναι σημάδια μιας λιγότερο επικίνδυνης ασθένειας, όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση.

Και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η ασθένεια.

Pixabay

Ένας ιατρικός ορισμός για τις ωοθήκες είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για τους γεννητικούς αδένες της γυναίκας, οι οποίοι βρίσκονται στην πύελο, δεξιά και αριστερά από τη μήτρα και παράγουν τα ωάρια (κατά την αναπαραγωγική ηλικία) και τις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκώνΚοιλιακή διάταση (ή αλλιώς φούσκωμα στην κοιλιά)Συχνότητα ούρησηςΚοιλιακός πόνοςΜετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγίαΑπώλεια της όρεξηςΑιμορραγία από το ορθό

Αυτά τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά και δεν πρέπει να αδιαφορήσεις. Αν θεωρείς πως έχεις ένα ή περισσότερα συμπτώματα, τότε θα ήταν καλό να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου ο οποίος μπορεί να εντοπίσεις το πρόβλημα.

Για το test του καρκίνου των ωοθηκών, οι γιατροί συχνά κάνουν μια πλήρη πυελική εξέταση, ένα υπερηχογράφημα και ένα τεστ αίματος CA-125. Το CA-125 είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα και πολλές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών έχουν υψηλά επίπεδα CA-125. Η οριστική διάγνωση, όμως, γίνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Οι κύστες στις ωοθήκες δεν είναι πάντα καρκίνος

Αν έχεις μια κύστη στις ωοθήκες δεν σημαίνει πως έχεις καρκίνο γι΄αυτό δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι. Πρόκειται για απλούς όγκους που εμφανίζονται και σε νέες γυναίκες κυρίως λόγω ορμονών. Μετά από ένα διάστημα απλά υποχωρούν.

Αν δεν υποχωρήσουν για περίπου τρεις μήνες ή και λιγότερο ή αν υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος (αν μεγαλώνει), τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εξέταση.

Photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Να σημειώσουμε πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό μια γυναίκα μέχρι την ηλικία των 85 να αναπτύξει καρκίνο του μαστού (11,1%) και λιγότερο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών (1,6%).

Διαβάστε επίσης:

Συμπτώματα που ΔΕΝ συνδέονται με τον καρκίνο αλλά τα μπερδεύουμε…

 Photo: unsplash/Roman Kraft

Το άρθρο Τα ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα