Αυτή είναι η λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς

13:50 4/9/2019 - Πηγή: iPop

Για ακόμα μια χρονιά, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα του Economist με τις καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς. Ποιες χώρες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις και ποιες είναι στις τελευταίες θέσεις;

Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς

Σύμφωνα με τη λίστα, η Βιέννη αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς.

Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι η Μελβούρνη, η οποία είχε την πρωτιά για επτά συνεχόμενα χρόνια, και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οσάκα και το Κάλγκαρι.

Απ’

τις πρώτες 20 θέσεις της λίστας, οι οκτώ ανήκουν σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς κατέχουν τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά τις τελευταίες θέσεις της λίστας, αυτές ανήκουν στο Καράτσι, την Τρίπολη της Λιβύης, την Ντάκα, το Λάγκος και η τελευταία στη Δαμασκό.

Ο Economist κάθε χρόνο βαθμολογεί 140 χώρες με άριστα το 100, με βάση μια σειρά παραγόντων, όπως το επίπεδο διαβίωσης, η εγκληματικότητα, οι υποδομές μεταφορών, η πρόσβαση στην παιδεία και στην υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η Αθήνα φέτος δεν είναι καν στη λίστα!

Η Βιέννη βαθμολογήθηκε με 99,1 στα 100, όπως και τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα, η πρωτεύουσα της Αυστρίας κέρδισε για δέκατη συναπτή χρονιά την πρώτη θέση και σε μια άλλη ετήσια έκθεση για την ποιότητα του επιπέδου διαβίωσης, την οποία εκδίδει η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer.

Η Βιέννη εμφανίζεται ως σχεδόν η τέλεια πόλη για να ζει κάποιος. Όμως, είναι το ίδιο καλή και η επίδοση της Μελβούρνης. Σε γενικές γραμμές, οι πρώτες 20 πόλεις της κατάταξης έχουν στο σκορ διαφορά μικρότερη από πέντε μονάδες. Καμία αμερικανική πόλη δεν βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 22η, με την Χονολουλού να έχει την καλύτερη επίδοση φέτος ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.

«Η δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρει το Δελτίο Τύπου του EIU.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το Παρίσι έπεσε έξι θέσεις φθάνοντας στην 25η, λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», φωτογραφίες από τις οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Για πρώτη φορά η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις που εξετάζει. Έτσι, το Νέο Δελχί και το Κάιρο έπεσαν στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα λόγω της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».

Αναμένουμε ότι κάποια προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν την βαθμολογία των πόλεων μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των πόλεων που θα πλήττονται από αυτή

Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη κατατάσσονται στην 48η και 58η θέση αντίστοιχα καθώς και στις δύο πόλεις υπάρχει εγκληματικότητα και τρομοκρατία και αμφότερες έχουν προβλήματα υποδομών. Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα.

Δες ακόμα:

Πάμε να μετακομίσουμε στην πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο!

Το άρθρο Αυτή είναι η λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα