Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη: Επί τάπητος το εδαφικό και η κατάθεση χαρτών

12:51 11/1/2017 - Πηγή: iPop

Στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί το πρωί και το απόγευμα της Τετάρτης συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, στο τραπέζι της οποίας τίθεται το εδαφικό, με την κατάθεση των χαρτών, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης ερχόμενος στο Παλάτι των Εθνών. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να εξέφρασε την άποψη ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη

θα τεθούν οι χάρτες. Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για το θέμα ο ίδιος απάντησε: «αυτό λέει η συμφωνία, πιστεύω ναι».

Στην ατζέντα του Κυπριακού της συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, περιλαμβάνονται το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά.

Τι ισχύει για τους χάρτεςΗ ελληνοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια της προετοιμασίας της έχει 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποια από αυτά είχαν ετοιμαστεί και στο Mont Pelerin ή αν υπήρξαν αλλαγές μετέπειτα. Σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξει χάρτης χωρίς ευθεία γραμμή. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν επί του θέματος πως για την παραμικρή διαφοροποίηση υπονοείται επηρεασμός χιλιάδων ανθρώπων και μόνο αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές.Η κατάληξη στο 28,2-29,2% από διαφορετική αφετηρία. Για να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από πιο ψηλά και στην πορεία θα γίνονται προϊούσας και της συζήτησης, προσαρμογές.Οι χάρτες, πριν παραδοθούν στον ειδικό απεσταλμένο για το κυπριακό, θα μελετηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Αυτά τα τέσσερα σημεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των όσων αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη

Στην κατάθεση χαρτών και την κρισιμότητά τους αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης με δήλωση του την Τρίτη, λέγοντας:

«Σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη για την Κύπρο». Επεσήμανε, επίσης, ότι: «Υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί, πως δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου και πως αυτό είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλή και δύσκολη. Μετά την ολοκλήρωσή της ο Πρόεδρος Αναστασίαδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκονται στη Γενεύη.

Όπως ανακοίνωσε το ΚΥΠΕ την Πέμπτη θα ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ποια επιμέρους θέματα τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες βρίσκονται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, το μόνο θέμα στην ατζέντα τους που δεν έχει τεθεί υπό συζήτηση, σχετίζεται με τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό- Το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη

The post Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη: Επί τάπητος το εδαφικό και η κατάθεση χαρτών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα