Ένταξη των μέτρων μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων στον «κόφτη»

11:01 11/1/2017 - Πηγή: iPop

Σχέδιο ένταξης των μέτρων μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων στον «κόφτη», βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης για επεξεργασία, με στόχο να υπάρξει συμβιβασμός με τους δανειστές, ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση που έχει τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η παραπάνω διαδικασία δεν περιλαμβάνει ούτε την ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών, ούτε και τη νομοθέτησή τους, όπως έχει ήδη ζητήσει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όμως, το οικονομικό επιτελείο

βλέπει ενδεχόμενη αναφορά των παραπάνω μέτρων στην διαδικασία παράτασης της ισχύος του «κόφτη» δαπανών που αναφέρεται μετά το 2018.

Τι περιλαμβάνει η παραπάνω διαδικασία: Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».

Η διαδικασία ένταξης των μέτρων στον κόφτη, βρίσκεται υπό επεξεργασία από την Κυβέρνηση. Η πρακτική αυτή, δείχνει προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Θεσμών, αλλά και του ΔΝΤ.

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να νομοθετήσει μέτρα από πριν, όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ενώ διαβεβαιώνουν ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφωνεί ότι κάτι τέτοιο θα βρισκόταν εναντίον του Συντάγματος.

Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζουν, καθώς, στο αυριανό Euroworking Group (EWG) η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα παραπάνω από τον καθορισμό των κινήσεων που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια, προκειμένου να κλείσει με επιτυχία και να έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα η β’ αξιολόγηση.

Και το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δεν περιμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να επιτευχθεί μέσα στον Ιανουάριο. Επομένως, τα βλέμματα εστιάζουν πλέον στην 20ή Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο Eurogroup.

Το δημοσιονομικό κενό του 2018

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκαν και στο δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2018, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να προτείνει στους δανειστές μέτρα, όπως περικοπή αμυντικών δαπανών και φορολόγηση στις μισθώσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου.

Ποια είναι τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Όπως μεταδίδει η Αθήνα, δύο είναι τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν και βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.Η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στις συζητήσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμός που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προσκόμματα.

Αν τα δυο αυτά βασικά προβλήματα επιλυθούν, όπως επιζητεί η ελληνική πλευρά, τότε όλα τα εμπόδια που τίθενται σε εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα θα ξεπεραστούν.

Διαβάστε επίσης:

Συναντήσεις Τσακαλώτου με επίκεντρο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

The post Ένταξη των μέτρων μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων στον «κόφτη» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα