Στους Θεσμούς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό- Ποια είναι τα σημεία σύγκρουσης;

07:30 5/1/2016 - Πηγή: iPop

Αμέσως μετά την ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου και των πολιτικών αρχηγών, ξεκίνησε και η ενημέρωση των Θεσμών για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ανάμεσα στα μηνύματα που στέλνει η ελληνική Κυβέρνηση προς τους δανειστές κυριαρχεί «όχι άλλη μείωση συντάξεων», με τους Θεσμούς όμως να μην διατεθειμένοι να το βάλουν εύκολα κάτω.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Κρατική Τηλεόραση, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε πως «πάμε για να κερδίσουμε τη μάχη», όμως αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, κάνοντας γνωστό πως

οι Θεσμοί δεν διατηρούν την ίδια στάση απέναντι στο νομοσχέδιο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ένα μείζον ζήτημα, στο οποίο διαφωνούν Κυβέρνηση-Θεσμοί, με το ΔΝΤ να φαίνεται πως είναι το λιγότερο διαλλακτικό, ενώ η Κομισιόν διατηρεί μια πιο συγκαταβατική στάση.

Την ίδια στιγμή προβληματισμούς προκαλεί και το μέτρο με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, ωστόσο, είναι ένα ζήτημα που θα πέσει στο τραπέζι προς συζήτηση.

Οι δανειστές επιμένουν στη μείωση των μεγάλων συντάξεων, ενώ επιθυμούν την ένωση 16 Ταμείων σε ένα, ωστόσο, με ίδια πολιτική απολαβών και εισφορών, κι όχι μόνο διοικητικά.

Όλες οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, ενώ κρίσιμη θα είναι, αφού καταλήξουν Κυβέρνηση-Θεσμοί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, και η ψήφισή του από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής.

Να σημειώσουμε πως και ο Ε. Τσακαλώτος ετοιμάζει ταξίδια στην Ευρώπη για να κάνει συναντήσεις με Υπ. Οικονομικών και αξιωματούχους, ενώ αναμένεται να συναντήσει και τον κ. Σόιμπλε.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Στους Θεσμούς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό- Ποια είναι τα σημεία σύγκρουσης; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα