«Πάμε να κερδίσουμε τη μάχη», το μήνυμα του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (Video)

22:30 4/1/2016 - Πηγή: iPop

Δε θα υπάρχουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις και θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο είπε στην κρατική τηλεόραση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μια συνέντευξη κατά την οποία δόθηκαν πολλές επεξηγήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παραδίδεται αύριο, Τρίτη, στους Θεσμούς.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δίνουμε μάχη για να έχει η Ευρώπη κοινωνικό πρόσωπο.
Τόνισε ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και ο κορμός της εθνικής σύνταξης θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης.

Παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι είναι διαφορετικοί

από το ΔΝΤ , υπάρχει όπως είπε διαφορετική αντίληψη.
Οι ανταποδοτικές παροχές όπως οι συντάξεις θα δίνονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος ότι οι κύριες συντάξεις όπως καταβάλλονται σήμερα είναι πλήρως κατοχυρωμένες, ενώ έκανε λόγο για δύο βασικές καινοτομίες: Ενιαίοι κανόνες για όλους, άρα ισονομία, και εθνική σύνταξη για όλους με 15 χρόνια ασφάλισης.

«Η πρόταση μας είναι να διατηρήσουμε και τις επικουρικές συντάξεις στο σημερινό ύψος», διευκρίνισε.

«Αν δεν καταφέρουμε με το plan Α, έχουμε plan B και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, εμείς πάμε για να κερδίσουμε τη μάχη», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Είπε επίσης ότι για να καλύψουμε την χρηματοδότηση των επικουρικών προτείνουμε να υπάρχει μία μικρή αύξηση των εισφορών 1% για εργοδότη και 0,50% για εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ξεκινούν όλοι από 384 ευρώ που θα είναι ο κορμός της εθνικής σύνταξης, ενώ παραδέχτηκε ότι για μεγάλα και μεσαία εισοδήματα ενδεχομένως να προκύψει μείωση έχει ωστόσο προβλεφθεί μία προσωπική διαφορά.

«Θέλουμε να εγγυηθούμε στους νέους εργαζόμενους ότι θα πάρουν σύνταξη γιαυτό και ο μηχανισμός αναδιανομής», επισήμανε ο Υπουργός και δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρχει άλλη μείωση άλλη κατηφόρα.

Σκεφτόμαστε πολλά μέτρα για να ξαναέχουμε αποθεματικά στα ταμεία μας γιατί αυτό το έγκλημα πρέπει να το διορθώσουμε και τα αποθεματικά θα τα χρησιμοποιήσουμε εν μέρη για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.Η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ υποστήριξε ο Υπουργός λέγοντας κανένας ηλικιωμένος δε θα είναι σε ακραία φτώχεια.

Παραδέχτηκε ότι στο IΚΑ έχουμε σήμερα 930 τρόπους υπολογισμού σύνταξης.

Η ενοποίηση ταμείων ξεκινάει 1/1/16 και θα έχει ολοκληρωθεί 1/1/17 που θέλουμε να εφαρμόσουμε το νέο σύστημα. Σε όσους δεν ασφαλίστηκαν, θα δώσουμε ένα επίδομα υπερηλίκων που θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια είπε μεταξύ άλλων ο Κατρούγκαλος.

Σημείωσε ότι αυτή τη φορά εμείς στείλαμε κείμενο έξω και περιμένουμε τα σχόλιά τους ενώ όλες τις άλλες φορές ερχόταν απέξω το κείμενο και έπρεπε να το μεταφράσουμε.

«Θεωρώ χαμηλή τη σύνταξη από 1000 ευρώ και κάτω», είπε.
Πλαφόν μπαίνει περίπου στις 3 χιλιάδες ευρώ για πολλαπλές συντάξεις και αφορά στο καθαρό ποσό ενώ για μία σύνταξη το πλαφόν θα είναι 2 χιλιάδες 300 ευρώ σχολίασε ο Υπουργός.

Αν σκοντάψω θα ξανακαλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να μου πουν τη γνώμη τους για να έχουμε εθνική γραμμή, είπε τέλος, σημειώνοντας ότι είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έχουμε στείλει τις σκέψεις μας και καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει φάει πόρτα.

«Φτάνουν πια οι μειώσεις δεν είναι οι συνταξιούχοι τα συνήθη θύματα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμώντας ότι στη Βουλή θα υπάρξουν περισσότεροι από τους 153 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές.

Εάν θα έχουμε κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη κρίνεται εν πολλοίς με το τι θα γίνει στην Ελλάδα και εμείς θέλουμε μία άλλη Ευρώπη, ήταν τα λόγια στα οποία κατέληξε ο Υπουργός.

Photo: ©INTIMEnews/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

The post «Πάμε να κερδίσουμε τη μάχη», το μήνυμα του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (Video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα