Μπλοκάρει την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία η Γερμανία;

21:11 4/1/2016 - Πηγή: iPop

Για την πιθανότητα να σταματήσει η Γερμανία την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία, μετά τις εκτελέσεις των 47 ατόμων, έκανε λόγο ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Υπουργός Οικονομικών.

Μπορεί το ΥΠΕΞ να δήλωσε πως η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κυρώσεις, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχει άλλη άποψη, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε πως: «Διαπιστώνουμε ότι ήταν σωστή η απόφαση να μην προχωρήσουμε στην παράδοση ούτε τεθωρακισμένων οχημάτων, ούτε τουφεκιών εφόδου G36, στην Σαουδική Αραβία.

Πλέον πρέπει να επανεξετάσουμε εάν χρειάζεται στο μέλλον να αξιολογήσουμε πιο σοβαρά τους αμυντικούς εξοπλισμούς».

Το 2014, η υπηρεσία του Υπουργείο που είναι αρμόδια για την εξαγωγή όπλων αποφάσισε να γίνονται πιο προσεκτικά οι εξαγωγές οπλικών σε χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα, όπως εκείνες της Μέσης Ανατολής.

«Η ουσία είναι πως το Υπουργείο έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων αποτελεί ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όχι ζήτημα οικονομικής πολιτικής. Οι ομαδικές εκτελέσεις είναι ανησυχητικές», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το Υπουργείο, το 2015, οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας στην Σ. Αραβία έφθασαν τα 178 εκατ. ευρώ.

Μέλη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επανεξέταση των διμερών σχέσεων αλλά και διακοπή των εξαγωγών όπλων προς τη χώρα.

The post Μπλοκάρει την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία η Γερμανία; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα