Σταθάκης: Στο Eurogroup θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους

17:52 30/11/2016 - Πηγή: iPop

Ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σχολίασε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε πως στο Eurogroup της 5ης δεκεμβρίου δνε θα παρεβρίσκεται η Κριστίν Λαγκαρντ και πως μέχρι στιγμής δνε υπάρχει συμφωνία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist,

ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στα όσα αναμένουμε να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Σεπτεμβρίου, και υπογράμμισε πως θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Θα ανοίξει, έτσι, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο υπουργός. Ο κ. Σταθάκης εξήγησε πως το ΑΕΠ, σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (1,8%) και σημείωσε ως εξαιρετικά θετικά τα στοιχεία για ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, όπως και για την πορεία των εξαγωγών.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε πως τo Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας».

Η ίδια πηγή εξήγησε πως προς το παρόν δνε υπάρχε καμία συμφωνάι μεταξύ Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση.

Σχετικά με τα δημοσιονιμικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε ότι για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. «Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι «πολιτικά ευαίσθητο», είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.

Τέλος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση θα συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές» αναφερόμενος στις πιέσεις για αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την ομιλία οτυ ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας:

Το πρώτο βήμα είναι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. Στόχος είναι η εκπόνηση αξιόπιστου μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που θα δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με βασικούς άξονες την ασφάλεια και διαφοροποίηση εφοδιασμού, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές.Το δεύτερο βήμα αφορά τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών μορφών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη, επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

The post Σταθάκης: Στο Eurogroup θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα