Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα, το ήξερες; Keep calm είναι μόνο ένα χρωμόσωμα επιπλέον (Video)

14:19 21/3/2017 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες μέρες, από την παγκόσμια μέρα της μητέρας μέχρι της μπριζόλας και πεολειχίας. Λίγες, όμως, είναι αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν και αξίζουν να δώσουμε πραγματική σημασία.

Μία παγκόσμια μέρα μας ταρακουνάει να θυμηθούμε κάποιους συνανθρώπους μας οι οποίοι μας έχουν λίγο παραπάνω ανάγκη. Εμείς στο iPop.gr το φωνάζουμε, δεν πρέπει να είναι μόνο η παγκόσμια μέρα για να θυμηθούμε τα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying ή που έχουν καρκίνο ή που πάσχουν από σύνδρομο down. Πρέπει να τους θυμόμαστε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Και κυρίως

να μην τους λυπόμαστε.

Τι είναι το σύνδρομο down

Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Το φυσιολογικό σωματικό κύτταρο έχει 46 χρωμοσώματα (σε 23 ζεύγη), ενώ το γεννητικό κύτταρο (γαμέτης) έχει 23 (ένα από κάθε ζεύγος των σωματικών). Ο σχηματισμός των γεννητικών κυττάρων γίνεται με μια διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης, που λέγεται μείωση. Εκεί κατά την 1η μειωτική διαίρεση (ή σπανιότερα την 2η) το ζεύγος των χρωμοσωμάτων 21 δεν διαχωρίζεται. Αν αυτό το γεννητικό κύτταρο γονιμοποιηθεί, θα προκύψει έμβρυο με 3 χρωμοσώματα 21 (το αδιαχώριστο ζεύγος 21 του ενός γονέα και το χρωμόσωμα 21 του άλλου) και συνολικά 47 χρωμοσώματα. Η παραπάνω διαταραχή, όπου υπάρχει ολόκληρο τρίτο χρωμόσωμα 21 σε όλα τα κύτταρα, συμβαίνει στο 95% των περιπτώσεων του συνδρόμου. Το γεννητικό κύτταρο που φέρει τη διαταραχή προέρχεται συνήθως από τη μητέρα (ωάριο), γιατί τα αντίστοιχα άτυπα σπερματοζωάρια που φέρουν επιπλέον χρωμόσωμα 21, στις περισσότερες περιπτώσεις είτε δεν επιζούν, είτε δεν γονιμοποιούν.

wikipedia

Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για μία τυχαία στιγμιαία συμπαντική συνθήκη. Μία κρίση «αναρχίας» ενός χρωματοσώματος… και σε τελική Keep calm είναι μόνο ένα χρωμόσωμα επιπλέον!

Σήμερα, λοιπόν, είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα! Είναι η παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και την ίδια στιγμή η παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Και εγώ θα σου κάνω μία ερώτηση… πως βλέπεις έναν άνθρωπο με σύνδρομο down;

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Ένα πολύ δυνατό video σου δείχνει πως βλέπει ένας άνθρωπος που έχει σύνδρομο down και σε ρωτάει: «Εσύ πως με βλέπεις;». Μπορείς να του απαντήσεις; Και αν ναι… η απάντηση σου θα είναι η ίδια με αυτή που έδωσε ο ίδιος για τον εαυτό του; Μήπως… λέω μήπως… πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου;

Στο video πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Olivia Wilde και όλα ξεκινάνε με 6 πολύ δυνατές αλλά απλές λέξεις: «Έτσι βλέπω εγώ τον εαυτό μου».

«Βλέπω τον εαυτό μου σαν μία κόρη. Μία αδερφή. Μία κολλητή. Έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς να στηριχθείς».

«Βλέπω τον εαυτό μου να τραγουδάει, να χορεύει και να γελάει μέχρι να μην μπορεί να ανασάνει».

«Βλέπω τον εαυτό μου να ακολουθεί τα όνειρα του, ακόμα και όταν αυτά είναι αδύνατα»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του video βλέπουμε την Olivia Wilde να κάνει καθημερινά πράγματα, να περνάει χρόνο με τους γονείς της, να βάζει πλυντήριο, να μαγειρεύει, να τραγουδάει και να χορεύει- όλα όσα η φωνή πίσω από την κάμερα αναφέρει…

Η φωνή ωστόσο δεν είναι της Olivia.

Η φωνή ανήκει στην 19χρονη AnnaRose, από το New Jersey, και εκείνη είναι που σε ρωτάει: «ΕΣΥ πως με βλέπεις;»

Το video δημιουργήθηκε από τον Ιταλικό οργανισμό, CoorDown, o οποίος υποστηρίζει τα άτομα με σύνδρομο Down σε συνεργασία με την διαφημιστική εταιρεία Saatchi & Saatchi.

The post Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα, το ήξερες; Keep calm είναι μόνο ένα χρωμόσωμα επιπλέον (Video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα