Πύργος της Πίζας: Γιατί το διάσημο σύμβολο της Ιταλίας δεν γέρνει πλέον όσο παλαιότερα;

12:02 26/12/2022 - Πηγή: iPop

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Πύργο της Πίζας κάθε χρόνο για να ποζάρουν δημιουργώντας την οπτική της ψευδαίσθησης ότι οι ίδιοι στηρίζουν το κεκλιμένο κτίριο. Αν και αυτή η φωτογραφία είναι κλασική για όλο τον κόσμο που βρίσκεται κοντά στο αξιοθέατο, η κλίση του πύργου είναι μία αιτία ανησυχίας για μηχανικούς και ιστορικούς εδώ και δεκαετίες.

Το διάσημο αξιοθέατο της Ιταλίας έγινε διάσημο επειδή μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να πέσει λόγω της κλίσης σχεδόν τεσσάρων μοιρών.

Φτιάξε βαλίτσες και ετοιμάσου για ένα υπέροχο ταξίδι γεύσεων – Εμβληματικά

πιάτα της Ιταλικής κουζίνας που επιβάλλεται να γευτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου!

Πύργος της Πίζας: Το διάσημο αξιοθέατο γίνεται όλο και λιγότερο κεκλιμένο

Μία πρόσφατη έρευνα ωστόσο αποκάλυψε ότι το καμπαναριό στην Ιταλία «ισιώνει» χάρη στα έργα σταθεροποίησης. Ένα έργο σταθεροποίησης διάρκειας 11 ετών μείωσε την κλίση του κατά 38 εκατοστά μέχρι το 2001, και στα 21 χρόνια από τότε, ο πύργος ισιώθηκε κατά άλλα 4 εκατοστά.

Η πρόσφατη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό συντήρησης Opera Primaziale della Pisana (OPA) για να διαπιστωθεί εάν οι προβλέψεις τους ήταν σωστές. Αν και η κλίση έχει μειωθεί, εξακολουθεί να ταλαντεύεται κατά μέσο όρο περίπου 0,5 mm το χρόνο, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωτεχνικής Nunziante Squeglia από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. «Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η σταθερότητα του καμπαναριού, η οποία είναι καλύτερη από το αναμενόμενο», ανέφερε στο National Associated Press Agency της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος του OPA δήλωσε επίσης στο ANSA: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα αξιοθέατο 850 ετών με κλίση περίπου πέντε μέτρων και καθίζηση άνω των τριών μέτρων, η κατάσταση του Πύργου της Πίζας είναι εξαιρετική».

View this post on Instagram

A post shared by @vivopisa

Ποια είναι η ιστορία του γνωστού καμπαναριού;

Ο πύργος, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, χτίστηκε ως μέρος ενός καθεδρικού συγκροτήματος το 1173. Ενώ κατασκεύαζαν τους πρώτους ορόφους του, οι κατασκευαστές παρατήρησαν μια κλίση προς τα νότια, γεγονός που οφειλόταν στο χώμα που είχε στηριχθεί ο πύργος. Το μεσαιωνικό καμπαναριό, σύμβολο της δύναμης της ναυτικής δημοκρατίας της Πίζας τον Μεσαίωνα, κατάφερε να επιβιώσει, χωρίς να καταστραφεί, τουλάχιστον τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή από το 1280. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ήταν η απαλότητα του εδάφους θεμελίωσης, που το προστάτευε από τις βίαιες δονήσεις.

Σε δύο μεσογειακές χώρες τα 5 από τα 10 καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο! Η λίστα για να κανονίσεις το επόμενο ταξίδι σου

Η κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 1319 λόγω διάφορων μαχών μεταξύ της Πίζας και της Γένοβας, της Λούκας και της Φλωρεντίας, αλλά αυτές οι παύσεις έδωσαν χρόνο στο υποκείμενο έδαφος για να τακτοποιηθεί. Το 1987 ο Πύργος της Πίζας ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών Unesco.

View this post on Instagram

A post shared by Defran’s_photography (@defrans_photography)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πύργος της Πίζας: Γιατί το διάσημο σύμβολο της Ιταλίας δεν γέρνει πλέον όσο παλαιότερα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα