Μια αναδρομή στο 2022 που υπόσχεται να σε γεμίσει με ελπίδα για το μέλλον – Όλα εκείνα τα θετικά γεγονότα της χρονιάς συμπυκνωμένα σε μια δόση αισιοδοξίας

20:16 25/12/2022 - Πηγή: iPop

Η φετινή χρονιά τα είχε όλα! Ίσως να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δύσκολα έτη όλων των εποχών, κι όχι άδικα. Πολλά θλιβερά γεγονότα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα ματιά μας, και σε μερικά από αυτά δεν έχει δοθεί ακόμα ένα τέλος. Άλλα, αποχαιρετώντας την χρονιά που φεύγει ας μην μείνουμε στα αρνητικά. Ας ξεχάσουμε όλα αυτά που μας στεναχώρησαν και ας επικεντρωθούμε στις θετικές ειδήσεις του 2022. Άλλωστε, εδώ στο iPop μας αρέσει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο,

γι’ αυτό λίγο πριν πούμε το οριστικό αντίο με το ’22 θα κάνουμε μια αναδρομή σε όλα εκείνα τα γεγονότα που έδωσαν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Μια μικρή δόση θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας, από εμάς για σένα, με σκοπό να σου θυμίσουμε ότι μετά την βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τα θετικά στοιχεία της χρονιάς, με την ευχή αυτή η αναδρομή να χαρίσει πολλά χαμόγελα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2022;

Οι θετικές ειδήσεις του 2022

Οι κλιματικές πολιτικές ενισχύθηκαν

Αν και η κλιματική κρίση ήρθε στο επίκεντρο το 2022, σημειώνοντας ανησυχητικές αναφορές και ακραία καιρικά φαινόμενα, είχε ως αποτέλεσμα στο να κατανοήσουμε ότι απαιτείται μια πιο ριζική δράση. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο πλανήτης βαδίζει προς την τρομαχτική αύξηση των 2,5°C έως το 2100. Αυτό είναι υψηλότερο από το «ανώτερο όριο ασφαλείας» των 2°C.

Ωστόσο, στα ενθαρρυντικά νέα συγκαταλέγεται το ότι υπήρχαν σημάδια προόδου στον τομέα αυτό. Οι ΗΠΑ (η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο μετά την Κίνα) ενέκριναν νομοθεσία για την υπερτροφοδότηση του προγράμματος απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η ανάλυση δείχνει ότι θα μπορούσε η χώρα να μειώσει τις εκπομπές κατά 44% έως το 2030. Η ΕΕ έθεσε επίσης στόχο μείωσης των εκπομπών: κατά 55% αυτή τη δεκαετία.

Οι καταστροφικές προβλέψεις για το κλίμα αναδείχθηκαν ως αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάληψη θετικής δράσης το 2022, πετυχαίνοντας υψηλές νίκες. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά τα θετικά σημάδια συμπεριλαμβάνεται και η απόφασης των Φιλιππίνων που ανέφερε ότι οι μεγάλοι ρυπαίνοντες ήταν «ηθικά και νομικά» υπεύθυνοι για την κλιματική βλάβη.

Η αποζημίωση των φτωχότερων κρατών για την κλιματική αλλαγή προστέθηκε επιτέλους στην ατζέντα των δυνατών

Για δεκαετίες, οι φτωχότερες χώρες εκλιπαρούν τα πλουσιότερα έθνη να τους αποζημιώσουν για τη ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Για δεκαετίες οι κλήσεις τους έμειναν αναπάντητες. Μέχρι τώρα!

Στην αιγυπτιακή έρημο τον Νοέμβριο, οι εκπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής της COP27 για το κλίμα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο «απώλειας και ζημίας» για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν μια κρίση στην οποία μόλις και μετά βίας έχουν συνεισφέρει. Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά η υπόσχεση θεωρήθηκε νίκη από μια σύνοδο κορυφής που κατά τα άλλα ήταν υποτονική.

Εμφανίζονται ξανά κάποια είδη που είναι υπό εξαφάνιση

Ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών συνέχισε να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, αλλά ορισμένα ζώα φαίνεται ότι επανήλθαν από το χείλος του γκρεμού το 2022, αποδεικνύοντας ότι η εξαφάνιση τους πιθανώς να μπορεί να αποφευχθεί.

Οι κάστορες, οι βίσονες και οι πελεκάνοι ήταν μεταξύ των ειδών που προσδιορίστηκαν ότι έχουν ανατρέψει την τάση να εξαφανιστούν, σύμφωνα με την Έκθεση Επιστροφής της Άγριας Ζωής, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Άλλες αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας περιλαμβάνουν την επιστροφή του ρινόκερου στη Μοζαμβίκη, την αναβίωση των πτερυγοφαλαινών και την τίγρη παλεύει να να ξεφύγει από την άβυσσο. Σίγουρα, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά αυτές οι νίκες έφεραν ελπίδα. Το ίδιο και η παγκόσμια συμφωνία για τη βιοποικιλότητα COP15 του Δεκεμβρίου, η οποία δεσμεύτηκε να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας έως το 2030. Μια συμφωνία για την προστασία των καρχαριών ήταν μια άλλη αξιοσημείωτη κίνηση.

Ο νόμος για τα δικαιώματα της φύσης ενισχύθηκε

Τον Μάρτιο, ο πλούσιος σε άγρια ​​ζωή Παναμάς έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που εισήγαγε νόμο για τα δικαιώματα της φύσης, προσχωρώντας σε χώρες όπως ο Εκουαδόρ, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία. Όμως, άλλο είναι η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου και άλλο η πραγματική επιβολή του. Στον Εκουαδόρ, αν ορισμένα αμφιλεγόμενα έργα εξόρυξης συνεχίστηκαν, άλλα εμποδίστηκαν με επιτυχία από το να προχωρήσουν.

Η γη επιστράφηκε στη φύση και στους αυτόχθονες πληθυσμούς

Στην Καλιφόρνια, ένα τμήμα από κοκκινόξυλο δάσος παραδόθηκε στους απογόνους των ιθαγενών αμερικανικών φυλών. Ο Ισημερινός αποφάσισε ότι οι αυτόχθονες κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στην επικράτειά τους. Η Ευρώπη αφαίρεσε έναν αριθμό ρεκόρ φραγμάτων, επιστρέφοντας εκατοντάδες ποταμούς στην αρχική τους κατάσταση ελεύθερης ροής. και η Αγγλία απέκτησε το πρώτο της «υπερ-αποθεματικό» υγρότοπο. Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία, ο εισερχόμενος πρόεδρος, Luiz Inácio Lula da Silva, δεσμεύτηκε να σταματήσει την αποψίλωση των δασών και να αναζωογονήσει το Amazon Fund, το οποίο επιτρέπει στις πλούσιες χώρες να χρηματοδοτήσουν τη διατήρηση στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία έλαβε τέλος

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία θα μπορούσε επιτέλους να τελειώσει, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να τερματίσουν οριστικά τις εχθροπραξίες τον Νοέμβριο. Η διετής σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray έχει εκτοπίσει εκατομμύρια πολίτες, την ίδια στιγμή που έχει προκαλέσει δυστυχία σε πολλούς άλλους. Οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών υπέγραψαν ένα σχέδιο αφοπλισμού και συμφώνησαν να αποκαταστήσουν σημαντικές υπηρεσίες.

Υπήρξε πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Νέα μέτωπα στη μάχη κατά του καρκίνου άνοιξαν φέτος, με τους επιστήμονες να αναπτύσσουν καλύτερα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της νόσου. Αναπτύχθηκαν δοκιμές που φαίνεται ότι μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του προστάτη και άλλες μορφές της νόσου χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος και ούρων, καθώς και άλλους μη επεμβατικούς ελέγχους. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

Οι πειραματικές θεραπείες έδωσαν καλά νέα. Τον Δεκέμβριο, ένας έφηβος που είχε διαγνωστεί με «ανίατη» λευχαιμία θεραπεύτηκε, χάρη σε αυτό που οι επιστήμονες λένε ότι είναι η πιο εξελιγμένη κυτταρική μηχανική μέχρι σήμερα. Ομοίως, μια γυναίκα που δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε ανταποκρίθηκε με αξιοσημείωτο σε ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του εντέρου.

Σημαντικές ανακαλύψεις για την νόσο του Αλτσχάιμερ

Η μέχρι τώρα μάταιη αναζήτηση μιας θεραπείας για το Αλτσχάιμερ έκανε μια σημαντική πρόοδο τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς βρέθηκε ένα νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο. Το Lecanemab δρα καθαρίζοντας την αμυλοειδική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Σε μια κλινική δοκιμή, βρέθηκε ότι επιβραδύνει τη γνωστική επίπτωση, μια εξέλιξη που περιγράφεται ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την έρευνα της άνοιας». Από την άλλη πλευρά, μια διεθνής μελέτη για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εντόπισε 75 γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων 42 νέων . Ο εντοπισμός συγκεκριμένων γονιδίων κινδύνου και του ρόλου που παίζουν στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Υπήρξε πρόοδος στην εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου

Ενώ των Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέσυρε την υποστήριξή του στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, με το να επαναφέρει τον νόμο της απαγόρευσης της άμβλωσης, χώρες όπως η Μάλτα και η Σιέρα Λεόνε ήταν μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν την αντίθετη κατεύθυνση. Η Σκωτία, εν τω μεταξύ, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει δωρεάν τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως για όλους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ταμπόν όσο και των σερβιετών. Την ίδια στιγμή που η αγγλική υπηρεσία υγείας ανακοίνωσε ευέλικτη εργασία για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση, βάζοντας ένα τέλος σ’ αυτό το ταμπού.

Οι γυναίκες σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτες νίκες στον αθλητισμό. Ο τελικός του Euro 2022 μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας συγκέντρωσε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό που είχε ποτέ καταγραφεί σε γυναικείο αγώνα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών χαρακτηρίστηκε από μια στιγμή-ορόσημο: παρά το γεγονός ότι η διοργάνωσε φιλοξενήθηκε από μια χώρα όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι περιορισμένα, για πρώτη φορά, μια γυναίκα διαιτήτευσε έναν αγώνα Μουντιάλ.

Ενισχύθηκαν τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας

Φέτος σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά της LGBTQ+ κοινότητας, αν και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Γαλλία απαγόρευσαν τις «θεραπείες» μεταστροφής φύλου. Η Σλοβενία ​​έκρινε ότι η απαγόρευσή στους γάμους ομοφυλόφιλων ήταν αντισυνταγματική, η αυστηρή Σιγκαπούρη δεσμεύτηκε να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία και το Τόκιο αναγνώρισε επίσημα τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων (παρόλο που η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Ιαπωνία)…Μάλιστα, και στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ενέκρινε νομοθεσία που εγγυάται την ομοσπονδιακή αναγνώριση των ομόφυλων γάμων. Το νομοσχέδιο γεννήθηκε από την ανησυχία ότι το ανώτατο δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει την υποστήριξή του για τον γάμο ομοφυλόφιλων, όπως έκανε με τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Τα έθνη ασχολήθηκαν σοβαρά με την πολιτική του πλαστικού

Η απαγόρευση των πλαστικών συσκευασιών για φρούτα και λαχανικά τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Το πρώτο βήμα έγινε την πρώτη μέρα μιας χρονιάς που σημείωσε αύξηση στις προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό. Η πιο σημαντική εξέλιξη ήρθε τον Μάρτιο, όταν 175 έθνη συμφώνησαν σε ένα «ιστορικό» ψήφισμα για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Στη συνέχεια, η ΕΕ παρουσίασε το δικό της σχέδιο για τον περιορισμό του πλαστικού, ενώ η Ινδία έθεσε εκτός νόμου ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά αντικείμενα. Πολύ αργά για όλο το πλαστικό που είναι ήδη στη θάλασσα, όπου έρχεται η Εκκαθάριση των Ωκεανών.

Η τετραήμερη εργασία κέρδισε το στοίχημα

Οι υποστηρικτές της μειωμένης εργάσιμης εβδομάδας υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής χωρίς να επηρεάζει την παραγωγικότητα. Φέτος, περισσότερες εταιρείες επηρεάστηκαν από αυτή την ιδέα. Μετά από έξι μήνες δοκιμής του πιλοτικού προγράμματος, η πλειοψηφία, τόσο από τις 33 εταιρίες όσο και από τους 903 εργαζόμενους που συμμετείχαν, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στα παραδοσιακά ωράρια. Η τετραήμερη εργασία πέρασε με επιτυχία το crash-test, την ίδια στιγμή που αυτή η ιδέα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Σχέδιο για μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές

Η αεροπορία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών πριν από την πανδημία. Αναγνωρίζοντας την κλίμακα του προβλήματος φέτος, τα έθνη συμφώνησαν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές. Μάλιστα, η Γαλλία προχώρησε περαιτέρω απαγορεύοντας τις εσωτερικές πτήσεις όπου υπάρχει εναλλακτική λύση τρένου που διαρκεί λιγότερο από 2,5 ώρες

Από την άλλη πλευρά, η Air Nostrum, ένας ισπανικός αερομεταφορέας, έδωσε παραγγελία για 10 αερόπλοια χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αεροπλάνα σε ορισμένες διαδρομές μικρών αποστάσεων. Την ίδια στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα αεροσκάφος βρετανικής κατασκευής έγινε το πιο πρόσφατο αεροπλάνο με μπαταρία που ολοκλήρωσε δοκιμαστικές πτήσεις.

Τρένα υδρογόνου κατέλαβαν τις ράγες

Τα ηλεκτρικά τρένα παράγουν έως και εννέα φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα αεροπλάνα. Τι γίνεται όμως σε διαδρομές που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν; Η Γερμανία μπορεί να έχει την απάντηση. Φέτος, εγκαινίασε τα πρώτα τρένα που κινούνται αποκλειστικά με υδρογόνο. Μάλιστα, το καύσιμο των τρένων που λειτουργούν με υδρογόνο είναι τόσο πράσινο όσο η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του.

Ο κόσμος έγινε πιο κοινωνικά προοδευτικός

Αν και το 2022 έχει χαρακτηριστεί το έτος της λεγόμενης «Permacrisis», ο κόσμος έχει γίνει ως επί το πλείστον καλύτερο μέρος για να ζεις τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτό προκύπτει από τον τελευταίο δείκτη κοινωνικής προόδου, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

Κάθε χρόνο, αξιολογεί τη ζωή σε 169 χώρες, δίνοντας ετήσιες βαθμολογίες για τα έθνη και τον κόσμο συνολικά. Παρά τα καλά νέα, ο δείκτης έδειξε ότι η πρόοδος ήταν άνιση και επιβραδύνθηκε. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αναγνωρίστηκε ως μία από τις τέσσερις χώρες σε μια «ύφεση κοινωνικής προόδου». Οι άλλες ήταν η Συρία, η Βενεζουέλα και η Λιβύη. Ευτυχώς, μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι παρά τις προσπάθειες ορισμένων να διχάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, επικρατεί ένα ανεκτικό κέντρο. Ανέφερε μια «έκπληξη και καθησυχαστική αίσθηση» ενότητας μεταξύ των Βρετανών, ακόμη και σε υποτιθέμενα διχαστικά ζητήματα όπως η φυλή και η ταυτότητα. Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Τα κρυφά νοήματα πίσω από τις λέξεις της χρονιάς από τα μεγαλύτερα λεξικά του κόσμου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μια αναδρομή στο 2022 που υπόσχεται να σε γεμίσει με ελπίδα για το μέλλον – Όλα εκείνα τα θετικά γεγονότα της χρονιάς συμπυκνωμένα σε μια δόση αισιοδοξίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
γεγονοτα, ελπιδα, θετικα, ειδήσεις, ipop, δραση, νέα, ηπα, τίγρη, amazon, fund, εμμηνοπαυση, euro, ελλαδα, γαλλια, σλοβενία, ισχύ, Πρωτοχρονιά, επηρεάζει, λύση, air, λιβυη, google, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ιαπωνια, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, ξανα, ipop, χωρες, σλοβενία, βημα, βραζιλια, γερμανια, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, εργασια, εργαλεια, ζωα, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θαλασσα, ινδια, ισραηλ, μαλτα, οροσημο, πτησεις, υδρογονο, φρουτα, amazon, test, αεροπλανο, αυξηση, αρθρο, αιθιοπια, αισιοδοξια, αλτσχαιμερ, ανησυχητικο, αποζημιωση, απωλεια, ατζεντα, βαθμολογιες, βγαινει, βενεζουελα, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, γινεται, δασος, δειχνει, δοθει, εγινε, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, εκουαδορ, εμειναν, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, ενεργεια, εργα, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ετη, ετος, ευρωπη, ζημια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισημερινος, κινηση, κυπελλο, κλιμακα, κλιμα, κογκρεσο, λαχανικα, λεπτομερειες, λευχαιμια, λύση, ματια, μεξικο, μηνες, μειωση, μοζαμβικη, νικη, ουρανιο τοξο, ουρανιο, ομοφυλοφιλια, πηγη, ποιοτητα, πλαστικα, ρεκορ, σιγουρα, συνεχεια, συρια, σιγκαπουρη, σιερα λεονε, σιερα, σημαδια, σκωτια, σχεδιο, ταυτοτητα, ταμπον, ταση, τμημα, τοκιο, τοξο, τρενα, τίγρη, ισχύ, φυση, φορα, air, crash, δικαιωματα, ειδη, εκπομπες, εννεα, euro, fund, για σενα, χωρα, κρυφα, λεξικα, λεξεις, μελετη, μπροστα, μουντιαλ, target, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα