Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο του χριστουγεννιάτικο μήνυμα ως μονάρχης της Βρετανίας – «Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για όλους εμάς που έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα»

18:01 25/12/2022 - Πηγή: iPop

Το πρώτο του τηλεοπτικό μήνυμα στους Βρετανούς και τα μέλη της κοινοπολιτείας απηύθυνε αυτά τα Χριστούγεννα ο Κάρολος ως Βασιλιάς. Η μαγνητοσκόπηση της ομιλίας πραγματοποιήθηκε στο St George’s Chapel στο Windsor Castle, και σ’ αυτή μπορεί να δει κανείς τον βασιλιά Κάρολο να στέκεται δίπλα σ’ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο είναι διακοσμημένο με στολίδια από ανακυκλωμένα υλικά και φυσικά στοιχεία, όπως κώνους από πεύκα.

«Ρήγμα»

στις σχέσεις της βασιλικής οικογένειας: Ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έδιωξε τον πρίγκιπα Andrew από τα ανάκτορα του Buckingham μετά το σκάνδαλο Epstein

Ο βασιλιάς Κάρολος χρησιμοποίησε το πρώτο του χριστουγεννιάτικο μήνυμα ως αφορμή για να προβληματίσει σχετικά με την κρίση κόστους ζωής. Μίλησε για «μεγάλο άγχος και ταλαιπωρία» σε όσους αγωνίζονται «για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να κρατήσουν τις οικογένειές τους σιτισμένες και ζεστές».

Παράλληλα, υπήρχαν εικόνες τραπεζών τροφίμων και βοήθειας για τους άστεγους σε συνδυασμό με την ομιλία, ενώ ο ίδιος απέτινε φόρο τιμής στην αείμνηστη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι θαμμένη στο παρεκκλήσι.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου

Τα θέματα της ομιλίας του Βασιλιά έθιξαν ορισμένες από τις πεποιθήσεις του – ανησυχία για τους μειονεκτούντες, τη σημασία της δημόσιας υπηρεσίας και την υποστήριξη μιας πολυθρησκευτικής κοινωνίας.

Μόνο ορισμένοι βασιλικοί εμφανίστηκαν στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένων της Camilla, του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, του κόμη του Wessex και της πριγκίπισσας Άννας.

Σε μια εποχή βιομηχανικών συγκρούσεων και οικονομικών πιέσεων, το μήνυμα του Βασιλιά επικεντρώθηκε σε όσους στηρίζουν τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

«Θέλω να αποτίνω φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ευγενικούς ανθρώπους που δίνουν τόσο γενναιόδωρα τρόφιμα ή δωρεές, ή το πολυτιμότερο αγαθό από όλα, τον χρόνο τους, για να υποστηρίξουν εκείνους γύρω τους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε ο Βασιλιάς.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Το μήνυμα συνοδευόταν από φωτογραφίες φιλανθρωπικών οργανώσεων που έδιναν φαγητό σε άστεγους και εθελοντές που βοηθούσαν σε τράπεζες τροφίμων. Μάλιστα, επαίνεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που «εργάστηκαν ακούραστα για να μας κρατήσουν όλους ασφαλείς», τους δασκάλους και το προσωπικό υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το περασμένο έτος αποδείχθηκε ότι ήταν το τελευταίο χριστουγεννιάτικο μήνυμα της αείμνηστης βασίλισσας και ο βασιλιάς θυμήθηκε το κύμα «αγάπης» που ακολούθησε μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα καλέσει τον Harry και τη Meghan στην τελετή στέψης του – Αποφασισμένος να κρατήσει μια στάση «αξιοπρεπούς σιωπής» και να μη δώσει συνέχεια στην κόντρα

«Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για όλους εμάς που έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα. Νιώθουμε την απουσία τους σε κάθε οικεία εποχή και τους θυμόμαστε σε κάθε αγαπημένη παράδοση», είπε ο Βασιλιάς. Όρθιος «κοντά στο σημείο όπου αναπαύεται η αγαπημένη μου μητέρα, η αείμνηστη Βασίλισσα με τον αγαπητό μου πατέρα», μίλησε για την πίστη της μητέρας του στον Θεό και επίσης για την «πίστη της στους ανθρώπους».

Το μήνυμα τόνιζε το κοινοτικό έργο των θρησκευτικών ομάδων, και ο Βασιλιάς, όπως επιβεβαίωσε τη δική του χριστιανική πίστη, το επέκτεινε και σε άλλες θρησκείες. Ο ίδιος εξέφρασε και τα σέβη του για την «εγκάρδια αλληλεγγύη» που δείχνουν οι «εκκλησίες, συναγωγές, τα τζαμιά και τα γκουρουντβάρα».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη

Η ομιλία του Βασιλιά συνεχίζει μια παράδοση 90 ετών, με την πρώτη βασιλική χριστουγεννιάτικη εκπομπή να μεταδίδεται στο ραδιόφωνο το 1932 από τον George V. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση παρουσιάστηκε από την Elizabeth II το 1957.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Όσον αφορά τις αλλαγές στο στυλ της ομιλίας, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βασιλιάς παρέδωσε στο κοινό το πρώτο του χριστουγεννιάτικο μήνυμα όρθιος, αντί για την επίσημη ομιλία πίσω από ένα γραφείο, και τα θέματά του αφορούσαν τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο, υπήρχαν και πολλά που έγιναν σύμφωνα με την παράδοση. Το μήνυμα το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα των Χριστουγέννων, έλαβε χώρα σε ένα παρεκκλήσι με μια χορωδία να τραγουδά, αγγίζοντας θέματα πίστης, ελπίδας και τη σημασία της αλληλεγγύης.

Βασιλιάς Κάρολος: Μία συναισθηματική βραδιά για τον νέο μονάρχη και τη βασιλική οικογένεια – Το Φεστιβάλ Μνήμης και ο φόρος τιμής στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ

Η χορωδία ολοκλήρωσε, όπως και πέρυσι το μήνυμα του Βασιλιά, τραγουδώντας το κάλαντα «Little Town of Bethlehem», με τον ίδιο να τονίζει το μήνυμά «το φως να νικήσει το σκοτάδι».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο του χριστουγεννιάτικο μήνυμα ως μονάρχης της Βρετανίας – «Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για όλους εμάς που έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα