Προγραμματιστές από… κούνια! 3 ετών και χειρίζονται ρομπότ

20:30 9/10/2014 - Πηγή: iPop

Αν σου φαινόταν δύσκολος μέχρι τώρα ο προγραμματισμός, μάθε πώς είναι πλέον παιχνιδάκι! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μέχρι κι ένα παιδί 3 ετών μπορεί να γίνει προγραμματιστής και μάλιστα να κινεί ένα ρομπότ! Πώς; Με 44 «έξυπνους» κύβους, που αναγράφουν πάνω τους τις εντολές κι επικοινωνούν μέσω Bluetooth με το ρομπότ.

Ο Διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Θεοδόσης Σαπουνίδης, που δημιούργησε την εφαρμογή, εξηγεί στο iPop πώς δουλεύει:

Διαλέγεις τους κύβους, ανάλογα

με τις κινήσεις που θέλεις να κάνει το NXT Lego ρομπότ (μπρος, πίσω, αναστροφή κτλ). Στη συνέχεια, τους κουμπώνεις μεταξύ τους, όπως ακριβώς είναι και το αγαπημένο παιχνίδι των μικρών, οι κύβοι. Μπορείς αν θέλεις να αποθηκεύσεις τις κινήσεις-εντολές σου. Πατώντας μόλις ένα κουμπί, βλέπεις το ρομπότ να κάνει ό,τι το προγραμμάτισες εσύ παίζοντας.

Η ιδέα του «Cubes Coding» προέκυψε από την ανάγκη να διδαχθούν τα μικρά παιδιά τον προγραμματισμό και να μπορεί ο εκπαιδευτικός να «εισάγει» παρόμοιες έννοιες και πειραματισμούς σε μικρές ηλικίες με χρήση αντικειμένων που προσομοιάζουν στα παιχνίδια τους. Η καινοτομία της πρότασης είναι ότι τα παιδιά μπορούν να προγραμματίσουν το ρομπότ χωρίς τη χρήση υπολογιστή, απλά συνδέοντας τους «έξυπνους» κύβους.

Η εφαρμογή συμμετείχε στον διαγωνισμό «Open Education Challenge»(πρόγραμμα της ΕΕ) και επελέγη μεταξύ των 9 καλύτερων από ένα σύνολο 600 προτάσεων από 77 χώρες. Πήρε μάλιστα και έπαθλο 20.000€.

The post Προγραμματιστές από… κούνια! 3 ετών και χειρίζονται ρομπότ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα