Πόσο ευθύνεται η ράτσα του σκύλου σου για την συμπεριφορά του; Η νέα έρευνα που αλλάζει τα στερεότυπα για τους τετράποδους φίλους μας

19:02 6/8/2022 - Πηγή: iPop

Στερεοτυπικές αντιλήψεις δεν υπάρχουν μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για παράδειγμα ότι τα pitbulls είναι επιθετικά και τα λαμπραντόρ κοινωνικά; Ευτυχώς, μια νέα έρευνα ήρθε για να ανατρέψει τα στερεότυπα στους σκύλους και να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η συμπεριφορά του σκύλου σχετίζεται λιγότερο με τη ράτσα του απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Μπορεί ο σκύλος σου

να σε αναγνωρίσει μόνο απ’ τη φωνή σου;

Τέλος στα στερεότυπα! Η συμπεριφορά του σκύλου σου δεν εξαρτάται από την ράτσα του

Οι σύγχρονες ράτσες σκύλων άρχισαν να εμφανίζονται στη βικτωριανή εποχή και είναι συχνά σωματικά διακριτές – για παράδειγμα, οι μεγάλοι Δανοί είναι τεράστιοι και τα τσιουάουα μικροσκοπικά. Αλλά συχνά πιστεύεται ότι η ράτσα μπορεί επίσης να προβλέψει τη συμπεριφορά. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Η Dr Elinor Karlsson της ιατρικής σχολής Umass Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η έρευνα αποκάλυψε μια τεράστια ποικιλία συμπεριφορών σε κάθε ράτσα. «Ακόμα κι αν ο μέσος όρος είναι διαφορετικός, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αποκτήσεις έναν σκύλο που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που “επιβάλει” η ράτσα του».

Unsplash/Jane Duursma

Γράφοντας στο περιοδικό Science, οι αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν πώς ανέλυσαν απαντήσεις σε έρευνες που σχετίζονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά 18.385 κατοικίδιων σκύλων, σχεδόν τα μισά από τα οποία ήταν καθαρόαιμα, με γενετικά δεδομένα που αναλύθηκαν για 2.155 από αυτά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας για καθαρόαιμους σκύλους έδειξε ότι περίπου το 9% της διαφοροποίησης της συμπεριφοράς εξηγείται ανά ράτσα.

«Στο μεγαλύτερο μέρος, δεν είδαμε έντονες διαφορές στις ράτσες, αλλά υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που συνδέονται με τη φυλή περισσότερο από άλλες», είπε ο Karlsson.

Αν και καμία συμπεριφορά δεν ήταν αποκλειστική για μια ράτσα, το ουρλιαχτό ήταν πιο συνηθισμένο μεταξύ των λαγωνικών, ενώ τα pitbulls και τα retriever ήταν πιο κοινωνικά ή άνετα με τους ξένους.

Αλλά υπήρχε μεγάλος βαθμός μεταβλητότητας μεταξύ των σκύλων, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά ενός σκύλου με βάση τη φυλή του.

Η ομάδα λέει ότι η μελέτη έχει επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες. «Θα πρέπει να δίνουν πολύ λιγότερη προσοχή σε όλες τις ιστορίες για το τι λέει η καταγωγή της ράτσας του σκύλου τους για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους και να δίνουν προσοχή στον σκύλο που κάθεται μπροστά τους», είπε ο Karlsson.

«Οι δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές… είναι απίθανο να ελέγχονται από απλούς γενετικούς μηχανισμούς, καθώς τα ζώα πρέπει να κάνουν κρίσεις με βάση το πολύ ευρύτερο περιβάλλον και το ιστορικό ανάπτυξής τους», είπε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο ευθύνεται η ράτσα του σκύλου σου για την συμπεριφορά του; Η νέα έρευνα που αλλάζει τα στερεότυπα για τους τετράποδους φίλους μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα