Πόση θα είναι η αποζημίωση των εργαζομένων | Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

15:08 18/3/2020 - Πηγή: iPop
| Όλα

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την οικονομία λόγω της πανδημίας. Πόση θα είναι η αποζημίωση για τους εργαζομένους, τι ισχύει για τους εργοδότες. 

Ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα δύο δις ευρώ είναι για την στήριξη των επιχειρήσεων, το ένα δις για τα νοικοκυριά καθώς και 1,8 δις

από το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η Ε.Ε..

Αυτό που διευκρινίστηκε είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε απολύσεις ή δεν θα σεβαστούν την νομοθεσία, δεν θα διευκολυνθούν.

Η αποζημίωση για τους εργαζομένους θα είναι στα 800 ευρώ και αφορά όσους ανεστάλη η σύμβαση λόγω και της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Η αποζημίωση για τους εργαζομένους θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου και το ίδιο θα συμβεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους που έχουν μείωση του τζίρου τους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η διευκόλυνση τόσο των επιχειρήσεων σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους στέγη όσο και των εργαζόμενων τους όσον αφορά στην πρώτη κατοικία τους ώστε να πληρώνουν το 60% του ενοικίου τους.

Το υπόλοιπο 40% θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχασαν ή αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας, επίσης θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου.

Απ’ την άλλη, για τους ιδιοκτήτες των άνω ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Αναλυτικά, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκεΗ αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων γα τέσσερις μήνες (έως το τέλος Ιουλίου). Στην αναστολή αυτή περιλαμβάνονται ΦΠΑ, άμεσοι φόροι, ρυθμίσεις και βεβαιωμένες οφειλές.Αναστολή πληρωμών των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αφορά όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της επιδημίας και όσες είχαν σημαντική μείωση του τζίρου τους.Το νέο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα υπάρξει μια δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο που θα επιστραφεί όταν περάσει η κρίση. Μέσω αυτού του μέτρου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν ζημιές από την επιδημία του κορονοϊού.Την καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας λόγω της επιδημίας. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και έχει κόστος 450 εκατ. ευρώ. Μαζί θα καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη με κόστος 400 εκατ. ευρώ. Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.Την καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους που έχουν μείωση του τζίρου τους. Θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου.Την άμεση διάθεση 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τον κορονοϊό. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν κυρίως ως εγγυοδοσία μέσω της ΕΤΕΠ της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την παροχή ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε προϊόντα προστασίας από τον κορονοϊό (μάσκες, γάντια, σαπούνι, αιθυλική αλκοόλη, προστατευτικές φόρμες κ.ά.).Τη διευκόλυνση τόσο των επιχειρήσεων σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους στέγη όσο και των εργαζόμενων τους όσον αφορά στην πρώτη κατοικία τους να πληρώνουν το 60% του ενοικίου τους. Αντιστοίχως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν ως αντιστάθμισμα την αναβολή φορολογικών τους υποχρεώσεων.Την προώθηση της εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς τους πολίτες.Την αναστολή της πληρωμής των δόσεων δανείων για επιχειρήσεις για έξι μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου.Την απαγόρευση από την αρχή κεφαλαιαγοράς των ανοιχτών πωλήσεων (short selling)Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα είναι ίδιος με του 2019, καθώς αναστέλλεται η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα εμπορικές.

Όσα είπε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο;

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε τα μέτρα για τη λειτουργία του Δημοσίου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανάμεσά τους αναφέρεται η άδεια ειδικού σκοπού των γονέων, ειδική άδεια απουσίες για όσους έχουν βαριές παθήσεις, εξυπηρέτηση πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας.

Αναλυτικά τα μέτρα:

 Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο με παιδί έως 15 χρόνων με άδεια ειδικού σκοπού. Ήδη έχουν κάνει χρήση του μέτρου 15.000 υπάλληλοι.Ειδική άδεια απουσίας, σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο επειδή έχουν βαριές παθήσεις όπως καρκίνο, πνευμονοπάθειες, διαβήτη κλπ.Αναρρωτική άδεια σε όσους πρέπει να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν οδηγίαςΔυνατότητα σε όλους να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις μέσω ειδικής πλατφόρμαςΚάθε υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με  προσωπικό ασφαλείας για όσο διάστημα χρειαστεί.Εξυπηρέτηση πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας κάτι που θα ισχύσει για τα ΚΕΠ.Μετατίθεται κατά δύο μήνες κάθε διαδικασία στο δημόσιο για αιτήματα και δικαστικές προσφυγές.Τα όργανα των Δήμων και των περιφερειών συνεδριάζουν με τηλεδιασκέψεις ενώ ήδη έχει δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δήμους και περιφέρειες Ενίσχυση προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” με εργαζόμενους από ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν.Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κλειστά τα σύνορα της Ε.Ε. για 30 μέρες | Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά- ποια κλειστά

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Πόση θα είναι η αποζημίωση των εργαζομένων | Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα