Μπορεί μια έγκυος μητέρα να μεταδώσει τον κορονοϊό στο μωρό;

11:17 18/3/2020 - Πηγή: iPop

Μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να νιώθουμε πως δεν θα τελειώσει ποτέ, ωστόσο μια νέα έρευνα από την Wuhan, έχει καλά νέα. Κι επιτέλους, έχουμε ανάγκη από μερικά καλά νέα. Έγκυος μητέρα και κορονοϊός: Μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό;

Οι Κινέζοι ερευνητές θεωρούν ότι ο κορονοϊός

δεν μεταφέρεται από τις έγκυες μητέρες στα νεογέννητα κατά τη διάρκεια της γέννας.

Έγκυος μητέρα και κορονοϊός: Ένα κεφάλαιο που προκαλεί ανησυχία και  οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τι είναι πιο ασφαλές τόσο για τις έγκυες, όσο και τα νεογνά. Ωστόσο, μας καθησυχάζουν, λέγοντας πως ο ιός δεν μεταφέρεται στο μωρό.

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε σε τέσσερις έγκυες γυναίκες και οι τέσσερις δεν μετέδωσαν τον ιό. Οι μητέρες ήταν θετικές στον ιό και γέννησαν στο νοσοκομείο Union Wuhan.

Όλα τα νεογνά απομονώθηκαν αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά κανένα δεν ανέπτυξε συμπτώματα που σχετίζονται τυπικά με το COVID-19. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες ιατρικές επιπλοκές. Ένα νεογέννητο είχε μικρά προβλήματα αναπνοής για τρεις ημέρες και δύο από τα τέσσερα είχαν δερματικό εξάνθημα. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι είναι “αδύνατο να πούμε” εάν αυτές οι μικρές επιπλοκές συνδέονται καθόλου με τον κοροναϊό.

“Δεν είμαστε σίγουροι ότι το εξάνθημα οφείλεται στον COVID-19 της μητέρας”, αναφέρει Δρ. Yalan Liu, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Huazhong. Σήμερα και τα τέσσερα βρέφη είναι καλά στην υγεία τους και οι μητέρες τους έχουν ανακάμψει πλήρως από τον κορονοϊό.

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Σε προηγούμενη μελέτη, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε από τις εννέα εξεταζόμενες μητέρες πέρασε τον ιό στο μωρό. Και οι εννέα από αυτές τις γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω καισαρικής, και τρεις από τις τέσσερις στην παρούσα μελέτη, γέννησαν επίσης με καισαρική.

Οι γιατροί θεωρούν πως ίσως η καισαρική είναι πιο ασφαλής για να αποφευχθούν οι λοιμώξεις, ενώ όπως είπαν μόνο μια μητέρα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και το μωρό γεννήθηκε υγιέστατο. Πάντως, οι ερευνητές αναφέρουν πως χρειάζεται επιπλέον μελέτη.

Μέτρα πρόληψης για τις εγκύουςΠλύνε καλά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.Χρησιμοποίησε αντισηπτικό, όταν δεν έχεις στη διάθεσή σου κάποιον νιπτήρα.Μην μοιράζεσαι με άλλους το φαγητό σου, το ποτήρι σου, τα μαχαιροπίρουνα την ώρα που τρως και την πετσέτα σου στο μπάνιο.Μην ταξιδέψεις σε χώρες με κρούσματα.Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομα που νοσούν.Μην συναναστρέφεσαι με ανθρώπους κυκλοφορούν καθημερινά σε πολυσύχναστα μέρη ή μετακινούνται με τα ΜΜΜ.Απόφυγε κι εσύ με τη σειρά σου αυτά τα μέρη, όσο περισσότερο μπορείς.Ακολούθησε τους κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό.Πίνε αρκετό νερό και τρώγε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.Μην ξεχνάς να κοιμάσαι αρκετά.Διαβάστε αναλυτικά:

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχεις;

Photo: Pexels

Το άρθρο Μπορεί μια έγκυος μητέρα να μεταδώσει τον κορονοϊό στο μωρό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα