Πώς το να φοράς γυαλιά λειτουργεί σαν “ασπίδα” απέναντι στον κορονοϊό;

12:41 17/9/2020 - Πηγή: iPop

Περίμενες ποτέ εσύ ότι θα χαίρεσαι που έχεις μυωπία και χρειάζεται να φοράς γυαλιά καθημερινά; Κι όμως, μπορείς να χαρείς, αφού γυαλιά οράσεως και κορονοϊός συνδέονται μ’ έναν τρόπο που ποτέ άλλοτε δε θα φανταζόσουν. 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ταλαιπωρήσει ολόκληρο τον πλανήτη με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά με ασθενείς και γιατρούς να δίνουν μάχη απέναντι στον ιό. Τώρα, όμως, μια καινούργια έρευνα έρχεται να χαροποιήσει

όσους φορούν γυαλιά οράσεως καθημερινά.

Πώς συνδέονται γυαλιά οράσεως και κορονοϊός;

Νέα κινεζική μελέτη έδειξε πως το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό που φοράει γυαλιά καθημερινά είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από Covid-19.

Κορονοϊός: 7 tips για να μην κολλήσεις τον ιό! 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας “JAMA Ophthalmology” και ουσιαστικά υποστηρίζει πως τα γυαλιά προστατεύουν τα μάτια από τον κορονοϊό με την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς να τονίζεις πως είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό.

Να τονίσουμε φυσικά πως οι υγειονομικές αρχές σ’ όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες – τήρηση αποστάσεων – πλύσιμο χεριών. Βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια μπορεί να επιτρέψει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.

Μάλιστα, παλαιότερη έρευνα έχει διαπιστώσει πως τα κύτταρα των οφθαλμικών επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, είναι επιρρεπή σε μόλυνση από τον νέο κορονοϊό και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου, καθώς και ως τρόπος μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Διάβασε ακόμα:

Πώς να μη θολώνουν τα γυαλιά σου όταν φοράς μάσκα;

Photos: Pexels

Το άρθρο Πώς το να φοράς γυαλιά λειτουργεί σαν “ασπίδα” απέναντι στον κορονοϊό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα