Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία; | Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

18:37 2/4/2020 - Πηγή: iPop

Στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε από τον κ. Τσιόδρα το ζήτημα κορονοϊός και εγκεφαλική λειτουργία, το οποίο και ανέλυσε, αφού επεσήμανε τα κρούσματα. 

Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου, 27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αλλά και άλλα 23 κρούσματα από τη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Ο ίδιος δεν ανακοίνωσε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αφού αναμένονταν να ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια. Να θυμίσουμε πως μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ήταν 1.514.

Επιπλέον, 91 άνθρωποι είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους οι 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 9 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, επίσης, 3 νέους θανάτους με το σύνολο των θυμάτων από τον κορονοϊό να φτάνει τους 53 θανόντες με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη με 39 άνδρες και 4 γυναίκες. Το 94% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και μεγάλη ηλικία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 18.844 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Η δομή της Ριτσώνας έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αφού 23 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σχετικά με το επιβατικό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραμένει αγκυροβολημένο αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Σ’ όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου πραγματοποιήθηκαν τεστ με τα 119 να είναι θετικά, τα 259 αρνητικά και ακόμα 2 ακατάλληλα δείγματα, που θα επανεξεταστούν. Αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό θα παραμείνουν στο πλοίο για διάστημα 14 ημερών, ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπατριστούν, αφού πάνε πρώτα σε ξενοδοχεία της Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ακόμα, την αναστολή οικοδομικών εργασιών στο νησί της Μυκόνου, ενώ έκανε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, αφού μια γυναίκα αλλοδαπής καταγωγής στο νησί φαίνεται να έχει τα συμπτώματα.

Κορονοϊός: Απαγορεύεται η κολύμβηση και το ψάρεμα. 

Κορονοϊός και εγκεφαλική λειτουργία

Σχετικά με επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον ιό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αυτό που πολλοί νευρολόγοι υποστηρίζουν, δηλαδή ότι ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών με το νέο κορονοϊό αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης αυτής, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό φαίνεται ότι οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια. Αναφέρονται σε έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές. Είναι γνωστό στους γιατρούς πως ένας ιός μπορεί να προσβάλλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Επιπλέον, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και στη γρίπη κι αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή άτομα που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις. Ελληνική ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τις επιδράσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, όπως τονίστηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Θετικά νέα: Απομονώθηκαν αντισώματα που μπλοκάρουν τον κορονοϊό

Photo: unsplash

Το άρθρο Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία; | Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα