Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να νιώσει ασφάλεια με την επιστροφή στο σχολείο

09:01 8/1/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για το άνοιγμα των σχολείων και ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά καταλαβαίνω τα ποικίλα συναισθήματα που μπορείς να νιώθεις. Ανησυχώ δεν σου κρύβω και εγώ και δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο για όλους μας. Με 50.000 κρούσματα και την μετάλλαξη Omicron να πολιορκεί την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο γύρω μας, πώς θα στείλουμε τα παιδιά στα σχολεία

και θα νιώσουμε όλοι καλά με αυτό;

Πώς να νιώσουν ασφάλεια τα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό που κυριαρχεί τις μέρες αυτές στο μυαλό μου είναι η σκέψη του πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια πίσω στα σχολεία τους. Ξέρω ότι αυτά που βιώσαμε το 2020 και το 2021 τα καθεστώτα lockdown και τηλεκπαιδεύσεων δεν είναι λειτουργικά πράγματα. Δεν έκαναν καλό σε κανέναν μας. Ούτε στους γονείς, ούτε στα παιδιά μας. Όσο και αν φοβόμαστε οι γονείς νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι λύση.

Το μόνο που μπορώ να κάνω σαν γονιός είναι να εξηγήσω τους κανόνες στα παιδιά μου. Όλους τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει, να κάνουμε τυπικά τα τεστ μας αν και ξέρω ότι κάποιοι συμμαθητές τους δεν έχουν κάνει ποτέ τους τεστ και να εύχομαι να μην κολλήσουν.

Το μόνο που μπορώ να κάνω για να μην τους φορτώσω με τη δική μου αγωνία για την κατάσταση, είναι να μην τους τη μεταφέρω. Τα παιδιά άλλωστε, αν δεν είναι εκτεθειμένα σε πηγές ενημέρωσης, κάποιες φορές με αμφίβολη βάση, δεν αισθάνονται πανικό ή φόβο και ούτε αυτό θα ήθελα να αισθάνονται.

Άγχος στο παιδί: Πώς να το βοηθήσω να το διαχειριστεί

Unsplash/Kelly SikkemaΤίνος ευθύνη είναι;

Εγώ ως μάνα τους έχω μια ευθύνη. Να μην νιώθουν τα παιδιά μου απροστάτευτα, να μη νιώθουν φόβο, να μη νιώθουν ότι κάτι τους απειλεί. Δεν θέλω να φοβούνται. Θέλω να κατανοούν πότε ένας κίνδυνος είναι υπαρκτός και ποιο είναι το μέσο για να προφυλαχτούμε από αυτόν. Αν δεν μπορώ να τα κάνω να νιώσουν ασφαλείς τότε το έχασα το παιχνίδι. Γι’αυτό έχω κλειστή την τηλεόραση και ενημερώνομαι μόνο από συγκεκριμένα μέσα.

Γι’αυτό μοιράζομαι μόνο ότι χρειάζεται και μπορεί να αντέξει το παιδί μου και δε το φορτώνω με περιττούς φόβους και άγχη.

Προς το παρόν έχουν τη χαρά της επιστροφής στο σχολικό τους περιβάλλον, με τους φίλους και τους δασκάλους τους, ξέρουν την κατάσταση που βιώνουμε, ξέρουν ότι αρρωσταίνουν άνθρωποι γύρω μας, αυτές τις γιορτές νόσησαν πολλοί δικοί μας άνθρωποι, ευτυχώς ελαφρά αλλά ενημερώθηκαν γι’αυτό. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να ζουν σε ροζ συννεφάκια ενώ γύρω μας ο κόσμος μας γκρεμίζεται, αλλά και ο τρόπος που θα μεταφέρουμε την πληροφορία και το γεγονός ότι δεν είμαστε ανίσχυροι ή ότι έχουμε επιλογές είναι κάτι που νομίζω ότι τα βοηθά να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με έναν πολύ σωστό τρόπο. Με έναν τρόπο που θα ήθελα να θυμούνται και στο μέλλον αν τους χρειαστεί.

Φοβάμαι και δεν αισθάνομαι ασφάλεια, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό το να γυρίσουν τόσο νωρίς τα παιδιά μας πίσω. Παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, που δεν φορούν τη μάσκα σωστά, που πάνε με ψευδή αποτελέσματα στο σχολείο, σε γεμάτες τάξεις και με δασκάλους που αν νοσούν θα επιστρέψουν στις 5 μέρες να διδάξουν στις τάξεις. Δεν έχει λογική και δεν βγάζει κανένα νόημα. Και όσο τα γράφω όλα αυτά τόσο περισσότερο εκνευρίζομαι με την ανευθυνότητα όλων εκείνων που ορκίστηκαν να προστατεύουν το κοινό καλό.

Απλοί κανόνες γιατρών για ένα υγιές παιδί!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να νιώσει ασφάλεια με την επιστροφή στο σχολείο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα