Πώς να πας διακοπές χωρίς τα παιδιά και χωρίς τύψεις

12:25 13/7/2021 - Πηγή: iPop

Οι οικογενειακές διακοπές είναι πάντα η πρώτη σκέψη των γονιών για τις ημέρες της καλοκαιρινής τους άδειας. Πώς θα σου φαινόταν όμως εάν φέτος έκανες διακοπές χωρίς τα παιδιά σου; Εάν έχεις την ανάγκη να μείνεις λίγο μόνη με τον σύντροφό σου και να απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης χωρίς το άγχος των παιδιών ίσως είναι η στιγμή να το πραγματοποιήσεις.

Οι διακοπές μακριά από τα παιδιά είναι μια μεγάλη απόφαση την οποία οι γονείς δυσκολεύονται συχνά να πάρουν. Το πρώτο συναίσθημα που θα σε κατακλύσει στην σκέψη των διακοπών μακριά τους είναι οι τύψεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να

σκέφτεσαι πως πρόκειται για μια εγωιστική πράξη η οποία θα σε απομακρύνει από τα παιδιά σου. Αντίθετα, ο λίγος χρόνος μακριά τους θα αποδειχθεί ωφέλιμος και για τις δύο πλευρές.

Τα οφέλη των διακοπών χωρίς τα παιδιά

Επικεντρώσου στην προσωπική σου ανανέωση

Λίγες στιγμές μοναχικών διακοπών θα σε βοηθήσουν να αναζωογονηθείς, να φροντίσεις τον εαυτό σου, να αφιερώσεις χρόνο σε νέες δραστηριότητες και εμπειρίες και να απαλλαγείς από τα βάρη της καθημερινότητας. Η προσωπική σου ανανέωση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικογένεια σου αφού θα “γεμίσεις τις μπαταρίες σου” και θα μπορέσεις έπειτα να περάσεις περισσότερο εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά σου.

Αφιέρωσε χρόνο στον σύντροφο σου

Μέσα σε συνθήκες καθημερινής ρουτίνας είναι σύνηθες να χάνεται η στενή διαπροσωπική σχέση με τον σύντροφο σου. Εάν επιλέξετε να πάτε διακοπές οι δυο σας θα μπορέσετε να αφιερώσετε χρόνο ο ένας στον άλλον και να ανακαλύψετε κοινές δραστηριότητες τις οποίες δεν θα ήταν εύκολο να πραγματοποιήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι, η σχέση σας θα αναζωογονηθεί και φυσικά αυτό μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει και στα παιδιά σας. Τα παιδιά που έχουν γονείς σε ευτυχισμένες σχέσεις είναι και τα ίδια περισσότερο ευτυχισμένα ενώ αναπτύσσουν το συναίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς μέσα στους κόλπους της οικογένειας.

Pexels

Τα παιδιά ωφελούνται επίσης

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι γονείς τους είναι ανεξάρτητα άτομα που έχουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Ταυτόχρονα, το να περάσουν λίγο χρόνο μακριά τους θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας, να αναλάβουν ευθύνη και να νιώσουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο δίνεις στο παιδί σου το παράδειγμα της αυτο-φροντίδας βοηθώντας το να αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό του και να βάζει την προσωπική του ευτυχία ως προτεραιότητα, μάθημα που θα του φανεί πολύ χρήσιμο μεγαλώνοντας.

«Μαμά φοβάμαι»: Οι φόβοι των παιδιών & πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Μην ξεχνάς ότι είναι σε καλά χέρια

Το να εμπιστευτείς τα παιδιά σου για λίγες μέρες σε ένα τρίτο άτομο είναι μια απόφαση που σίγουρα έχεις πάρει μετά από πολλή σκέψη. Γνωρίζεις επομένως ότι ο άνθρωπος που θα τα φροντίζει όσο εσύ θα λείπεις είναι ικανός και θα έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Επιπλέον, είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά να περνούν χρόνο με άλλα άτομα αναπτύσσοντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης και βελτιώνοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Γιατί η επικοινωνία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μια υγιή σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών

Εάν λοιπόν, αποφασίσεις να περάσεις τις διακοπές σου μακριά από τα παιδιά σου νίκησε τις τύψεις που νιώθεις με την σκέψη ότι ο χρόνος μακριά τους θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν εάν ήσουν εσύ κοντά. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς της ενηλικίωση το οποίο θα πρέπει σύντομα να κάνουν με την δική σου συνεισφορά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να πας διακοπές χωρίς τα παιδιά και χωρίς τύψεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα