Πώς κάνοντας νόμιμη την κοπάνα δίνουμε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά και γιατί χρειάζεται η μέρα κοπάνας;

17:53 20/9/2021 - Πηγή: iPop

Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί, ή καλύτερα στη εφηβεία, που έλεγες καμιά φορά: «Σήμερα θα κάνω κοπάνα!» Δεν έχω όρεξη για σχολείο, έχουμε πρώτη ώρα φυσική. Τώρα που ξεκίνησε για το καλά το σχολείο, μπορεί να ακούσεις την γνωστή ατάκα εκεί στην φάση του χουζουρέματος: «Δεν θέλω να πάω στο σχολείο». Όταν πήγαινε η μικρή μου παιδικό σταθμό μας είχαν μάθει την «νομιμοποίηση της ημέρας κοπάνας» ότι δηλαδή μια μέρα του σχολικού έτους επιτρέπεται η κοπάνα.

Δεν θα πάω σχολείο όχι γιατί είμαι άρρωστος αλλά γιατί επιτρέπεται να κάνω κοπάνα

Αν και ερχόμαστε μετά από δύο χρόνια με κουτσουρεμένα διδακτικά

έτη λόγω της πανδημίας και των αποκλεισμών, οπότε και τα παιδάκια κατά γενική ομολογία έχουν νιώσει την ανάγκη να βρεθούν μαζί με τους συμμαθητές τους μέσα σε τάξη και δεν αποκλείω μια μέρα να ξυπνήσουν και να μου πουν: «Μαμά να κάνουμε σήμερα τη μέρα κοπάνας»;

Η μέρα κοπάνας είναι ένα προνόμιο που έχουμε ορίσει στην οικογένειά μας και έχει λειτουργήσει πολύ καλά χωρίς να μας λένε «δεν θέλω να πάω σχολείο», «με πονάει η κοιλιά μου», «με πονάει το κεφάλι μου» και άλλες δικαιολογίες.

Φράσεις που θέλει το παιδί σου να ακούει από εσένα

Μια μέρα το χρόνο για εμάς

Επειδή ακριβώς είναι μόνο μια μέρα τον χρόνο, πρέπει να επιλέξουν μια μέρα που να τους χρειάζεται πραγματικά να κάνουν κοπάνα. Να μην είναι πολύ κοντά στην έναρξη του σχολικού έτους, ούτε κοντά σε άλλη αργία ή σχολική γιορτή. Καλό είναι να είναι μια μέρα που πραγματικά έχουν μπουχτίσει και θέλουν ένα πραγματικό διάλειμμα από όλα.

Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε οι δύο σας, να αφιερώσετε μια ημέρα σε ότι σας αρέσει και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου αποκλειστικά.

Επιτρέπεται η κοπάνα για όλους

Κάνε το λίγο εικόνα, έχεις κανονίσει το πρόγραμμα της ημέρας από την προηγούμενη με τους συναδέλφους, αν αυτό είναι εφικτό και το επιτρέπει η φύση της δουλειάς και σε μια εργάσιμη μέρα, κάνετε όλοι μαζί κοπάνα κάπου κοντά στο γραφείο, τρώγοντας brunch ή πίνοντας απλά καφέ.

Αν δεν είχες δασκάλα την Κυρία Σιμένα του «Καρουζέλ», ή την Μισέλ Φάιβερ της «Ασυμβίβαστης γενιάς» μπορεί να ήσουν και εσύ από εκείνα τα παιδιά που δεν αγαπούσες το σχολείο. Γενικά το σχολείο, αρέσει σε ελάχιστα παιδιά. Μπορείς να ταυτιστείς και να καταλάβεις τα παιδιά σου που σου λένε ότι δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο.

Αν ξεκαθαριστεί ότι επιτρέπεται η κοπάνα, τότε γίνεται λίγο πιο εύκολο όλο αυτό το εννιάμηνο του σχολικού έτους. Γιατί έχετε και οι δύο να περιμένετε αυτήν την υπέροχη μέρα κοπάνας και για τους δύο.

Γιατί στα παιδιά δεν αρέσει το σχολείο;

Τι έμαθες σήμερα

Ο πατέρας του Λέο Μπουσκάλια, κάθε βράδυ ρωτούσε τα παιδιά του: «τι νέο έμαθες σήμερα»; Ακόμα και αν δεν είχαν μάθει κάτι έβρισκαν στην εγκυκλοπαίδεια μια πληροφορία και του την έλεγαν πχ: τον πληθυσμό μιας χώρας και εκείνος έλεγε πάντα: «Πολύ ενδιαφέρον! Εσύ μαμά το ήξερες αυτό»; Και έτσι αυτήν έγινε μια πολύ όμορφη συνήθεια που είχε σε όλη του τη ζωή.

Και γιατί το λέω αυτό το απόσπασμα σε ένα άρθρο για την κοπάνα; Γιατί αν και το σχολείο είναι συνυφασμένο με την γνώση και τη μάθηση, τα παιδιά μπορούν να μάθουν οπουδήποτε, μπορούν να μάθουν στο μετρό, σε ένα πάρκο, στο μουσείο, στην πινακοθήκη. Θα ήταν υπέροχο αν συνδυάζατε με κάποιον τρόπο κοπάνα, μάθηση και απόλαυση. Να φτιάξετε αναμνήσεις περνώντας καλά την ημέρα που επιτρέπεται η κοπάνα αλλά παράλληλα να έχεις κάνει και την προετοιμασία σου ώστε να του μάθεις κάτι για το μέρος που θα διαλέξετε να περάσετε τη μέρα σας.

Μπορείτε όμως μια μέρα να πάρετε όλοι άδεια από όλα, από γνώση, από μαγειρέματα, από βιασύνη για το επόμενο και να απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις τον χρόνο με το παιδάκι σας.

Αν το ξεκαθαρίσετε εξ αρχής τώρα που ακόμα είναι η αρχή του σχολικού έτους, ίσως γλιτώσετε γκρίνια και δύσκολο πρωινά ξυπνήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια μέρα κοπάνας. Είτε είμαστε παιδάκια και πάμε σχολείο είτε πάμε στη δουλειά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς κάνοντας νόμιμη την κοπάνα δίνουμε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά και γιατί χρειάζεται η μέρα κοπάνας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos