Πώς η υγιεινή των δοντιών επηρεάζει τη γυμναστική;

12:02 6/9/2019 - Πηγή: iPop

Υγιεινή των δοντιών και γυμναστική: Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα δύο; Μεγάλη, όπως τουλάχιστον μας αποκαλύπτει μια νέα έρευνα…

Μια συμβουλή που σίγουρα δεν θα περίμενες: Μην χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα τις ημέρες που γυμνάζεσαι. Μπορεί να ακούγεται λίγο αηδιαστικό αλλά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Plymouth στην Αγγλία, επισημαίνουν πως το αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα μπορεί να εμποδίσει σοβαρά τα οφέλη της άσκησης από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υγιεινή των δοντιών και γυμναστική: Πώς συνδέονται;

Κανείς δεν σου λέει να πετάξεις την οδοντόβουρτσά σου, το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα βακτήρια στο στόμα είναι απαραίτητα και σημαντικά για έναν άνθρωπο και κυρίως για την υγεία της καρδιάς του.

Είναι γνωστό σε όλους πως η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μείωση της πίεσης του αίματος, αλλά οι ερευνητές αναφέρουν πως αν ένας άνθρωπος θα επωφεληθεί από αυτό ή όχι, εξαρτάται από τα βακτήρια στο στόμα. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν πως οι καρδιολόγοι και άλλοι ειδικοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα βακτήρια στο στόμα όταν ένας άνθρωπος που γυμνάζεται υποφέρει και από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη πως κατά τη διάρκεια της άσκησης τα αγγεία διαστέλλονται καθώς η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου αυξάνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων (γνωστή ως αγγειοδιαστολή), αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε ενεργούς μυς. Αυτό που έχει παραμείνει ένα μυστήριο είναι πώς η κυκλοφορία του αίματος παραμένει υψηλότερη μετά την άσκηση, με τη σειρά της προκαλώντας μια αντίδραση μείωσης της αρτηριακής πίεσης που είναι γνωστή ως υπόταση μετά την άσκηση.

unsplash/Christopher Campbell

Δες πώς επηρεάζει και ο καφές τη γυμναστική σου!

Ένας από τους συγγραφείς αναφέρει πως είναι όλα σχετικά με το νιτρικό οξείδιο που αποικοδομείται σε μια ένωση που ονομάζεται νιτρική, η οποία για χρόνια θεωρείται ότι δεν έχει καμία λειτουργία στο σώμα. Ωστόσο, η έρευνα κατά την τελευταία δεκαετία έχει δείξει ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να απορροφηθούν στους σιελογόνους αδένες και να αποβληθούν με σάλιο στο στόμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα είδη βακτηρίων στο στόμα χρησιμοποιούν τα νιτρικά άλατα για να παράγουν νιτρώδη άλατα, ένα μόριο που προάγει την ενισχυμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Έτσι, όταν το σάλιο καταπιεί αυτό το νιτρώδες άλας απορροφάται πίσω στο αίμα και γυρίζει πίσω στο νιτρικό οξείδιο – το οποίο διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Με λίγα λόγια και για να καταλάβουμε τι συμβαίνει: Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κύκλου παραγωγής νιτρικού οξειδίου που επεκτείνει τα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης και οδηγούν σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Για να πραγματοποιήσουν αυτή τη μελέτη, η έρευνα αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για το πώς επηρεάζει το στοματικό διάλυμα και μια μείωση στα βακτηρίδια στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση μετά την άσκηση.

Στην έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 23 ενήλικες και κάθε ένας από αυτούς κλήθηκε να τρέξει στο διάδρομο για 30 λεπτά σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για δύο ώρες μετά την άσκηση.

Photo: unsplash/Meghan Holmes

Μετά από 30, 60 και 90 λεπτά από κάθε τρέξιμο στο διάδρομο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλύνουν το στόμα τους με ένα διάλυμα. Επιπρόσθετα μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση και λήφθηκαν δείγματα αίματος και σάλιου πριν και μετά από την άσκηση. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ή να πίνουν τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το στοματικό διάλυμα μειώνει τα οφέλη από την πίεση του αίματος από την άσκηση κατά 60% την πρώτη ώρα μετά τη γυμναστική ενώ μειώνει εντελώς όλα τα οφέλη όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα δύο ώρες μετά τη γυμναστική.

Διαβάστε επίσης:

Δυσάρεστες -μικρές- αλλαγές στο σώμα που θα έπρεπε να μας ανησυχούν!

Το άρθρο Πώς η υγιεινή των δοντιών επηρεάζει τη γυμναστική; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα