Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη «βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών» – Η σοβαρή καταγγελία για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες

19:11 28/3/2022 - Πηγή: iPop

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με τον πόλεμο να μαίνεται για 33η ημέρα στην Ουκρανία. Οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί δεν σταματάνε, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι  η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». Από την άλλη, την απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στην Ουκρανία όπου οι μάχες έκαναν αισθητή την παρουσία τους για πολλές εβδομάδες ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, δήλωσε τη Δευτέρα, 28/3, ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». Μετά από εβδομάδες πολιορκίας της από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, ο αριθμός των αμάχων νεκρών είναι άγνωστος, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γνωρίσουν την προσφυγιά.

Ημερολόγιο πολέμου: 30 νέοι Ουκρανοί περιγράφουν τον εφιάλτη της ρωσικής εισβολής και ελπίζουν πως η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο

Η Μαριούπολη στα χέρια των Ρώσων: Τι δήλωσε ο δήμαρχος;

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Vadym Boichenko, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Vadym Boichenko ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός και θερμότητα», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Δεν ήταν σαφές εάν υπήρχαν ακόμη ενεργές μάχες εντός της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών την Κυριακή, 27/3, δήλωσε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιη απέλαση χιλιάδων στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση από τη Μαριούπολη», τόνισε ξανά ο Boichenko. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς, δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως: «Ναι, είμαστε έτοιμοι», στην πραγματικότητα, όμως, δε γίνεται τίποτα. Οι οδηγοί μας προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραλάβουν τους κατοίκους της Μαριούπολης, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα των εβδομαδιαίων βομβαρδισμών και αστικών μαχών στη Μαριούπολη

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 90% των κτιρίων στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης — το 90% της νοσοκομειακής χωρητικότητας της πόλης — υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα τρία καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 και 28 κατεστραμμένα, αντίστοιχα.

Πολλά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές, όπως και το λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα με αυτά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της ακμής της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμειναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη απελάθηκαν στη Ρωσία

Τι έκανες στον πόλεμο μαμά; -Έδειχνα την αλήθεια στον κόσμο

Απελευθερώθηκε το Ιρπίν ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, ενός προαστίου της πρωτεύουσας του Κιέβου, είπε ότι έχουν ανακτήσει την περιοχή από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος Oleksandr Markushyn με βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο telegram ανακοίνωσε ότι η πόλη, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος προσθέτοντας: «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Το πρακτορείο Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ακόμα.

Η συγκινητική στιγμή που ένα μικρό κοριτσάκι σε καταφύγιο στο Κίεβο τραγουδάει το “Let it go” και καταχειροκροτείται

«Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες»

Η Maria Mezentseva, Ουκρανή βουλευτής κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, έκανε ειδική αναφορά σε περιστατικό στο Μπροβαρί, ανατολικό προάστιο του Κιέβου, όπου μία γυναίκα βιάστηκε μπροστά στο παιδί της. 

«Υπάρχει μία περίπτωση που συζητήθηκε ευρέως πρόσφατα, επειδή καταγράφηκε και προχώρησε από την εισαγγελία. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι αρκετά τρομακτική σκηνή. Ένας πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι του σε μία μικρή πόλη κοντά στο Κίεβο. Η σύζυγός του, λυπάμαι που το λέω, βιάστηκε πολλές φορές μπροστά στο ανήλικο παιδί της», δήλωσε η Mezentseva μιλώντας στο Sky News.

Η Mezentseva, επικεφαλής της ουκρανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι οι υποθέσεις πρέπει να καταγραφούν, καθώς «πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη». Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα από αυτή την περίπτωση που έχει δημοσιοποιηθεί από τη γενική εισαγγελέα. Και βέβαια, περιμένουμε πολλά περισσότερα, που θα δημοσιοποιηθούν μόλις τα θύματα νιώσουν έτοιμα να μιλήσουν για αυτό», δήλωσε και έκανε έκκληση για συνδρομή από άλλες χώρες, προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις, με ψυχολόγους, για να βοηθηθούν τα θύματα να προχωρήσουν τη ζωή τους. «Σίγουρα δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», τόνισε. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη «βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών» – Η σοβαρή καταγγελία για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα