«Όταν τα μαλλιά είναι ένα τόσο βασικό κομμάτι του εαυτού σου γίνεται να ζήσεις χωρίς αυτά;» Πώς οι μαύρες γυναίκες αντιμετωπίζουν την αλωπεκία;

17:04 28/3/2022 - Πηγή: iPop

Η αλωπεκία έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης μετά τη διαμάχη μεταξύ του Will Smith και του Chris Rock στα Όσκαρ, όπου ο πρώτος χαστούκισε τον παρουσιαστή των βραβείων επειδή έκανε ένα αστείο, το οποίο προσέβαλε την απώλεια μαλλιών της συζύγου του, Jada Pinkett Smith.

«Κράτα το όνομα της γυναίκας μου

έξω από το στόμα σου», φώναξε ο Will, αφού ο Chris αστειεύτηκε ότι η Jada, που έχει ξυρισμένο κεφάλι, έμοιαζε με την Τζέιν Τζέιν – αναφερόμενος σε μια ταινία του 1997 όπου η Demi Moore ξυρίζει το κεφάλι της. 

Η στιγμή των βραβείων Όσκαρ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα μετά την τελετή – αλλά πολλοί από αυτούς που έχουν δει αποσπάσματα από το περιστατικό, μπορεί να μην έχουν καταλάβει ακριβώς τις συνθήκες που οδήγησαν στο χαστούκι.  

Η Jada, η οποία είναι συμπαρουσιάστρια του talk show Red Table Talk, έχει μιλήσει για τους αγώνες της με την αλωπεκία, τόσο στον λογαριασμό της στο Instagram όσο και κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην εκπομπή της. Δεν είναι σαφές εάν ο Chris Rock γνώριζε τις συνθήκες αυτές. 

Η Jada Smith μας εμπνέει μιλώντας για τον τρόπο που βλέπει την αλωπεκία στη ζωή της

Τι είναι η αλωπεκία και πώς την διαχειρίζονται οι μαύρες γυναίκες;

Υπό το φως αυτών των γεγονότων, λοιπόν, επανεξετάζουμε τη δουλειά του Ore Ogunbiyi, συν-συγγραφέα του Taking Up Space: The Black Girl’s Manifesto for Change, ο οποίος πήρε συνεντεύξεις από μαύρες γυναίκες σχετικά με το ταξίδι τους με την αλωπεκία για το GLAMOUR το 2020.

«Για τις μαύρες γυναίκες, τα μαλλιά δεν είναι μόνο μαλλιά. Μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας, είναι ένα άλλο μέρος όπου η κοινωνία προβάλλει ρατσιστικές αντιλήψεις για το τι είναι όμορφο και τι όχι. Είναι, επίσης, ένα εγγενές μέρος της ταυτότητάς μας και της αυτοέκφρασής μας. Όταν, λοιπόν, νιώθεις ότι τα μαλλιά σου είναι ένα τόσο βασικό κομμάτι αυτού που είσαι, πώς γίνεται να ζεις τη μισή σου ζωή χωρίς αυτά;»

Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, η Funmi Akingbe διαγνώστηκε με γυροειδή αλωπεκία, μια πάθηση που προκαλεί πτώση των μαλλιών σε ορισμένα κομμάτια της κεφαλής, μερικοί άνθρωποι, όμως, μπορούν να χάσουν τα μαλλιά τους κι εντελώς.

Η Funmi Akingbe αναστέναξε βαθιά καθώς περιέγραφε τη στιγμή που παρατήρησε για πρώτη φορά τα μαλλιά της να αραιώνουν. «Ο γιατρός μου δεν ήταν πολύ σίγουρος ποια ήταν η αιτία. Είπε ότι θα μπορούσε να ήταν άγχος, θα μπορούσε να ήταν κληρονομικό, μπορεί να ήμουν αναιμική», εξήγησε «και δεν ήταν σίγουρος αν θα αναπτύσσονταν ξανά ή όχι». Η Funmi έκανε τα πάντα για να διατηρήσει τα μαλλιά της, αλλά καθώς οι βλεφαρίδες της άρχισαν να αραιώνουν, ήξερε ότι έφτασε η στιγμή που έπρεπε να τα ξυρίσει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith)

Marisa Kimmel: Μία γυναίκα με αλωπεκία και διπλή μαστεκτομή που έκανε τις πιο δυνατές αναρτήσεις

«Θυμάμαι όταν ξύρισα την πρώτη μου τούφα, έκλαιγα», αποκαλύπτει η Funmi, «Αλλά αυτή ήταν και η μέρα που αποφάσισα να φορέσω περούκα».

Πολλές μαύρες γυναίκες φορούν περούκες για διάφορους λόγους. Αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με την εσωτερίκευση των ευρωκεντρικών προτύπων ομορφιάς που εκτιμούν ότι τα μαλλιά των γυναικών πρέπει να είναι μακριά, κομψά και κυματιστά, η Emma Dabiri γράφει στο Don’t Touch My Hair πώς δεν είναι τόσο απλό:

«Η αφρικανική αισθητική είναι μία ωδή προς την τέχνη», γράφει η Emma. «Η σύνδεση της «φυσικότητας» με την ομορφιά είναι μια κληρονομιά του ρομαντισμού, του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κινήματος που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα». Πραγματικά, λοιπόν, το να μισούμε τις περούκες είναι μια εσωτερίκευση ενός ευρωκεντρικού προτύπου ομορφιάς».

Ωστόσο, για τη Funmi, η απόφασή της να φορέσει περούκα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη: δεν ήταν έτοιμη να πει στον κόσμο ότι είχε αλωπεκία. «Οι μαύροι άνθρωποι ξέρουν ότι φοράμε περούκες, αλλά οι λευκοί είναι κάτι που δεν το συνηθίζουν και απλά δεν ήθελα να κάνω αυτή τη συζήτηση με τους συναδέλφους μου στη δουλειά».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith)

Μία άλλη γυναίκα, η Christala έχει ολική αλωπεκία, την παραλλαγή της πάθησης που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου τρίχες στο σώμα της. Αν και φτιάχνει και φοράει περούκες, εμφανίζεται πολύ συχνά δημόσια φαλακρή.

«Ως μαύρες γυναίκες, τείνουμε να αλλάζουμε πολύ τα μαλλιά μας, νιώθουμε απελευθερωμένες». Η Funmi έχει όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια της με πλούσια μαλλιά:

«Έχω περάσει από όλες τις φάσεις, έχω υπάρξει με ίσια μαλλιά, με μπούκλες, με πλεξούδες, τα έχω βάψει, δεν υπάρχει κάτι που να μην έχω δοκιμάσει». 

«Aγάπα τον εαυτό σου» το ηχηρό μήνυμα μίας γυναίκας με Αλωπεκία

Αυτή η ευελιξία, όμως, μπορεί να έχει ένα τίμημα. Ενώ η γυροειδής αλωπεκία και η ολική αλωπεκία είναι αυτοάνοσες διαταραχές, η αλωπεκία έλξης είναι η απώλεια των μαλλιών από σφιχτά χτενίσματα. Μπορεί, μάλιστα, να βλάψει μόνιμα τους θύλακες των τριχών σε πιο ακραίες περιπτώσεις. 

Η Fummi τώρα δηλώνει πιο προσεκτική με τα μαλλιά της κόρης της. Επιπλέον, ενώ δεν της λείπει η πολύωρη αναμονή στα κομμωτήρια, της λείπουν τα μαλλιά της. Ωστόσο, είναι ευγνώμων που βρίσκεται τώρα σε μία φάση της ζωής της όπου μπορεί να δεχτεί ότι παρόλο που έχει χάσει τα μαλλιά της, δεν έχει χάσει τον εαυτό της.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Όταν τα μαλλιά είναι ένα τόσο βασικό κομμάτι του εαυτού σου γίνεται να ζήσεις χωρίς αυτά;» Πώς οι μαύρες γυναίκες αντιμετωπίζουν την αλωπεκία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα