Πολεμικά «Παιχνίδια»: Πώς τα νοσηλευόμενα παιδιά της Ουκρανίας παλεύουν για επιβίωση ενώ έξω ηχούν σειρήνες

13:32 2/3/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνεται, οι γιατροί σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο έχουν αρχίσει να παίζουν ένα «παιχνίδι» με τους ασθενείς τους. Όποτε αρχίζουν να ηχούν οι σειρήνες, τα παιδιά πρέπει να σπεύσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν στο υπόγειο για να είσαι ασφαλή.

Είναι κυριολεκτικά ένας αγώνας για επιβίωση και ο Δρ Roman Kizyma, ο επικεφαλής παιδοογκολόγος στο Δυτικό Ουκρανικό Εξειδικευμένο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο στο Lviv, δήλωσε στο NBC News τη Δευτέρα, 28/2, ότι γνωρίζει

πως αυτές οι αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά εν καιρώ πολέμου εξακολουθούν να είναι «τραυματικές».

Περίπου 540 μίλια ανατολικά στην πρωτεύουσα του Κιέβου, οι γιατροί «τρέχουν πέντε ή έξι φορές την ημέρα στο υπόγειο μαζί με τους ασθενείς», σύμφωνα με τον χειρουργό Vitaly Demidov.

Εικόνες ελπίδας, έμπνευσης και θλίψης από την Ουκρανία: Γιατί κανείς δεν μπορεί να σου δώσει περισσότερη δύναμη από έναν λαό που αντιστέκεται

Στα παιδικά νοσοκομεία της Ουκρανίας δίνεται μία διαφορετική μάχη

Ο Demidov δήλωσε στο TIME ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Okhmatdyt Children’s Hospital αγωνίζονται δίπλα και χειρίζονται χειροκίνητους αναπνευστήρες για παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου. Στο νοσοκομείο Kizyma στο Lviv, κοντά στα πολωνικά σύνορα, τα παιδιά που χρειάζονται οξυγόνο δεν έχουν καν αυτή την επιλογή – πρέπει να μείνουν πίσω στα κρεβάτια τους ενώ άλλα κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα.

Για κάθε γιατρό, κάθε μέρα είναι μία επιλογή ζωής ή θανάτου. Όμως, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν την Ουκρανία, οι παιδίατροι της χώρας αισθάνονται συγκλονισμένοι από το αυξανόμενο κύμα θυμάτων.

Αν και ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή, τα επίσημα στοιχεία εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει ήδη τους εκατοντάδες – και ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Το Okhmatdyt, που είναι η μεγαλύτερη παιδιατρική εγκατάσταση της Ουκρανίας, έχει ήδη εκκενώσει ασθενείς με μη απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, σύμφωνα με το TIME. Όμως, ο αριθμός των παιδιών που δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο αυξάνεται – ακόμα και όταν τα καθημερινά απαραίτητα προϊόντα όπως η ινσουλίνη και το βρεφικό γάλα γίνονται πιο σπάνια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μικρό αγόρι παίζει πιάνο για να «σκεπάσει» τους ήχους του πολέμου την ώρα της ρωσικής εισβολής

AP

Οι διαταραχές που αντιμετωπίζουν οι θεραπείες αυτή τη στιγμή, αποτελούν μια διαφαινόμενη απειλή. Εάν επιμείνουν, η Δρ. Lesia Lysytsia του Okhmatdyt είπε στο NBC News, «οι ασθενείς μας, θα πεθάνουν».

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και «απλώς πεθαίνουν στο σπίτι», είπε ο διευθυντής του Okhmatdyt Volodymyr Zhovnyakh στο Journal. «Θα υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι ή στρατιώτες πέθαναν σε επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν θα υπολογίσουμε πόσοι ασθενείς δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα για ασθένεια, πόσοι ασθενείς πέθαναν επειδή δεν έλαβαν θεραπεία. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός ανθρώπων».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Ο κόσμος μας παρακολουθεί, προσεύχεται για εμάς και δεν κάνει τίποτα άλλο. Η Ουκρανία, δυστυχώς, είναι μόνη της», συμπλήρωσε.

Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια στην Ουκρανία;

Μέσα στο νοσοκομείο, τα μέλη της οικογένειας αγρυπνούν δίπλα στα κρεβάτια των αγαπημένων τους.

«Ζω με φόβο, αλλά όχι για τον εαυτό μου. Κάθε πρωί ξυπνάω και προσεύχομαι να μην χτυπήσει τίποτα την αίθουσα της ΜΕΘ», είπε η Krystyna Krayevska, έχοντας την 6χρονη ανιψιά της Darynka σε νοσηλεία.

Όλες αυτές οι καταστάσεις που περιγράφουν οι γιατροί προκαλούν θλίψη, ωστόσο όλη αυτή η μάχη που δίνουν οι γιατροί και τα παιδιά για να αντιμετωπιστεί όλο αυτό όσο πιο ανώδυνα γίνεται, είναι αξιοθαύμαστο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πολεμικά «Παιχνίδια»: Πώς τα νοσηλευόμενα παιδιά της Ουκρανίας παλεύουν για επιβίωση ενώ έξω ηχούν σειρήνες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολεμικά Παιχνίδια, Πώς, Ουκρανίας,polemika paichnidia, pos, oukranias